Ηρακλείου Αττικής
Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «άνοιξε την αγκαλιά της» για όλους τους ανθρώπους
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής είναι ο πρώτος Δήμος της Αττικής που μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, δυσλεξίας και κάθε είδους εντυποαναπηρία. Ο Δήμος εγκατέστησε στους υπολογιστές της Βιβλιοθήκης ειδική εφαρμογή που παρέχει εργαλεία ανάγνωσης, όπως μετατροπή κειμένου αλλά και εικόνας σε φωνή, φωνητικές εντολές για την πλοήγηση του χρήστη και, γενικά, δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και όλες να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, οποιοδήποτε πρόβλημα και εάν αντιμετωπίζουν.
Ειδικότερα, εκτός από την ανάγνωση βιβλίων, με την καινούργια αυτή εφαρμογή, δίνεται επιπλέον η δυνατότητα στα άτομα με πρόβλημα όρασης ή ανάγνωσης να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να διαβάσουν τα email τους και γενικά να εκτελέσουν εργασίες ή να ψυχαγωγηθούν με ό,τι απαιτεί οθόνη.
Ενδεικτικά, μερικές από τις λειτουργίες που προσφέρει το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα που θα βρουν οι πολίτες στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης: προηγμένο σύστημα ανάγνωσης οθόνης (text-to-speech) με ανάγνωση εγγράφων, email, ιστοσελίδων και εφαρμογών, πλήρης υποστήριξη ελληνικών, υποστήριξη οθονών Braille, λειτουργία OCR για φωνητική ανάγνωση εικόνων και εγγράφων PDF, μεγέθυνση έως και 60 φορές με επιπλέον δυνατότητες ενίσχυσης της οθόνης και του κέρσορα, φωνητικός βοηθός για εντολές, συντομεύσεις πληκτρολογίου για εντολές και για πλοήγηση ιστού.
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, είναι ο πρώτος δήμος που προσθέτει στις παροχές της Δημοτικής του Βιβλιοθήκης την εν λόγω υπηρεσία, κάτι που αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση των φορέων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών πανελληνίως.
Υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής βρίσκεται στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», Κουντουριώτου και Νεότητος, και είναι ανοικτή για το κοινό: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, και τα απογεύματα 17.00 – 20.00 κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.
Ο Χ-τύπος συνάντησε τα πρόσωπα που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το προηγμένο πρόγραμμα «Jaws», συνομιλήσαμε για τη χρήση του αλλά και για άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή σαν άτομα με προβλήματα όρασης.
Η Σταυρούλα Παρίση είναι υπάλληλος στην Ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Ηρακλείου στην ΚΕΑΕΔΗΑ, στο τηλεφωνικό κέντρο, διαθέτοντας ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω του οποίου πραγματοποιεί διάφορες εργασίες. Η ίδια όπως μας εξήγησε καθημερινά χρησιμοποιεί πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης. Της επιτρέπει να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή και να πληκτρολογεί με τυφλό σύστημα καθώς επαναλαμβάνει τα γράμματα που πληκτρολογεί. Όπως μας ανέφερε « ο υπολογιστής είναι ολόκληρη η ζωή μας και θα ήθελα σαν άτομο με πρόβλημα όρασης, να προσαρμόζονται στις ανάγκες μας και τα προγράμματα αυτά ώστε να μας διευκολύνουν και να μη μας εμποδίζει τίποτα να πραγματοποιούμε τις δραστηριότητές μας. Οι εφαρμογές αυτές να είναι τα μάτια μας».
Ο Γιώργος Τζώρτζης είναι υπάλληλος στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμο Ηρακλείου Αττικής από το 2000. Ο Γιώργος χρησιμοποιεί μία εφαρμογή στο κινητό που λέγεται Talk Back. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει τη δυνατότητα φωνητικής εντολής, φωνητικής αναζήτησης, γραφής μηνύματος με φωνητικές εντολές αλλά και περιγραφή φωτογραφιών.
Η Θάλεια Φιλίππου εργάζεται στη βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και χρησιμοποιεί από την πρώτη μέρα εγκατάστασής της στη Βιβλιοθήκη του Δήμου, την εφαρμογή «Jaws». Ρωτώντας την για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας απάντησε πως ένα άτομο με πρόβλημα όρασης μπορεί να γράψει ένα κείμενο με φωνητική εντολή και στη συνέχεια η εφαρμογή να το «διαβάσει» και να επαναλάβει τις λανθασμένες λέξεις. Βοηθάει στην πλοήγηση στο διαδίκτυο, να γράψει κάποιος ένα mail, να διαβάσει την απάντηση του mail. Σχετικά με τι είδους εφαρμογή θα ήθελε να δημιουργηθεί στο μέλλον η κυρία Φιλίππου μας απάντησε «να βγει μια εφαρμογή που να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα χρήματα ή τις πιστωτικές κάρτες. Να αναγνωρίζει στο πορτοφόλι πόσα χρήματα υπάρχουν και να μας το επισημαίνει. Η μορφή του θα μπορεί να είναι ένα μηχανηματάκι που να το σκανάρεις και να σου λέει τον ακριβή αριθμό».
Η κυρία Φιλίππου μας μίλησε και για την εμπειρία της στο να μάθει το σύστημα Braille, όπως μας είπε « Στο Φάρο Τυφλών μέσα σε έναν χρόνο έμαθα το σύστημα Braille και πλέον το έχουμε στη Βιβλιοθήκη του Δήμου. Η Βιβλιοθήκη έχει επανδρωθεί με αρκετά βιβλία Braille και πλέον κάνω διάφορες παρουσιάσεις σε παιδιά Δημοτικού που έρχονται σαν εκπαιδευτική εκδρομή. Τους εξηγώ πώς μπορείς να διαβάζεις με «τελίτσες» και τους αναλύω τα γράμματα, ποια τελίτσα δηλαδή αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα αλλά και τους αριθμούς. Τα παιδιά με προβλήματα όρασης μπορούν κανονικά να διαβάζουν βιβλία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των μαθητών τους βάζουμε να γράφουν το όνομά τους με το σύστημα Braille και χαίρονται πολύ».
Στο τέλος συνομιλήσαμε με την κυρία Έφη Κανλή η οποία είναι Δημοτική Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία μας ανέφερε :
«Μια σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπως αυτή η δική μας, του Δήμου Ηρακλείου Αττικής πρέπει να έχει τη δυνατότητα καταρχάς χώρων ώστε τον ελεύθερο χρόνο τους οι συμπολίτες μας και τα παιδιά να επιμορφώνονται και να ψυχαγωγούνται.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη μας λειτουργεί σαν μορφωτικό, εκπολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο για την πνευματική μας ανύψωση. Φυσικά με την διάθεση του πλούσιου υλικού της και τις δωρεάν υπηρεσίες της προς κάθε πολίτη, τον βοηθά να συμμετέχει ισότιμα στο δικαίωμα της πληροφόρησης, της μόρφωσης και της πνευματικής καλλιέργειας και πράγματι μπορεί να καταστεί τοπικό κέντρο παιδείας πολιτισμού. Τώρα, μία βιβλιοθήκη μπορεί και αποτελεί αρωγό σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε ομάδες ανθρώπων με αναπηρίες. Εμείς εδώ στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής έχουμε πάντοτε ψηλά στην ατζέντα μας την υλοποίηση δραστηριοτήτων, δράσεων, προγραμμάτων και υπηρεσιών για την προσφορά μιας περισσότερο ποιοτικής ζωής των παραπάνω ομάδων. Προσπαθήσαμε και το πετύχαμε για το κοινό μας, το αναγνωστικό κοινό που αγαπά τα βιβλία να συμπεριλάβουμε τους ΑμεΑ. Διαμορφώνοντας το χώρο και διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό για την στήριξη της μελέτης των εντυποαναπήρων χρηστών για εύκολη προσβάσιμη βιβλιογραφία. Πράγματι μια νέα προσβάσιμη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες τους.
Με το Δήμαρχό μας, Νίκο Μπάμπαλο παντοτινά δίπλα μας και υποστηρικτή κάθε προσπάθειας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, υλοποιούμε όλοι μαζί, αγκαλιάζουμε και προσαρμοζόμαστε σε καθετί που αφορά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας μας ώστε να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της πόλης μας».
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ειδήσεις4 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Κεντρικό Θέμα2 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Ειδήσεις2 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.