Connect with us

Αμαρουσίου

Την έκθεση Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και Πολιτισμού για την Υγεία εγκαινίασε ο  Γ. Πατούλης

Published

on

Την παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την υγεία και την ευζωία είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει το κοινό που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και Πολιτισμού για την Υγεία», που άνοιξε τις πύλες της στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Παραδοσιακών Τεχνικών Ιατρικής της Σαγκάης και το Δήμο Αμαρουσίου, με σκοπό την εξοικείωση του ελληνικού κοινού με την κουλτούρα και την ιστορία της Κινεζικής Ιατρικής και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των δεσμών φιλίας και της ανάπτυξης γονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Κίνας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και νέος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσία του Αντιπροέδρου του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της Σαγκάης Mr Chen Hongzhuan και της Κινεζικής αποστολής.


«Η έκθεση αυτή, είναι μοναδικού ενδιαφέροντος και μεγάλης σημειολογικής αξίας για τους νέους δρόμους επιστημονικής, εκπαιδευτικής, τουριστικής και πολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, του οποίους εγκαθιστούμε μεταξύ των δύο λαών, κτίζοντας ευρύτερα γέφυρες συνεργασίας, με επίκεντρο τη χώρα μας και την Αττική, εδώ, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης της Ιατρικής του κόσμου»
σημείωσε ο κ. Πατούλης στο χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας:«Ευχαριστώ γι’ αυτό για άλλη μια φορά τον Κυβερνήτη της Σαγκάης για την πρόσκλησή του τον περασμένο Απρίλιο στη Σαγκάη, όπου είχα την σπάνια ευκαιρία να βρεθώ και να ξεναγηθώ στο μοναδικό Μουσείο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής , μια πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία για τον κάθε γιατρό, αλλά και τον κάθε πολίτη του κόσμου, μια άλλη σπουδή της Υγείας και θεραπείας του ανθρώπου που κρατάει από τα βάθη των αιώνων.
Η συγκίνηση και η τιμή που νιώθω ως Έλληνας γιατρός για το γεγονός ότι καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε τη γνωστική και πολιτισμική σύγκλιση των δύο κόσμων της Ιατρικής, Ανατολής και Δύσης μέσα από την Ελλάδα είναι πραγματικά ύψιστη. Όπως, μέγιστη είναι και για τη χώρα μας η τιμή, ότι η μεγάλη χώρα της Κίνας σκύβει στη γενέτειρα της Ιατρικής την Ελλάδα, για να αναπτύξει, να συνθέσει και να προάγει τη σύγχρονη Θεραπευτική και Προληπτική επιστήμη της Υγείας και της Ευεξίας μέσα και από το συνδυασμό της γνώσης της Ιπποκράτειου Ιατρικής και της Αρχαίας Ελληνικής γνώσης της Ιατρικής, με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, γεγονός που αποτελεί εφαλτήριο για τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές προοπτικές της χώρα μας στο παρόν και στο μέλλον.»
Αναφερόμενος στη γόνιμη συνεργασία με τη Κίνα, ο κ. Πατούλης τόνισε: «Προσβλέπουμε στην ανταλλαγή επιστημονικής πληροφορίας και τεχνογνωσίας σ’ αυτό το γεφύρωμα της θεραπευτικής των δύο χωρών μέσα από την ακαδημαϊκή συνεργασία, τον Τουρισμό Υγείας και τις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών. Η ίδρυση Κέντρου Κινεζικής Ιατρικής Ομοιοπαθητικής και Εναλλακτικών θεραπειών στην Αττική είναι στα άμεσα σχέδια μας και έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας γι’ αυτό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ανχουι, όπως και με το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης. Εξάλλου, η χώρα μας προσφέρεται για φιλοξενία και ίαση, όπως ορίζει και η Ιπποκράτειος Θεώρηση. Παράλληλα από την προηγούμενη χρονιά, από τη θέση μου ως Προέδρου της ΚΕΔΕ υπογράψαμε το σύμφωνο συνεργασίας της ΚΕΔΕ με την Ένωση Κινεζικής Φιλίας με λαούς των Ξένων Χωρών, που αφορά σε τομείς όπως ο Τουρισμός Υγείας, το επιχειρείν, ο πολιτισμός και η ανάπτυξη ελληνοκινεζικού δικτύου πόλεων Υγεία και Ευεξίας.»
«Στόχος μας- πρόσθεσε- παραμένει η δημιουργία στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα δομών που θα παρέχουν φιλοξενία, αλλά και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής σε άτομα τρίτης ηλικίας. Σημαντικό κομμάτι επίσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας του επιστημονικού και αυτοδιοικητικού κόσμου των δύο χωρών παραμένει το σύμφωνο συνεργασίας ερευνητικού έργου και ανταλλαγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων ιατρών και φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και Κίνας που υπογράψαμε στη Σαγκάη με τον Αντιπρόεδρο του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Σαγκάης και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου.
Στα σχέδια μας είναι επίσης η διοργάνωση του 1
ου Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, Ιπποκρατικής Ιατρικής και Δυτικής Επιστήμης, κατά τη διάρκεια του οποίου γιατροί της Κίνας και Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της μεγάλης χώρας θα ορκιστούν στον όρκο του Ιπποκράτη.»
«Σας καλωσορίζουμε με θέρμη στην Αττική, στο Μαρούσι, στη χώρα μας, ατενίζοντας με σεβασμό το βαθύ ανά τους αιώνες πολιτισμικό και επιστημονικό παρελθόν τω δύο λαών και οραματιζόμενος το λαμπρό μέλλον των χωρών μας για τις γενιές που έρχονται σε Ανατολή και Δύση» κατέληξε το χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης.

Στην τελετή των εγκαινίων για την εποικοδομητική συνεργασία του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της Σαγκάης με το Δήμο Αμαρουσίου και ειδικότερα με το Δήμαρχο κ. Γιώργο Πατούλη μίλησε ο Αντιπρόεδρος Mr Chen Hongzhuan.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Δημοτική Σύμβουλος κα Ρένα Χαλιώτη που επιμελήθηκε την έκθεση και η εκπρόσωπος του Ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου κα Βίκυ Αθανασοπούλου, η οποία ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις στην ισχυροποίηση της Ελληνοκινεζικής Φιλίας.
Σημαντική στη διοργάνωση ήταν η συμβολή της ιδιοκτήτριας της εταιρείας
EastWest Mecenter Mrs Monica Yu, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η συνεργάτης του Δημάρχου δρ. Αναστασία Ψωμιάδη.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών κ. Βαλλάτος, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αμαρουσίου κα Τσουκλείδου, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας κ. Τούντας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Η έκθεση Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής και Πολιτισμού για την Υγεία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουνίου 2019 και περιλαμβάνει σειρά ομιλιών και διαδραστικών δραστηριότητων με τη συμμετοχή του κοινού σε 4 θεματικούς πυλώνες: η κινεζική ιατρική –θεωρία του βελονισμού, άθληση, διατροφή – περιβαλλοντική υγεία. Περιλαμβάνει επίσης κατασκευή ράβδου από το φυτό “Moxa”, κατασκευή σάκου βοτάνων, γευσιγνωσία τσαγιού από βότανα, τεχνική καλλιγραφίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ