Αμαρουσίου
Scripta manent: Τι δήλωσαν πως θα κάνουν οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής και τι τελικά έκαναν;
Μεγάλο αφιέρωμα της εφημερίδας Χτύπος μέσα από τις συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν
Καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η εφημερίδα Χ-τύπος φιλοξένησε τους δημάρχους της περιοχής μας (αλλά και από ολόκληρη την Αττική) σε πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν, ενημερώνοντας τους αναγνώστες μας και τους δημότες τους για όλες τις σημαντικές εξελίξεις που απασχολούν την πόλη τους.
Η έναρξη της νέας χρόνιας και το πέρασμα του χρόνου μας έδωσαν την ιδανική αφορμή να συγκεντρώσουμε τις συνεντεύξεις των δημάρχων στον ευρύτερο Βόρειο Τομέα Αθηνών και να θυμίσουμε τι μας είχαν απαντήσει σχετικά με τα έργα – παρεμβάσεις που σχεδίαζαν να κάνουν στο επόμενο διάστημα. Είναι μία καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα όσα μας είπαν οι δήμαρχοι, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε πως η επιμονή της πανδημίας σίγουρα αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα σε μία σειρά από καλές προθέσεις και σχέδια που είχαν αποφασιστεί από τις δημοτικές αρχές της περιοχής μας.
Έτσι, στο παρακάτω ρεπορτάζ του Χ-τύπου μπορείτε να φρεσκάρετε την μνήμη σας σχετικά με τα όσα μας είχαν απαντήσει ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκος Μπάμπαλος, η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κα Δέσποινα Θωμαΐδου, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Τάσος Μαυρίδης, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, κ. Γιάννης Βούρος, ο δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Ξένος Μανιατογιάννης.
Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής: “Προτεραιότητα η θωράκιση της τοπικής κοινωνίας από την πανδημία”
Σε ποιους τομείς έχετε προγραμματίσει να ρίξετε το βάρος σας στο προσεχές διάστημα, είχαμε ρωτήσει τον δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκο Μπάμπαλο για να μας απαντήσει: “Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε να έχουμε σε προτεραιότητα την θωράκιση της τοπικής κοινωνίας από την πανδημία, όπως περιέγραψα και νωρίτερα, είτε σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας, είτε σε επίπεδο συνεπειών της κρίσης. Έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο ονομάζουμε «Κοινωνική Συμμαχία», όπου περιγράφεται επακριβώς τι πρέπει, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι: Δήμος και δημότες, ώστε να αλληλοβοηθηθούμε, ώστε να μην μείνει κανείς μόνος απέναντι στα δύσκολα.
Παράλληλα, όμως, προχωράμε σημαντικά θέματα του Δήμου, κάποια από αυτά κομβικής σημασίας που θα διαμορφώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων για τις γενιές που θα έρθουν.
Για παράδειγμα, είμαστε στα τελευταία στάδια της συνεννόησης με την Περιφέρεια για δύο μεγάλα έργα που θα δώσουν κυκλοφοριακή ανάσα και θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του Ηρακλείου: την ανάπλαση της λεωφόρου Ηρακλείου και την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη.
Έχουμε ολοκληρώσει και σύντομα θα περάσουμε στην εφαρμογή του Σχεδίου για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη, το νέο, δηλαδή, κυκλοφοριακό χάρτη του Ηρακλείου με παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στο να κινηθούμε πιο άνετα, πιο φιλικά στο περιβάλλον, πιο βιώσιμα.
Έχουμε υπογράψει την σύμβαση και βάζουμε μπροστά την αλλαγή του συνόλου του δημοτικού φωτισμού με συστήματα LED για αποδοτικότερο και οικονομικότερο φωτισμό της πόλης.
Ολοκληρώνουμε τη δημοπράτηση και προχωράμε στην αναστύλωση του παλιού εργοστασίου στο πάρκο της οδού Πεύκων, με 2,4 εκατ. ευρώ που πετύχαμε να πάρουμε από ευρωπαϊκά προγράμματα, για να δημιουργήσουμε ακόμα ένα πολυχώρο στον Δήμο.”
Δήμαρχος Νέας Ιωνίας: “Καθήκον μας να δουλεύουμε ακατάπαυστα”
Από την πλευρά της η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κα Δέσποινα Θωμαΐδου μας είχε θέσει τις προτεραιότητες της διοίκησής της σημειώνοντας σχετικά: “Ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε αρωγοί στην επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στην πόλη, δίνοντας κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες και στηρίζοντας τις υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κοινές δράσεις. Βασικός στόχος μας αποτελεί η αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Δήμου μας για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής με τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και τη σταδιακή δημιουργία μιας ψηφιακής κουλτούρας στους κόλπους των υπηρεσιών του Δήμου.
Θέλουμε να δούμε μια «πράσινη» πόλη, καθαρή και προσβάσιμη για όλους τους δημότες. Ξεκινάμε με μια συγχώνευση ομάδων από τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Τεχνικών Έργων για συντονισμένες παρεμβάσεις σε δρόμους και πλατείες. Χωρίς τα κλαδιά να στοιβάζονται ένα μήνα στο πεζοδρόμιο διότι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προσπελασιμότητα της πόλης. Δηλαδή να μπορούν να περπατούν σε δρόμους χωρίς εμπόδια και κακοτοπιές άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, έγκυοι, ηλικιωμένοι, δημότες με το καροτσάκι από τη λαϊκή αγορά. Θεωρώ απαραίτητο και επείγον ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση των πεζοδρομίων, με μελέτη ειδικά σχεδιασμένη στις ανάγκες κάθε γειτονιάς.
Βεβαίως είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου η επιδίωξη συνεργασίας με τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα συμβάλει σημαντικά στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου και πιστεύω πως θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος το έργο τους.
Για τα παιδιά μας, αυτό που επείγει είναι να πιστοποιηθούν όλες οι παιδικές χαρές στο Δήμο μας, ενώ ήδη επιδιώκουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την ανάπτυξη ποιοτικής εκπαίδευσης που θα έχει ως παρεπόμενη υπηρεσία την υψηλού επιπέδου παιδεία και όχι μόνο την παροχή γνώσεων.
Οραματιζόμαστε, λοιπόν, μια Νέα Ιωνία με ανάπτυξη και ευημερία, όπου οι κάτοικοι θα αισθάνονται ασφάλεια, σιγουριά και ικανοποίηση στην καθημερινότητα τους. Καθήκον, λοιπόν, δικό μου αλλά και όλης της δημοτικής αρχής είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα για να το πετύχουμε αυτό. Η Νέα Ιωνία θα γίνει η πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει τα όνειρα νέων ζευγαριών, να στεγάσει τις φιλοδοξίες τους, να τους παρέχει οικονομική αλλά και ουσιαστική ασφάλεια για να φτιάξουν μια μέρα την οικογένειά τους.”
Δήμαρχος Μεταμόρφωσης: “Διεκδικούμε κάθε ευκαιρία, κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση”
“Σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος σας στο προσεχές διάστημα;” ρωτήσαμε και τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης, κ. Στράτο Σαραούδα για να πάρουμε την παρακάτω απάντηση: “Δεν επιλέγουμε που θα ρίξουμε το βάρος μας. Διεκδικούμε κάθε ευκαιρία, κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη Μεταμόρφωση. Τον πρώτο χρόνο τέθηκαν τα θεμέλια, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε δεδομένων και των συνθηκών λόγω COVID-19, διεκδικήσαμε και λάβαμε χρηματοδοτήσεις και τώρα ήρθε η ώρα των έργων.
Ενδεικτικά και πάλι:
Καταφέραμε να λάβουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την μελέτη προσθήκης δύο ορόφων πάνω από την Τοπική Μονάδα Υγείας. Μονάδα την οποία το Υπουργείο Υγείας στελεχώνει πλήρως με ιατρικό προσωπικό, μετά από πιέσεις μας, και για την οποία επιζητούμε να αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας.
Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναβαθμίζουμε ενεργειακά σχολεία (π.χ. 1ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο κ.ο.κ.), δημιουργούμε νέους χώρους υγιεινής και ράμπες ΑΜΕΑ.
Συνεχίζονται οι διανοίξεις με τις οδούς Κλεισθένους, Ναυαρίνου, Πάρνηθος, Οδυσσέως, τμήμα της Παπαδιαμάντη και Βουλγαροκτόνου να ακολουθούν, ενώ έπονται οι οδοί Αγίας Βαρβάρας και Σωκράτους.
Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής σύντομα δημιουργείται δεύτερος όροφος πάνω από κάθε ιδιόκτητο βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό.
Έγινε δημοπράτηση, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττική, του έργου συντήρησης και αναβάθμισης για πρώτη φορά από την κατασκευή του, του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Μεταμόρφωσης.
Κινούμαστε στην ολοκλήρωση αγορών ζωτικής σημασίας για τη Μεταμόρφωση, με τον νόμιμο ωστόσο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κτήμα Κουτσουμπέλη και το Κουμπούρη – Λαμπάκη.
Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου και λοιπών μηχανημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ.
Επικαιροποιήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και μάλιστα με επιχορήγηση της Περιφέρειας.
Προχωρούμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Δρομολογείται η αναβάθμιση των στάσεων και των παιδικών χαρών, με την κατασκευή και μιας καινούργιας.
Μέχρι τέλους του έτους η δημοτική μας συγκοινωνία ενισχύεται με ένα ολοκαίνουργιο λεωφορείο.”
Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης: “Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα για τη νέα γενιά”
“Στόχος μας είναι να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Ένας τομέας που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα έργα για τη νέα γενιά της πόλης μας”, τόνιζε στη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Τάσος Μαυρίδης και συμπλήρωνε: “Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης και στο Λύκειο Λυκόβρυσης. Έχουμε υποβάλει πρόταση προς την ΚΤΥΠ ΑΕ για την κατασκευή του 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκης, ενώ αναμένουμε την ολοκλήρωση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ηλιακό Χωριό. Επίσης, προχωράμε στην ανακατασκευή των 17 Παιδικών μας Χαρών.
Στις αθλητικές μας υποδομές ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ίδιους πόρους και πλέον σχεδιάζουμε την κατασκευή νέων εξεδρών και αποδυτηρίων του Σταδίου με βάση την υπάρχουσα προμελέτη. Ολοκληρώθηκε ακόμη η ανακατασκευή του Διαδημοτικού Αθλητικού Χώρου Λυκόβρυσης Μεταμόρφωσης με ίδιους πόρους του Δήμου μας και του Δήμου Μεταμόρφωσης. Επίσης σχεδιάζουμε την ανακατασκευή του Κλειστού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ», έχοντας ολοκληρώσει τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης – νομιμοποίησης του ακινήτου και προωθούμε την ολοκλήρωση του Κλειστού Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης Λυκόβρυσης με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Τέλος, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σχεδιάζουμε μεταξύ άλλων την κατασκευή της Κεντρικής Πλατείας Πεύκης μαζί με υπόγειο γκαράζ, την ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου «Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ» στη Λυκόβρυση, έργα στις σχολικές μονάδες της πόλης ένα έργο που περιλαμβάνει αναπλάσεις περιοχών με στόχο την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία, καθώς και έργα που αφορούν στη συλλογή βιοαποβλήτων, την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιακή σύγκληση. Αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις προσκλήσεις όλων των υπουργείων και των φορέων, προκειμένου να υλοποιήσουμε έργα πνοής στις δύο δημοτικές μας ενότητες.”
Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας: “Εξακολουθούμε να ρίχνουμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα της πόλης”
Η συνέντευξη με τον δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, κ. Γιάννη Βούρο είχε συμπέσει σε ένα “δυνατό” κύμα πανδημίας, οπότε και η σχετική ερώτηση είχε διαμορφωθεί κατάλληλα. Χαρακτηριστικά, είχαμε ρωτήσει τον δήμαρχο “πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας και σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας;” και μας είχε απαντήσει: “Η απάντηση σε αυτό πιστεύω πως είναι αυτονόητη, καθώς η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί αποτυπώνεται στο σύνολο της χώρας. Όπως προείπα αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι που αφορά μόνο ένα Δήμο ή μία Περιφέρεια, αφορά την πατρίδα μας, αφορά τον πλανήτη ολόκληρο. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα. Από τον περασμένο Μάρτιο προσαρμοστήκαμε στις συνθήκες, ανταποκρινόμαστε, βγαίνουμε μπροστά, και αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος των πολλών. Όσον αφορά τους τομείς που ρίχνουμε το βάρος, η δημοτική μας αρχή, εργάζεται για το σύνολο των τομέων δράσης που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά την πρώτη φάση της θητείας μας ρίξαμε και εξακολουθούμε να ρίχνουμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα της πόλης. Όμως δεν μένουμε μόνο εκεί. Κατά την διάρκεια της 5ετίας που μας πέρασε υπήρξε μία στασιμότητα και είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε τις μηχανές του Δήμου με τέτοιον τρόπο ώστε ο δημότης, ο πολίτης, ο κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας να διαπιστώσει πως κάτι αλλάζει στην περιοχή του. Ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας και με την πολύτιμη συνεισφορά της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, σχεδιάζουμε όλα εκείνα τα μικρά ή μεγαλύτερα έργα που πρέπει να γίνουν στην πόλη. Όλα εκείνα για τα οποία δεσμευθήκαμε προεκλογικά. Όλα εκείνα που αποτελούν το κοινό μας όραμα. Σε αυτό το πλαίσιο κυνηγάμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο είτε μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», είτε μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ», είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου, είτε ακόμη και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας.
Η υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε σχολικές μονάδες του Δήμου.
Η κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες.
Η αναβάθμιση της πυροπροστασίας του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.
Το ελεύθερο wifi σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και δημοτικά κτίρια.
Η προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών και χώρων άθλησης.
Η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων.
Η αναβάθμιση του κλειστού Γυμναστηρίου Νέας Φιλαδέλφειας «Ζαχ. Αλεξάνδρου –Ιωνικός».
Η κατασκευή νέων αθλητικών χώρων και η συντήρηση υπαρχόντων.
Η κατασκευή του νέου «Κενταύρου» στο αγαπημένο μας άλσος.
Αυτά είναι ορισμένα μόνο από αυτά που «τρέχουμε» όλο αυτό το διάστημα, με μοναδικό μας στόχο το συντομότερο δυνατό να γίνουν ορατά και να τα απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας.”
Δήμαρχος Γαλατσίου: Πρώτο μας μέλημα η αντιμετώπιση της πανδημίας”
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ερώτηση προς τον δήμαρχο Γαλατσίου, κ. Γιώργο Μαρκόπουλο, ο οποίος τοποθετήθηκε ως εξής: “Όπως είναι λογικό, το πρώτο και κυριότερο στο οποίο όλο αυτό το διάστημα ρίχνουμε το βάρος μας, είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα θυμάστε ότι είμαστε από τους πρώτους Δήμους που έλαβαν μέτρα, ακόμα και αντιδημοφιλή σε αρκετές περιπτώσεις.
Πρώτος στη χώρα ο Δήμος μας, για να προστατεύσει ιδίως τις ευπαθείς ομάδες, εφάρμοσε τηλεργασία για τους υπαλλήλους άνω των 55, ενώ έκλεισε τα ΚΑΠΗ, το Γυμναστήριο Γυναικών, τους χώρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» και δεν πραγματοποιήσαμε θερινό και χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ.
Σας θυμίζω επίσης ότι πρώτο το Γαλάτσι επισκέφτηκε ο ΕΟΔΥ για μαζικό έλεγχο με rapid tests –και θα το επαναλάβουμε σε λίγες μέρες. Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που με δικά τους έξοδα πραγματοποιούν δωρεάν rapid tests σε σειρά κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη -μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες τεστ. Και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, με το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ο Δήμος μας κάνει δωρεάν rapid tests σε μέλη της σχολικής κοινότητας, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, συνεχίζουμε εντατικά τους καθαρισμούς και τις απολυμάνσεις κοινόχρηστων χώρων. Και γενικότερα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, από τη διεύρυνση των υπηρεσιών που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά έως την παράδοση στο σπίτι όσων προφυλάσσονται και δεν κυκλοφορούν, ειδών πρώτης ανάγκης.
Βέβαια ο Δήμος Γαλατσίου οφείλει να συνεχίζει να λειτουργεί και πέρα από όλα αυτά. Βασική προτεραιότητά μας είναι σταδιακά και η επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια και η τόνωση της Τοπικής Αγοράς, διότι οι επιχειρηματίες της γειτονίας μας, της πόλης μας έχουν περάσει μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζουμε εντατικά να δουλεύουμε για μικρά και μεγάλα έργα που είχαμε εξαγγείλει και πλέον ξεκινούν να παίρνουν σάρκα και οστά. Έργα τα οποία θα μείνουν παρακαταθήκη στην πόλη μας, θα μείνουν παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας.”
Δήμαρχος Αμαρουσίου: “Ο βασικός στόχος είναι κάθε μέρα να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών”
“Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για την αμέσως επόμενη περίοδο από αυτή την ιδιαίτερη που διανύουμε τώρα;” ρωτήσαμε τον δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν λίγους μήνες και μας απάντησε ως εξής: “Η εκτέλεση του τεχνικού μας προγράμματος είναι η πυξίδα μας. Ο βασικός μας στόχος είναι κάθε μέρα που περνά να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με μικρές αλλά και μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Βλέπετε το Μαρούσι με 17 γειτονιές έχει αρκετές ανάγκες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το «κέντρο» έχει τεράστιο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, η «περιφέρεια» διψά για έργα υποδομών όπως τα αντιπλημμυρικά. Για όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες είτε με τη βοήθεια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και με το αίτημά μας για σημαντικές παρεμβάσεις και αποφόρτιση των μεγάλων αξόνων, είτε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής όσο αφορά τα αντιπλημμυρικά και τις ασφαλτοστρώσεις. Συγχρόνως με αυτά που ενδεικτικά ανέφερα, σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό μας έχει ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός και όλες οι σχετικές δράσεις εξωστρέφειας. Και σε αυτούς τους τομείς σχεδιάζουμε νέες υποδομές όπως Δημοτικό Θέατρο και νέους αθλητικούς χώρους για να στεγάσουμε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Επειδή όμως η ατζέντα μας προσαρμόζεται και με τις τρέχουσες ανάγκες, ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την περάτωση της υφιστάμενης σχολικής περιόδου αλλά και τη νέα, με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο όπως επιτάσσουν οι αναγκαίοι κανόνες υγιεινής. Οι μαθητές μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ήσυχοι πως καθημερινά θα πράττουμε ότι είναι αναγκαίο για τη δική τους ασφάλεια.”
Δήμαρχος Κηφισιάς: “Προτεραιότητά μας είναι η σχολική στέγη”
Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα, πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον δήμαρχο Κηφισιάς, κ. Γιώργο Θωμάκο, για να μας απαντήσει: “Συντονισμένα και μεθοδικά, συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δήμο σύγχρονο – έντιμο με καινοτομίες και φυσικά, πολλά έργα.
Προτεραιότητά μας είναι η σχολική στέγη. Επιδιώκουμε τη διαρκή πρόοδο των εργασιών επέκτασης και αποκαταστάσεων στο 1ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ερυθραίας και στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κηφισιάς.
Η δημοπράτηση για την κατασκευή του Αθλητικού Συγκροτήματος με κολυμβητήριο, στην Κάτω Κηφισιά.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Μορτερό, με τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου στο ρέμα Κοντοχρήστου.
Η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα νέα κλειστά προπονητήρια, στην αντικατάσταση του χλοοτάπητα του Ζηρινείου Σταδίου και στη διαμόρφωση αθλητικού χώρου για την εγκατάσταση πίστας skateboard και BΜΧ (έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη).
Η ίδρυση Ιστορικού- Λαογραφικού Μουσείου Κηφισιάς, στο κέντρο της πόλης.
Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός ξεκίνησε στον Δήμο Κηφισιάς το 2016. Μέσα από συναντήσεις με τους πολίτες σε επίπεδο συνοικίας, η Δημοτική Αρχή κατέγραψε τα προβλήματα των πολιτών και συγκέντρωσε τις προτάσεις τους, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν πραγματοποιήθηκαν Συνοικιακές Συνελεύσεις το 2020. Τα Συνοικιακά Συμβούλια αποστέλλουν τις προτάσεις τους για το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό 2021, οι οποίες αξιολογούνται από την Τεχνική Υπηρεσία. Οι νέες συνθήκες μάς οδηγούν να προχωρήσουμε σε ψηφιακή εφαρμογή για ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις και συνελεύσεις ανά συνοικία, στο πλαίσιο της Τοπικής Δημοκρατίας.
Σημαντικά είναι τα ποσοστά υλοποίησης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Αναφέρω ενδεικτικά πως το 2019 είναι 91%, ενώ το 2020 στο 80%.”
Δήμαρχος Βριλησσίων: “Βασική μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας”
Τέλος, στο αντίστοιχο ερώτημα με τους συναδέλφους του κλήθηκε να απαντήσει και ο δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Ξένος Μανιατογιάννης, ο οποίος μας είπε: “Βασική μας προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η στήριξη όλων των συμπολιτών μας που πλήττονται από την πανδημία. Ωστόσο μια σειρά από έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Βριλησσίων κι αλλά τόσα ακόμη βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης διαδικασίας για την υλοποίησή τους.
Να αναφέρω ενδεικτικά ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης των υποδομών, των διαδρομών περιπάτου και η ενίσχυση του φωτισμού στο πλαίσιο της συντήρησης και αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων του πάρκου «Μαρία Κάλλας» στον χώρο της πρώην Ναυτικής Βάσης. Το πάρκο αποτελεί, πλέον, έναν ακόμη προορισμό αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της.
Πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τριών (3) προκατασκευασμένων αιθουσών, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Οι αίθουσες πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλούς φιλοξενίας των μαθητών και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας.
Παρεμβάσεις αποκατάστασης βατότητας των πεζοδρομίων πραγματοποιούνται στο σύνολο της πόλης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση και μετακίνηση.
Προς υλοποίηση βρίσκεται το έργο ενεργειακής αναβάθμισης με αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού με σύγχρονα συστήματα φωτισμού “led”, για καλύτερο φωτισμό και εξοικονόμηση πόρων, δίχως δανειοδότηση και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση δήμου και δημοτών. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί αντικατάσταση φωτισμού στο κλειστό γήπεδο Βριλησσίων με λαμπτήρες και φωτιστικά LED, τελευταίας τεχνολογίας.
Η τοποθέτηση των πρώτων 8 υπογειοποιημένων κάδων συμπίεσης, με 4 ρεύματα ανακύκλωσης στην Πηγή, στην κεντρική πλατεία Αναλήψεως και στην πλατεία Ελευθερίας, έχουν ήδη δρομολογηθεί . Πρόκειται για δυο έργα συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, για τα οποία ο Δήμος Βριλησσίων πέτυχε την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου με κάλυψη του 60% της δαπάνης.
Η αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης με «έξυπνο» σύστημα τηλεματικής διαχείρισης, αποτελεί ένα έργο παρακαταθήκη για την πόλη και τους δημότες της . Το έργο αφορά σε συνολική αντικατάσταση των παλιών μετρητών κατανάλωσης νερού με νέους ψηφιακούς υδρομετρητές, στην ηλεκτρονική διαχείριση πιέσεων και στην αυτοματοποίηση των αντλιοστασίων.
Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου συνεχίζεται και ταχείς ρυθμούς και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.
Παρεμβάσεις εκτελούνται και σε σχολικές μονάδες, τώρα που δεν βρίσκονται σε λειτουργία , όπως στο 1ο Δημοτικό σχολείο. Εδώ είναι σημαντικό να σας αναφέρω ότι εγκρίθηκε και η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στο 1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων.
Βασική μας, επίσης, προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου για την άμεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πρόγραμμα MyKEPlive – ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών- λειτουργεί κανονικά, όπως επίσης και η «Γραμμή Δημότη». Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικών είναι έτοιμη και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία.
Και βέβαια συνεχίζουμε ακάθεκτοι προς τον μεγάλο στόχο μας ως Δήμος στη διαχείριση αποβλήτων, που δεν είναι άλλος, από το να μηδενίσουμε τα σύμμεικτα απορρίμματα του πράσινου κάδου (zeroWaste) μετατρέποντάς τα σε αξιοποιήσιμα χωριστά ρεύματα βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.
Σ.Σ. Στο επόμενο φύλλο του Χ-τύπου θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι.