Ελάτε στην παρέα μας

Γαλατσίου

“Γαλάτσι -Άγιος Σπυρίδωνας: Οι απειλές και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής” του Χρήστου Κιούπη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα και είναι η ώρα ο δήμαρχος να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να σωθεί ο λόφος που είναι όαση πρασίνου για ολόκληρη την πόλη.

Η τελευταία απόφαση που φέρει την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη θέτει υπό αμφισβήτηση χαρακτηρισμένους ελεύθερους χώρους κοινοχρήστου πρασίνου, λόγω του ότι δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

Ας δούμε τα γεγονότα αναλυτικά για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και της ανάγκης για δράση από τον ίδιο τον δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, ο οποίος για την ώρα αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Οι περισσότεροι Γαλατσιώτες ίσως να μην γνωρίζουν ότι η περιοχή του Λόφου Αγίου Σπυρίδωνα (ΟΤ 29,28 και 27) χαρακτήριστηκε από το 1938 με Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ 54/Τ.Β./11-3-1938) ως χώρος κοινοχρήστου πρασίνου με την ονομασία “Άλσος Αγίου Σπυρίδωνα”.

Επειδή με την πάροδο των χρόνων, ο χώρος αυτός κινδύνευε από “επιτήδειους”, το 1994, με την αποφασιστικότητα του δημάρχου Βασίλη Παπαδιονυσίου και την αγωνιστικότητα του νεοσυσταθέντος τότε εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής με πρόεδρο τον Κώστα Ταμπακόπουλο, εκδόθηκε η 566/4/94 νομαρχιακή απόφαση.

Με αυτή έγινε οριστική χωροταξική τακτοποίηση της περιοχής, με την επικαιροποίηση ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, ολόκληρου του λόφου Αγίου Σπυρίδωνα και μερικώς για κοινωνικούς λόγους -επειδή κάποιοι βιοπαλαιστές είχαν αναγείρει κάποια μικρά σπίτια- των όμορων οικοδομικών τετραγώνων 27 και 28. Δημιουργήθηκε μάλιστα τότε το αλσύλιο μεταξύ των οδών Μαραθώνος -Κερκύρας και Αχιλλέως στο Ο.Τ. 27, αφού όμως ολοκληρώθηκε η σχετική πράξη αναλογισμού αποζημιώσεων.

Η… διαβεβαίωση των εργολάβων

Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, οι εκατοντάδες νέοι κάτοικοι που αγόρασαν σπίτια ή διαμερίσματα γύρω από από τους χώρους των Ο.Τ. στο λόφο του Αγίου Σπυρίδωνα είχαν τη διαβεβαίωση των εργολάβων και της Δημοτικής Αρχής ότι οι ακάλυπτοι χώροι που βρίσκονταν μπροστά των διαμερισμάτων ή ακινήτων που αγόρασαν ήταν χώροι κοινοχρήστου πρασίνου, αλλά απέκρυπταν ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με τις σχετικές πράξεις αναλογισμού αποζημιώσεων.

 

Η απαλλοτρίωση που δεν έγινε

Οι προβλεπόμενες σχετικές πράξεις ταυτοποίησης και αναλογισμού αποζημιώσεων που ξεκίνησαν πριν από δεκαετίες για την απαλλοτρίωση των χαρακτηρισμένων αυτών χώρων κοινοχρήστου πρασίνου, περιέργως δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα, λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου ενδιαφέροντος των εργολάβων οικοδομών. Κι αυτό διότι:

Α. Κατ. αρχάς η υπ. αριθμόν 2/2003 Πράξη που αφορούσε τον λόφο ΟΤ 29 προσεβλήθη και ακυρώθηκαν λόγω λανθασμένου υπολογισμού αποζημιώσεων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού υποχρέωναν παράνομα τους κατοίκους των πολυκατοικιών της οδού Μαραθώνος να επιβαρυνθούν αποζημιώσεων εντός της 20μέτρου ζώνης και του δημόσιου δρόμου Μαραθώνος, που είχε παραδοθεί σε δημόσια χρήση, πριν 20ετία.

Β. Η με αριθμό 19/97 πράξη που αφορούσε τον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και ειδικής ανάπλασης με πεζόδρομους στο ΟΤ 28 (οικόπεδο ιδιοκτησίας Γηροκομείου Αθηνών) Σημειώνουμε ότι ο χώρος αυτός κοινοχρήστου πρασίνου, δυστυχώς προ ολίγων ημερών, ασφαλτοστρώθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου (!) και μετατράπηκε σε parking αυτοκινήτων, αντί να δενδροφυτευτεί και να καλυφτεί με χορτάρι για να προσφέρει οξυγόνο και ποιότητα ζωής στους κατοίκους. Η προαναφερόμενη 19/97 πράξη αναλογισμού ακυρώθηκε μετά από ένσταση ορισμού οικοπεδικών ορίων από κάποια ιδιοκτήτρια η οποία έχει αποβιώσει προ 15ετίας.

Οι υπηρεσίες η ρύθμιση Χατζηδάκη

Επομένως και οι δύο αυτές πράξεις ή και όμοιες που τυχόν είχαν προσβληθεί, έπρεπε να είχαν επαναληφθεί και ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τη διοικητική νομοθεσία και δεοντολογία, στο πλαίσιο των αποφάσεων εκδίκασης των ενστάσεων ΟΤ 29 και μετά το θάνατο της προσφεύγουσας ιδιοκτήτριας στο ΟΤ 28.

Αυτό δυστυχώς για τους δημότες δεν έγινε λόγω της στάσης των αρμοδίων υπηρεσιών και των εκάστοτε δημάρχων μέχρι και σήμερα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και έγγραφα από τον Εξωραϊστικό Οικολογικό Σύλλογο της περιοχής τουλάχιστον την τελευταία 20ετία.

Αυτή η αδιαφορία είχε ως αποτέλεσμα μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργού Χατζηδάκη, να τεθούν σε σοβαρότατο κίνδυνο πλήρους καταστροφής και εξαφάνισης, οι προαναφερόμενοι χαρακτηρισμένοι ελεύθεροι χώροι κοινοχρήστου πρασίνου, αφού δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

 

Η προτεινόμενη λύση

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της όλης εξέλιξης του θέματος και την αγωνία των εκατοντάδων οικογενειών γύρω από το λόφο, υπέβαλε στον δήμαρχο Γαλατσίου, το υπ. αριθμόν 117/2023 έγγραφο του με συνημμένη σε αυτό γνωμοδότηση, εξειδικευμένου γραφείου νομικών σε πολεοδομικά θέματα στην οποία αναλυτικά αναπτύσσεται η μοναδική νόμιμη διαδικασία η οποία πρέπει να τηρηθεί για τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου στον λόφο Αγίου Σπυρίδωνα με αποζημιώσεις των φερομένων ιδιοκτητών αποκλειστικά από το Πράσινο Ταμείο.

 

Τα ερωτήματα

Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα προς τον δήμαρχο κ. Μαρκόπουλο:

-Τι σκέφτεται να αποφασίσει για τη διάσωση των δύο αυτών κοινοχρήστων χώρων πρασίνου της περιοχής και ιδιαίτερα του πευκόφυτου λόφου που δίνει οξυγόνο και ανάσα ζωής στους κατοίκους της περιοχής;

-Διαθέτει την πολιτική βούληση να ενεργήσει άμεσα στο πλαίσιο του νόμου και της γνωμοδότησης για να διασωθούν αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου;

*δημοσιογράφος, πρώην δημοτικός σύμβουλος

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ