Ειδήσεις
Ο Μικρασιατικός πολιτισμός και η ιστορία του αναβίωσαν στο κατάμεστο Δημοτικό Στάδιο της Νέας Ιωνίας – Όσα έγιναν στο θεαματικό τριήμερο εκδηλώσεων [Εικόνες]
Στο κατάμεστο από κόσμο δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις Μικρασιατικού πολιτισμού, που τελούνται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.
Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, σε συνεργασία με τους Δήμους της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής παρουσίασαν μία μουσικοχορευτική εκδήλωση, φόρος τιμής στην Αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας και στον πλούσιο μουσικό πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων από τραγούδια, ερμηνείες, ήχους και χορούς από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη υπό την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη. Τραγούδια και χορούς που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τα οποία με την πολυμορφία τους και την δύναμή τους έκαναν ακόμη πιο πλούσιο τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό.
Η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη, οι ερμηνευτές Ζαχαρίας Καρούνης, Σοφία Παπάζογλου, Χαριτίνη Πανοπούλου, υπό τους ήχους μίας εξαιρετικής ορχήστρας υπό την επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου, καθώς και ένα πλήθος χορευτών, μέλη των χορευτικών ομάδων των πολιτιστικών και προσφυγικών σωματείων της περιοχής, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό υπερθέαμα, ταξιδεύοντας το ενθουσιώδες κοινό σε ένα όμορφο νοσταλγικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεωδώρητος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, οι βουλευτές κ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, κ. Δημήτριος Καιρίδης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης και κ. Ιωάννης Γκιόκας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, κληρικοί από Ιερές Μητροπόλεις της Αττικής, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών παρατάξεων, πρόεδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών σωματείων.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των εκδηλώσεων αυτών, που σκοπό έχουν να προάγουν τον μουσικό θησαυρό της καθ’ ημάς Ανατολής και να αναδείξουν την ορθόδοξη πνευματικότητα.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, στη συνέχεια ανέγνωσε το «Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος (24-26/6/2022)».
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης που υπερασπίζεται δυναμικά το πλούσιο ιστορικό παρελθόν των Ελλήνων Μικρασιατών. Στη συνέχεια συνεχάρη και ευχαρίστησε τους καταξιωμένους ερμηνευτές και μουσικούς, καθώς και όλους συνέβαλαν στην οργάνωση των τριήμερων εκδηλώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θερμότατες ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που έθεσε υπό την αιγίδα της τις τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης, τους αγίους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, την Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, τον Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννη Βούρο, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαο Μπάμπαλο και τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκά Χριστοδούλου για την αγαστή συνεργασία, την ηθοποιό Δήμητρα Στογιάννη, τους ερμηνευτές Ζαχαρία Καρούνη για την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια, Σοφία Παπάζογλου και Χαριτίνη Πανοπούλου, τους μουσικούς Θωμά Κωνσταντίνου για την επιμέλεια της ορχήστρας, Γιώργο Κωτσίνη, Χρήστο Δαλιάνη, Στέφανο Δορμπαράκη, Στέλλα Βαλάση, Γιάννη Πλαγιανάκο και Μανούσο Κλαπάκη, το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Κέντρου Εκκλησιαστική Διακονίας Οινοφύτων, το χορευτικό «Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού» του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας: «οι Αλησμόνητες Πατρίδες», το Λύκειο Ελληνίδων ΠτΧ Νέας Ιωνίας, το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, τον χορευτικό όμιλο «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής, τη χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού ΟΠΑΝ Ν. Ιωνίας, τη χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, τον κ. Δημήτριο Εφραίμογλου για την προσφορά παραδοσιακών χαλιών, τον κ. Βασίλειο Κυριακόπολο και την εταιρεία «ISM» για την ασφαλή φύλαξη του σταδίου, τον κ. Γεώργιο Τσιακαλάκη και την εταιρεία «Κάβα Νέκταρ» για την πολύτιμη συνδρομή του στις εκδηλώσεις, την κ. Κατερίνα Βάλβη για την αμέριστη βοήθειά της στις παραδοσιακές φορεσιές, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Ηλία Καρατζά, υπεύθυνο γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, την κ. Αναστασία Παπαγεωργίου για την οργάνωση της παραγωγής, τον κ. Παναγιώτη Δούρο και τον κ. Ευστράτιο Αδάμη για τον συντονισμό των εκδηλώσεων μνήμης.
Φόρος τιμής στη Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου
Με μια εκδήλωση φόρο τιμής στη Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου, στη γυναίκα που μέσα από το ανεκτίμητο έργο της λάμπρυνε την τέχνη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 η δεύτερη ημέρα των τριήμερων εκδηλώσεων Μικρασιατικού πολιτισμού, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος σε συνεργασία με τους Δήμους Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, οι οποίες τελούνται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.
Το δημοτικό στάδιο της Ν. Ιωνίας γέμισε και πάλι από ενθουσιώδες κοινό που συμμετείχε ενεργά, τραγούδησε, χόρεψε και παρακολούθησε ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα προς τιμήν της αείμνηστης ερμηνεύτριας-ερευνήτριας Δόμνας Σαμίου από τους συνεργάτες και μαθητές της Ζαχαρία Καρούνη και Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Οι δυο ερμηνευτές, σε συνεργασία με μία ομάδα καταξιωμένων μουσικών, υπό την επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου, απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο την μουσική παράδοση του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από νοσταλγικά ηχητικά τοπία, μουσικά δρώμενα, αφηγήσεις, μικρασιατικούς χορούς, καθώς και μέσα από την προβολή εικόνων και σπάνιων βίντεο από τη ζωή της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου.
Η εκδήλωση ήταν υπό την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη και σε αυτήν συμμετείχε η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής (ΚΣΔΜ) «Δόμνα Σαμίου».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο βουλευτής και πρ. Υπουργός κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Χάρης Ρώμας, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής, Μέλη των Δ.Σ. των Δήμων Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, προέδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών και τοπικών πολιτιστικών σωματείων.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ συνεχάρη θερμά τον Ζαχαρία Καρούνη και την Κατερίνα Παπαδοπούλου για την εξαιρετική ερμηνεία τους και γι᾽ άλλη μία φόρα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση του εορταστικού αυτού τριημέρου.
Το εορταστικό τριήμερο Μικρασιατικού πολιτισμού ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Ιουνίου, όπου στις 20:30 το θεατρικό εργαστήρι «Καμεράνο» και οι νεανικές συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως θα παρουσιάσουν το επετειακό πολυθέαμα «ΕΞΟΔΟΣ». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εορτή με συναυλία λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής, με ήχους και τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης, αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια που επηρεάσθηκαν από την παραδοσιακή μικρασιάτικη μουσική.
Ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες
Με μία πραγματική εορτή, ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες και στο Μικρασιατικό μουσικό πολιτισμό, που περιλάμβανε χορούς και παραδοσιακά τραγούδια, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης.Την Κυριακή 26 Ιουνίου, το θεατρικό εργαστήρι «Καμεράνο» και οι νεανικές συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσίασαν το επετειακό πολυθέαμα με τίτλο: «Έξοδος», αφιερωμένο στις δραματικές ημέρες του 1922 στη Σμύρνη.
Τα παιδιά παρουσίασαν μία πλούσια παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από την Μικρά Ασία καθώς και θεατρικό με διαλόγους που ενθουσίασαν το κοινό, τιμώντας έτσι την ιστορία και τις θυσίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβε η ορχήστρα των εκδηλώσεων.
Οι γνωστοί ερμηνευτές Ζαχαρίας Καρούνης, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννης Νιάρχος, Κωνσταντίνα Πάτση και Χαριτίνη Πανοπούλου, σε συνεργασία με μία ομάδα σπουδαίων και καταξιωμένων μουσικών, υπό την επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου ταξίδεψαν το κοινό σε ήχους, τραγούδια και χορούς της Σμύρνης και της Πόλης.
Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και μέλη των Δ.Σ. των Δήμων Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, εμφανώς συγκινημένος ενώπιον του κατάμεστου γηπέδου της Ν. Ιωνίας, εξήρε την θαυμάσια παρουσία της καλλιτεχνικής ορχήστρας, των μουσικών, των ερμηνευτών καθώς και όλων των θεατρικών και νεανικών ομάδων που συμμετείχαν, συνθέτoντας ένα μοναδικό υπερθέαμα τιμής στον πολιτισμό και την παράδοση του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Συνεχάρη δε ιδιαιτέρως τον Ζαχαρία Καρούνη, ο οποίος είχε την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια των τριήμερων εκδηλώσεων Μικρασιατικού πολιτισμού.
Λ. Κεφαλογιάννη: “Χρέος μας η μεταλαμπάδευση του πολιτιστικού πλούτου του Μικρασιατικού Ελληνισμού προς τη νέα γενιά”
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κα Λ. Κεφαλογιάννη, η οποία μίλησε αποκλειστικά στο Χ-τύπο αναφέροντας: «Ζήσαμε ένα μαγευτικό τριήμερο εκδηλώσεων Μικρασιατικού Πολιτισμού παρουσία χιλιάδων συμπολιτών μας στο στάδιο της Νέας Ιωνίας που γέμισε μελωδίες, χορούς και δυνατές εικόνες. Οι εκδηλώσεις εντάσσονταν στις επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και είχαν την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της μνήμης των προσώπων, των τόπων, των ηθών και εθίμων από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας. Αποτελεί χρέος μας η μεταλαμπάδευση τόσο του πνεύματος, όσο και του πολιτιστικού πλούτου του Μικρασιατικού Ελληνισμού προς τη νέα γενιά.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ Γαβριήλ, στη Δήμαρχο Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαϊδου, το Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας Γ. Βούρο, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής Ν. Μπάμπαλο, στους εκπροσώπους των τοπικών Μικρασιατικών σωματείων, καθώς και σε όλους τους συντελεστές για το άρτιο αποτέλεσμα που παρακολουθήσαμε».
Δ. Θωμαΐδου: “Ένας αιώνας ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης”
Για την αξία της διοργάνωσης για την πόλης της Νέας Ιωνίας μας μίλησε η Δήμαρχος κα Δ. Θωμαΐδου: “Η ιστορική τριήμερη γιορτή και παράλληλα συγκινητική απόδοση μνήμης προς τους μικρασιάτες προγόνους μας, ολοκληρώθηκε με χιλιάδες κόσμου να απολαμβάνουν μια πανδαισία μουσικοχορευτικών δρώμενων, τα οποία αφύπνισαν μνήμες του παρελθόντος και αποτέλεσαν ένα νοερό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες μας, την αγιασμένη γη της Μικράς Ασίας, το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού!
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον πνευματικό μας πατέρα και Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γαβριήλ, τους αγαπητούς Δημάρχους κ. Μπάμπαλο και κ. Βούρο, τον εκλεκτό Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Χριστοδούλου για την αγαστή συνεργασία μας, όπως επίσης όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν γι’ αυτό το άψογο θέαμα, καθώς όλους τους ιερείς, πολιτικούς και εκπροσώπους φορέων της πόλης μας για την τιμητική παρουσία τους.
Το 2022 είναι για εμάς το έτος που κοιτάμε πίσω με ευλάβεια αλλά ταυτόχρονα στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, δύναμη και προοπτική για την πόλη μας, για την χώρα μας!
Τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή σηματοδοτούν για όλους τους Ιωνιώτες και τις Ιωνιώτισσες έναν αιώνα ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης, μια ιερή υποχρέωση και ιστορική επιταγή να κρατάμε την μνήμη ζωντανή για όλους εκείνους που, άοκνα και άφοβα, έβαλαν τα θεμέλια των πόλεων μας.
Το 2022 η καρδιά του Μικρασιάτικου Πολιτισμού χτυπά στην πόλη μας και θα χτυπά όσο δεν ξεχνάμε την ιστορία μας!
Θα χτυπά για πάντα!”
Ν. Μπάμπαλος: “100 χρόνια μνήμης και ιστορίας αναβίωσαν μοναδικά”
Στο Χ-τύπο μίλησε αποκλειστικά για την αξία της διοργάνωσης αυτής ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος. Ο Δήμαρχος επεσήμανε σχετικά: “100 χρόνια μνήμης και ιστορίας αναβίωσαν μοναδικά στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης, οι οποίες ανέβασαν τον πήχη για το τι πρέπει να θεωρούμε Πολιτιστικό γεγονός, πώς πρέπει να τιμούμε και να γιορτάζουμε τις εθνικές μας στιγμές. Θέλω να δώσω συγχαρητήριο στο Μητροπολίτη και σε όσους εργάστηκαν για αυτό το τριήμερο. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και, βεβαίως, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής θα έχει και αυτός το δικό του ρόλο, αναλαμβάνοντας και αυτός την σκυτάλη των δράσεων σε συνεργασία με τη δραστήρια Μητρόπολη”.
Γ. Βούρος: “Παρουσιάζουμε πτυχές από την ιστορική μας παρακαταθήκη”
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρος μας δήλωσε χαρακτηριστικά: “Από την αρχή του έτους όπως γνωρίζετε, δομήσαμε μία εξαιρετική συνεργασία με την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, αλλά και τους συναδέλφους Δημάρχους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου, την κα Θωμαΐδου και τον κ. Μπάμπαλο, που μήνα – μήνα ξεδιπλώνεται και αγκαλιάζεται από τους συνδημότες μας και όχι μόνο, όλο και περισσότερο.
Έχοντας λοιπόν ως ορόσημο το 1922 και την συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων από την Ιωνική γη, παρουσιάζουμε στις νεότερες γενιές, στα παιδιά και στα εγγόνια μας γεγονότα, ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, παρουσιάζουμε πτυχές από την ιστορική μας παρακαταθήκη, από την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις παραδόσεις μας.
Στόχευση δική μας, στόχευση της Ι.Μ., με εκδηλώσεις όπως αυτές που απολαύσαμε αυτό τριήμερο στο δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας, όπως και πολλές ακόμη που έλαβαν ή θα λάβουν χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Χαλκηδόνα, αλλά και το Ηράκλειο Αττικής, παράλληλα με ημερίδες, εκθέσεις κοκ, είναι όχι μόνο να μην αφήσουμε τη συλλογική μνήμη να ξεθωριάσει και εν τέλει να ξεχαστεί και να σβήσει, αλλά να ενισχυθεί και να κρατηθεί ζωντανή για πάντα!”
Λ. Χριστοδούλου: “Τιμήσαμε τους προγόνους μας”
Και ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου μίλησε αποκλειστικά στο Χ-τύπο για τις εκδηλώσεις αναφέροντας τα εξής: “Το τριήμερο εκδηλώσεων Μικρασιατικού Πολιτισμού (24-26 Ιουνίου 2022) που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Ν. Ιωνίας, ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο δράσεων που έχουν προγραμματίσει από την αρχή του χρόνου, η Μητρόπολη Ν.Ι.Φ.Η.Χ. και οι δήμοι Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής. Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και πραγματοποιήθηκαν με την χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.
Μέσα σε αυτό το τριήμερο δόθηκε η ευκαιρία σε χιλιάδες κατοίκους των εν λόγω δήμων να παρακολουθήσουν τρεις πολύ αξιόλογες παραστάσεις με αφιερώματα σε περιοχές (Σμύρνη, Καππαδοκία, Κωνσταντινούπολη, Πόντο κ.α.) αλλά και σε πρόσωπα (Δόμνα Σαμίου) ενώ δόθηκε η ευκαιρία σε χορευτικά και μουσικά σύνολα των περιοχών μας να δείξουν τις πολύ αξιόλογες προόδους που έχουν κάνει κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ παρακολουθήσαμε και το Επετειακό Πολυθέαμα «Η Έξοδος». Με τις εκδηλώσεις αυτές που στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία, αναδείξαμε τον Μικρασιατικό Πολιτισμό, τιμήσαμε τους προγόνους μας και δώσαμε μηνύματα στις νέες γενιές ότι οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής πραγματοποίησαν μια εποποιΐα όσον αφορά την εγκατάστασή τους και την ενσωμάτωση τους στην Ελληνική κοινωνία, ενώ συνέβαλαν κατά το μέγιστο στην ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας και την ομογενοποίηση των περιφερειών, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τον μήνα Ιούλιο, ενώ θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με εκδηλώσεις και δράσεις.”
Γ. Πατούλης: “Οφείλουμε όλοι να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη”