Ελάτε στην παρέα μας

Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Ολοκληρωμένη μελέτη θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών

Δημοσιεύθηκε

στις


Η αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου απασχολεί το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήδη από τις 6 Ιουνίου όταν ο Δήμος απέστειλε σχετική επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς καθώς και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσω της επιστολής αλλά και δύο επόμενων επιστολών στις 3 Αυγούστου και στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος ζήτησε  να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο μελετών χρηματοδοτήσεων και αναθέσεων των απαιτούμενων έργων, για τη θωράκιση της περιοχής από πιθανά διαβρωτικά φαινόμενα με εδαφοενισχυτικές παρεμβάσεις. Ο Δήμος έλαβε από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος απάντηση πως μετά από αυτοψίες των δασικών υπηρεσιών υπήρξε η εκτίμηση, πως δεν απαιτούνται κάποια πρόσθετα μέτρα θωράκισης και παρέμβασης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σε συνέχεια της απάντησης του Υπουργείου και εν αναμονή της επίσημης έγγραφης ενημέρωσής του και προκειμένου να υπάρξει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση που θα επιβεβαιώνει ή θα ανατρέπει την εκτίμηση των δασικών υπηρεσιών με την υπόδειξη των απαιτούμενων μέτρων, η Δημοτική Αρχή ζήτησε τη βοήθεια του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονική Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Ευθύμιο Λέκκα. Η συμβολή της ομάδας του καθηγητή στην προσπάθεια του Δήμου για τη θωράκιση της πόλης κρίθηκε αναγκαία.

 

 

Ο κ. Λέκκας, επισκέφτηκε με τους συνεργάτες του 2 φορές κατά τον μήνα Σεπτέμβριο το Δημαρχείο και συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, έκανε λεπτομερή αυτοψία στην πυρόπληκτη περιοχή στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με την ερευνητική του ομάδα. Μετά την αυτοψία έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις και συμφωνήθηκε από κοινού να συνταχθεί άμεσα ειδική αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική μελέτη στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή, η οποία θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στον Δήμο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Συγχρόνως, συμφωνήθηκε μετά τη λήψη της σχετικής απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπόνηση ολοκληρωμένης επιχειρησιακής μελέτης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

 

 

Τα πρώτα αξιοποιήσιμα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου που αναμένεται σε 5 μήνες και ενδεικτικά είναι:

  1. Προσδιορισμός θέσεων και περιοχών οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο από σεισμούς και συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις), πλημμυρικά και μεταπυρικά φαινόμενα (έντονη διάβρωση, λασπορροές κ.α.), και υπόδειξη δέσμης έργων – παρεμβάσεων με στόχο να μειωθεί η διακινδύνευση
  2. Προσδιορισμός υποδομών – κατασκευών οι οποίες έχουν αυξημένη τρωτότητα ανά κίνδυνο και χρήζουν παρεμβάσεων
  3. Διάκριση του οικιστικού ιστού σε τομείς επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης με επικαιροποίηση χώρων έκτακτης ανάγκης (καταφυγής, καταυλισμού, πρώτων βοηθειών και υποδοχή ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) και ανάλυση, εκτίμηση, και προσδιορισμός τρωτότητας τους
  4. Αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας το οποίο εξειδικεύεται ειδικά για τις υφιστάμενες γεωδυναμικές, υδρομετεωρολογικές, χωροταξικές, πολεοδομικές, και πληθυσμιακές-κοινωνικές συνθήκες του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη το νέο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την μείωση των επιπτώσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
  5. Επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων δομικών μέτρων και άλλων παρεμβάσεων για την άμβλυνση του κάθε κινδύνου ξεχωριστά.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ