Connect with us

Βύρωνα

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat in Europe 2023 η ομάδα V-Space του 5ου Λυκείου Βύρωνα

Published

on

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης επισκέφθηκε το 5o Λύκειο Βύρωνα, συζήτησε με τα παιδιά της ομάδας V- Space και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat in Europe 2023, που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), στη Γρανάδα στις 26-30 Ιουνίου, όπου οι μαθητές από το Βύρωνα θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, σε ένα διαγωνισμό διεθνούς  εμβέλειας.

 

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης: «Είναι μεγάλη η χαρά και η υπερηφάνεια μας που τα παιδιά ενός δημόσιου σχολείου του Βύρωνα κατάφεραν να διακριθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, σε ένα διαγωνισμό καινοτομίας και τώρα πηγαίνουν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρώπη. Ο Δήμος Βύρωνα ήταν από την αρχή δίπλα τους για να προσφέρει στήριξη με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όλους τους μαθητές των σχολείων μας. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους δύο καθηγητές -φυσικής και πληροφορικής- αλλά και τον διευθυντή του σχολείου, που ήταν στο πλευρό τους σ΄ αυτήν την προσπάθεια. Τα μεγάλα επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Ευχόμαστε στα παιδιά καλή επιτυχία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό!

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, η Ομάδα V- Space κατέκτησε την 1η θέση στον ελληνικό διαγωνισμό CanSat in Greece 2023, που έγινε στην Αθήνα. Στο διαγωνισμό αυτόν συμμετείχαν μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα που παρουσίασαν τις ιδέες και τους μικρούς δορυφόρους που σχεδίασαν και κατασκεύασαν. Η ομάδα του «v-space», σχεδίασε και υλοποίησε έναν… καλό δορυφόρο ή διαφορετικά έναν «κοινωνικό δορυφόρο», ο οποίος θα ανήκει σε μία κοινότητα ανθρώπων και θα εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, με άλλα λόγια, θα αποκλείει την παρακολούθηση των πολιτών από εταιρίες ή κυβερνήσεις.

 

Με τα λόγια των πρωταγωνιστών….

Πως προέκυψε η ιδέα

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, η οποία κρυφά ή φανερά παραβιάζεται είτε από εταιρίες είτε από κυβερνήσεις. Ως άμυνα σε μια τέτοια κατάσταση, φανταζόμαστε την ύπαρξη ενός δορυφόρου, ο οποίος θα βρίσκεται συνεχώς πάνω από την περιοχή του δήμου μας – θα ταξιδεύει μαζί με εμάς. Οι κάτοικοι του δήμου θα μπορούν μέσω αυτού  να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ελέγχουν τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού τους.

Διαβάζουμε επίσης για ιδιωτικές προσπάθειες που γίνονται για την αποστολή δορυφόρων γύρω από τη γη, κυρίως για εμπορικούς σκοπούς. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι εφικτή η δημιουργία ενός φιλικού προς τους πολίτες κοινωνικού δορυφόρου;

 

Περισσότερα: https://www.5lykeiovyrona.gr/article.php?id=477

Λίγα λόγια για τη δουλειά που έγινε

Τον Οκτώβριο κατατέθηκε η αίτηση συμμετοχής της ομάδας στον εθνικό διαγωνισμό CanSat in Greece 2023 και επικράτησε ενθουσιασμός όταν η αίτηση έγινε αποδεκτή.
Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο ακολούθησαν μήνες γεμάτοι δουλειά. Ομαδική δουλειά γιατί ο σχεδιασμός ενός μεγάλου project έπρεπε να γίνει μεθοδικά, αλλά και ατομική δουλειά καθώς κάθε μέλος της ομάδας ανέλαβε ένα κομμάτι του έργου.

Οι μήνες αυτοί χαρακτηρίστηκαν από έντονη αναζήτηση νέων γνώσεων, που ξεπέρασαν κατά πολύ τη σχολική ύλη, καθώς κι από δοκιμές, μικρές και μεγάλες. Τα παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα σχετικά με επικοινωνίες, μαθηματικά κρυπτογραφίας, νευρωνικά δίκτυα, ανάλυση επιστημονικών δεδομένων, κ.ά. Οι δοκιμές αρχικά αποσκοπούσαν στην επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας μικρών τμημάτων του συστήματος και στη συνέχεια του συνολικού δικτύου. Έγινε drop test με βοήθεια drone, ώστε να δοκιμαστεί το αλεξίπτωτο και η αντοχή του περιβλήματος του δορυφόρου.

 

Λεπτομέρειες υπάρχουν στην ανάρτηση:

https://www.5lykeiovyrona.gr/article.php?id=478

Συχνά μια καλή μέρα όπου τα παιδιά έφευγαν από το σχολείο ικανοποιημένα ότι «προχωράμε καλά», ακολουθούσε μια δύσκολη μέρα όπου ένα νέο πρόβλημα προσγείωνε όλους.

Η εργασία πάνω στο cansat γινόταν κάθε μέρα μετά το σχόλασμα των μαθημάτων αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Διατέθηκε πολύς χρόνος από μαθητές και καθηγητές, όμως το κέρδος όλων σε γνώσεις και δεξιότητες είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο.
Τον Απρίλιο, στις διακοπές του Πάσχα 21-23/4, υλοποιήθηκε η τελική φάση του εθνικού διαγωνισμού από την SPIN-Space Innovation. Η τελική αυτή φάση περιλάμβανε παρουσιάσεις των ομάδων σε επιτροπή ειδικών και την εκτόξευση των δορυφόρων. Ημέρες αγωνίας αλλά και μεγάλου ενθουσιασμού, καθώς αργά αλλά σταθερά τα παιδιά συνειδητοποιούσαν ότι η δουλειά τους ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλή!

Περισσότερα υπάρχουν στις αναρτήσεις:

https://www.5lykeiovyrona.gr/article.php?id=482 και

https://www.5lykeiovyrona.gr/article.php?id=483

 

 

 

Η ομάδα V- Space

Στο 5ο ΓΕΛ Βύρωνα λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το σχολικό hackerspace «v-space», το οποίο είναι ανοιχτό και σε μαθητές άλλων σχολείων. Η ομάδα αποτελείται από μέλη του σχολικού hackerspace και συγκεκριμένα 10 μαθητές/μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα και 2 μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Βύρωνα.

 

Τα μέλη της Ομάδας V- Space, με αλφαβητική σειρά:

 

  1. Αλεξοπούλου Άννα (Β΄ τάξη)
    2. Ανδρίκος Γιάννης (Β΄ τάξη)
    3. Αργυροπούλου Εβελίνα (Α΄ τάξη)
    4. Βαλσαμάκη Ασημίνα (Β΄ τάξη)
    5. Κοσκινάς Αλέξανδρος (Α΄ τάξη)
    6. Μαρινάκου Αναστασία (Β΄ τάξη)
    7. Μαρμαρινός Παναγιώτης (Α΄ τάξη)
    8. Μπίτωλα Κυριακή (Β΄ τάξη)
    9. Σταθουλοπούλου Ειρήνη (Β΄ τάξη)
    10. Τσιτσέλης Κωσταντίνος (Β΄ τάξη)
    11. Τσουκαλάς Κώστας (Α΄ τάξη)
    12. Χάνου Ιφιγένεια (Α΄ τάξη)

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ