Connect with us

Νέας Ιωνίας

Δήμος Ν. Ιωνίας: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τα κυπαρίσσια στο μπλόκο της Καλογρέζας 

Published

on

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ Δημοτικής Αρχής Ν. Ιωνίας και Αντιπολίτευσης με αφορμή την απόφαση της Δημάρχου να αφαιρέσει τα 22 κυπαρίσσια από το ιστορικό Μπλόκο της Καλογρέζας.

Η κίνηση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην αφαίρεση των 22 κυπαρισσιών που συμβολίζουν τους ηρωικούς πεσόντες στο ιστορικό Μπλόκο της Καλογρέζας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, με τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις να κάνουν λόγο για “βεβήλωση” και αλλοίωση του ιστορικού χώρου, όπως και για προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ξεριζωθεί βάναυσα ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης.

Από την άλλη, η Δήμαρχος, κα Θωμαΐδου, απαντώντας στους επικριτές της, αναφέρθηκε στην πολύ κακή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα δέντρα και επισήμανε ότι μεταφυτεύτηκαν πέριξ του μνημείου στο πλαίσιο ενεργειών αναβάθμισης, εξωραϊσμού, αποκατάστασης και ανακαίνισης του φυσικού χώρου του μνημείου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Το Μνημείο των Ηρώων της Καλογρέζας και ο συμβολισμός των 22 δέντρων 

  • Το «Μπλόκο της Καλογρέζας» ήταν η πρώτη μεγάλη επιχείρηση επιδρομών των Γερμανών, των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Ειδικής Ασφάλειας εναντίον ολόκληρων συνοικιών που έγινε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, κι αυτό γιατί η Καλογρέζα κι η Νέα Ιωνία ήταν στην πρωτοπορία της αντίστασης ενάντια στους κατακτητές, που είχαν υποδουλώσει την Ελλάδα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Στις 15 Μαρτίου 1944 οι Δυνάμεις Κατοχής με συμμετοχή δυνάμεων της Χωροφυλακής και των Ταγμάτων Ασφαλείας εκτέλεσαν 21 Έλληνες αντιστασιακούς και ένα Ιταλό αντιφασίστα.
  • Το 1982 στο σημείο της εκτέλεσης τοποθετήθηκε πλάκα και το 1983 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, καθιέρωσε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Ημέρα Μνήμης.
  • Στις 6 Μαρτίου 2017, με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ιδέα του Χρήστου Χατζηιωάννου, αντιδημάρχου Παιδείας, φυτεύτηκαν στο Ηρώο της Καλογρέζας, 22 κυπαρίσσια στη μνήμη των 22 εκτελεσθέντων και στο κάθε δέντρο τοποθετήθηκε ταμπέλα με το όνομα του κάθε του αγωνιστή παρουσία των οικογενειών τους.

https://www.facebook.com/kalogrezaionia/videos/121826079244724

Σφοδρή κριτική από την Αντιπολίτευση του δήμου 

Αρχικά η δημοτική παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, με επικεφαλής κ. Μανούρη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιτέθηκε ανοικτά στην Δήμαρχο για αυτή της την ενέργεια, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στην εν λόγω πράξη  χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, σημειώνοντας δε, ότι τα συγκεκριμένα δέντρα «φυτεύτηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας, προ της θητείας της και ενώ ακόμα ο θεσμός λειτουργούσε δημοκρατικά και ουσιαστικά», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι “το μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας δεν είναι τσιφλίκι της κάθε Δημοτικής Αρχής και δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια ούτε για κακόγουστες αισθητικές παρεμβάσεις”. 

Διαβάστε αναλυτικά τις ανακοινώσεις της “Δημιουργίας Αλληλεγγύης” εδώ και εδώ.

Από την πλευρά της η δημοτική παράταξη “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία” καταδίκασε την ενέργεια της Δημάρχου σημειώνοντας παράλληλα ότι “πρόκειται για βεβήλωση της ιστορίας με πολιτικές προεκτάσεις”, ενώ άφησε αιχμές για την κατάσταση που βρίσκεται ο συγκεκριμένος χώρος το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως “ο χώρος εγκαταλείφθηκε από τον Σεπτέμβρη του 2019 όπου και ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή. Η πρώτη παρέμβαση της ήταν τον Μάρτιο, επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της όπου αντί να αντικαταστήσει όποια δέντρα έχρηζαν φροντίδας προχώρησε σε μαζική αφαίρεση όλων των δέντρων και των ονομάτων των εκτελεσθέντων αγωνιστών. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση τού Μνημείου του μπλόκου της Καλογρέζας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων και τα συμβολικά δέντρα όπως και εξηγήσεις από τη Δήμαρχο με ποια απόφαση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.»

Διαβάστε την ανακοίνωση της “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” εδώ.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν Λαϊκή Συσπείρωση και Εκτός Σχεδίου, οι οποίες με την σειρά τους καταδίκασαν την ενέργεια της δημοτικής αρχής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον συμβολισμό του μνημείου για την Αριστερά, με την Λαϊκή Συσπείρωση να σημειώνει ότι “για το λαό και τη νεολαία της Νέας Ιωνίας η θυσία των κομμουνιστών και αγωνιστών του μπλόκου της Καλογρέζας θα είναι πάντα πηγή έμπνευσης και διδαχή για όλες τις επόμενες γενιές”.

Διαβάστε εδώ τις ανακοινώσεις των δύο παρατάξεων.

Τέλος, η Δήμαρχος, κα Θωμαΐδου, σήκωσε το γάντι και με ανάρτηση της στο διαδίκτυο απάντησε στους επικριτές της: “Για πρώτη φορά Δημοτική Αρχή από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας και είμαστε περήφανοι, θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάδειξη της υπερτοπικής σημασίας θυσίας των ηρώων του μπλόκου. Γι αυτό και από το μήνα Ιανουάριο 2020 ξεκινήσαμε κατ’ αρχήν σειρά ενεργειών αναβάθμισης, εξωραϊσμού, αποκατάστασης και ανακαίνισης του φυσικού χώρου του μνημείου με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Μεταφυτεύτηκαν πέριξ του μνημείου τα δέντρα που φυτεύτηκαν προ μερικών ετών επί Αντιδημαρχίας συναδέλφου και τα οποία είχαν αφεθεί στην τύχη τους, κυριολεκτικά. Ξεράθηκαν και μαράζωσαν τα περισσότερα χωρίς φροντίδα. Κι ας κόπτονται τώρα κάποιοι!! Αυτή είναι η αλήθεια! Εμείς δεν λειτουργούμε με πυροτεχνήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού. Άνθρακας λοιπόν ο θησαυρός!“.

Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση της Δημάρχου Ν. Ιωνίας εδώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ