Ελάτε στην παρέα μας

Διονύσου

“Μήδεια”: Η επόμενη ημέρα στο Δήμο Διονύσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην επόμενη μέρα για το Δήμο Διονύσου με προτεραιότητα την επούλωση των συνεπειών της «Μήδειας»,  παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί, εστίασε ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για μια οικολογική καταστροφή που έχει επέλθει στο Δήμο, καθώς εκτός των ζημιών σε περιουσίες και δημοτικές υποδομές έχουν πέσει πάνω από 2.000 δένδρα στο οδικό δίκτυο και άλλα 15.000 με 20.000 δένδρα στο σύνολο του Δήμου.

Μετά από μία συνεδρίαση 7 ωρών κατά την οποία ο κ. Καλαφατέλης εξήγησε με λεπτομέρειες τι συνέβη στην πρόσφατη κακοκαιρία, κάνοντας παράλληλα και αυτοκριτική για τις περιπτώσεις εκείνες που η Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δημοτών, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγησή του η οποία συμπεριέλαβε και προτάσεις της Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καλαφατέλης στην κεντρική του τοποθέτηση ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για το σχέδιο αποκατάστασης του Δήμου που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή, εστιάζοντας σε μία σειρά ενεργειών και συγκεκριμένα:

“- Στην άμεση κοπή και το κλάδεμα όλων των επικίνδυνων δέντρων αρμοδιότητας του Δήμου, για τον περιορισμό των καταστροφικές συνέπειες ενόψει τυχόν νέας θεομηνίας.  Ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις με συνεργεία του Δήμου και ιδιώτες. Παράλληλα όμως απαιτείται στο άμεσο μέλλον η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου, με συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, κάτι που ήδη έχει εξαγγείλει η Πολιτεία με αφορμή τη «Μήδεια».  Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Διονύσου έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση, μέσω της Επιτροπής Θεσμών της ΠΕΔΑ, ζητώντας την αλλαγή της διαδικασίας αναφορικά με τις δασικές εκτάσεις. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει οι Δήμοι, στο πλαίσιο του καθαρισμού εκτάσεων αλλά και της διάνοιξης δασικών δρόμων, ειδικά στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, να έχουν το δικαίωμα κοπής κλαδιών και δένδρων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές, στις οποίες όμως περικλείονται κατοικίες με νόμιμες οικοδομικές άδειες. Οι Δήμοι θα πρέπει να μπορούν να υλοποιούν τις κοπές, με ενημέρωση του Δασαρχείου και εφόσον δεν υπάρξει αρνητική απάντηση / αντίρρηση εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

– Στην απομάκρυνση με εντατικούς ρυθμούς τεράστιων ποσοτήτων πεσμένων δέντρων και κλαδιών σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου, τα οποία αποτελούν καύσιμη ύλη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ενόψει της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Ο Δήμος καταβάλει όλες αυτές τις εβδομάδες μία τεράστια προσπάθεια για να απομακρυνθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα, και πάντως πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, οι τεράστιες ποσότητες κλαδιών και κορμών και από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται περίπου 200 δρομολόγια με μεγάλα φορτηγά, ενώ συνολικά, από τις 17/2 έως και τις σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 450 μηχανήματα (φορτωτές, JCB, Bobcat,  αρπάγες, φορτηγά). Στην προσπάθεια του Δήμου συνέδραμε μέχρι πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενώ έχουν παραμείνει και συνεχίζουν να εργάζονται έως και σήμερα τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής. Ο Δήμος έχει ζητήσει επιπρόσθετα και τη συνδρομή Συνεταιρισμών Υλοτόμων από τη Δράμα. Παράλληλα ο Δήμαρχος Διονύσου με έγγραφά του έχει ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση 2.250.000 € από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Μεταφορών & Υποδομών, 2.000.000 € από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθετη βοήθεια από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια. Ο Δήμαρχος Διονύσου έχει ζητήσει επίσης την άμεση εμπλοκή των Δασαρχείων Πεντέλης και Πάρνηθας στο καθαρισμό του Δήμου ενώ έχει στείλει επιστολή και προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας του να παρέμβει για να επανέλθει άμεσα ο Δήμος μας στην κανονικότητα, ειδικά ενόψει του καλοκαιριού που κινδυνεύει ο Δήμος να γίνει πυριτιδαποθήκη.

– Την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αδιάλειπτης λειτουργία του Δημαρχείου, των Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου αλλά και των Δημοτικών Κοινοτήτων σε περίπτωση θεομηνίας (γεννήτριες, ειδικός εξοπλισμός κλπ).

– Την αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου και τη λειτουργία του για την εξυπηρέτηση των δημοτών 7 μέρες την εβδομάδα.

– Την εξασφάλιση της υδροδότησης σε περίπτωση νέας διακοπής ρεύματος, μέσω ενός ικανού αριθμού γεννητριών οποίες θα είναι μόνιμα διαθέσιμες για τα αντλιοστάσια του Δήμου, αλλά και της δρομολόγησης των απαραίτητων εργασιών που απαιτούνται (Επισκευές Πινάκων, Τοποθέτηση Συναγερμού, Περίφραξη κλπ). Υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω ενέργειες είχαν ήδη προγραμματιστεί στο πλαίσιο ένταξής τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επίσπευσή τους.  

– Την αναδιοργάνωση και ενδυνάμωση  της πολιτικής προστασίας του Δήμου, με το σκεπτικό ότι οι θεομηνίες θα είναι από εδώ και πέρα ολοένα πιο συχνές αλλά και καταστροφικές λόγω της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής. Επίσης την αναπροσαρμογή των διαδικασιών της Πολιτικής Προστασίας, με πρώτες τις διαδικασίες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με το σχέδιο «ΒΟΡΕΑΣ» αλλά και την πρόσφατη εμπειρία της «Μήδειας» καθώς και άλλων φυσικών καταστροφών. Ειδικότερα θα  δημιουργηθεί το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας και παράλληλα θα συσταθεί Συμβούλιο Εθελοντικών Ομάδων του Δήμου Διονύσου. Υπάρχουν και πολλές άλλες προτάσεις που θα διερευνήσει η ειδική Επιτροπή, όπως ενδεικτικά η χρήση ειδικά διασκευασμένου οχήματος ως Κέντρου Επιχειρήσεων, η δημιουργία βάσης δεδομένων πολιτών για την ενημέρωσή τους στο πλαίσιο κρίσεων από διάφορα συστήματα επικοινωνιών, η προμήθεια μεγάλων πλαστικών δεξαμενών στην περιοχή της Ραπεντώσας ή σε άλλα σημεία κλπ

– Την υλοποίηση σχεδίου ενεργοποίησης των εθελοντών του Δήμου, έτσι ώστε να  είναι πιο άμεση και αποτελεσματική η βοήθεια σε ανθρώπους που κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια μετά από φυσικές ή άλλες καταστροφές (πολίτες που έχουν ανάγκη από οξυγόνο, νεφροπαθείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης κλπ).

– Τον άμεσο καθαρισμό φρεατίων και ρεμάτων μπροστά στο ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας.

– Προκειμένου να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του Δήμου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (αποκομιδή κλαδιών, αναβάθμιση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων κλπ) ο Δήμος έχει δεσμεύσει από ίδιους πόρους ένα κονδύλι 1.900.000 ευρώ. 

Παράλληλα ο Δήμος:

– Έχει πιέσει και έχει λάβει υπόσχεση για την έναρξη του έργου υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΔΔΗΕ, με πιλότο το Δήμο Διονύσου.

– Έχει δημοσιοποιήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων προς πολίτες (φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες / επιχειρηματίες) που επλήγησαν από τη θεομηνία και ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση με λεπτομερείς οδηγίες.

– Έχει ζητήσει με επείγον αίτημα αρπάγες και προσωπικό από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της κακοκαιρίας.

–  Τέλος επιδιώκει μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας την αποτροπή επιτήδειων από το να κόβουν χωρίς άδεια δένδρα, τα οποία βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, σε δασικές περιοχές και ιδιοκτησίες χωρίς κατοικία.”

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ