Κοινωνία
«Βουλή των Ελλήνων – Σταθμοί μίας διαδρομής»: Ανοίγει τις πύλες της η έκθεση στο Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, παρουσιάζει την έκθεση «Βουλή των Ελλήνων – Σταθμοί μίας διαδρομής» στην αίθουσα «Αλέκος Φασιανός», στο Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού.
Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2021 και έκτοτε έχει μεταφερθεί σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ναύπλιο, Ιτέα, Στοκχόλμη, Φιλιατρά, Ιωάννινα). Είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), συνοδεύεται από έντυπο κατάλογο, ενημερωτικό φυλλάδιο, οπτικοακουστικό υλικό, διαδικτυακή εφαρμογή εικονικής περιήγησης και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τα τεκμήριά της αποτελούνται από αναπαραγωγές φωτογραφιών και εντύπων, από πιστά αντίγραφα αντικειμένων, γραφήματα με στατιστικά στοιχεία και χάρτες. Τα τεκμήρια προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και πολλούς άλλους φορείς.
Ο Κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα συμπληρώνει σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας, περίοδος η οποία στην ουσία -και σε μεγάλο βαθμό- συμπίπτει με την ίδια την ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Από την ψήφιση του πρώτου επαναστατικού Συντάγματος στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822 έως τις ημέρες μας, η λειτουργία της Βουλής συμβαδίζει με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας. Κι αυτή η συμπόρευση έχει αντοχή και συνέπεια, παρά τις όποιες διακοπές της από περιόδους απολυταρχικής ή δικτατορικής διακυβέρνησης –διακοπές οι οποίες ήταν πολύ πιο σύντομες εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες πολιτικές περιπέτειες πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της σημασίας και των ιδιαιτεροτήτων της ιστορικής διαδρομής του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, μέσα από τα κομβικά γεγονότα που τον διαμόρφωσαν, τους πρωταγωνιστές του, τις νίκες του, τους κλυδωνισμούς και τις παλινωδίες που συνιστούν την ιστορία του. Έτσι, τα φωτογραφικά και γραπτά τεκμήρια αναπτύσσονται ακολουθώντας τα τέσσερα ιστορικά στάδια του θεσμού: τις Αφετηρίες του (1821-1862), την Εμπέδωσή του (1862-1915), τους Διχασμούς που τον σημάδεψαν (1915-1974) και τέλος, το Νέο Ξεκίνημά του (1974-1989).
Από εδώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το πρωταρχικό θεσμικό πλαίσιο των λειτουργιών του Κοινοβουλίου: το Σύνταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεφυλλίσουν και να μελετήσουν στις προθήκες της έκθεσης τις πιστές αναπαραγωγές και των εννέα ελληνικών Συνταγμάτων (από το πρώτο, του 1822, έως το σημερινό, του 1975).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στον πυρήνα του ίδιου του Κοινοβουλευτισμού, τις εκλογές. Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής, οι εντάσεις και τα πάθη των προεκλογικών αγώνων, συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα, ζωντανή, αλλά και κατά περιπτώσεις, άγνωστη ιστορία, από το 1843 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πιστά αντίγραφα των μεταλλικών.
καλπών ψηφοφορίας με σφαιρίδιο, πρωτότυπες ξύλινες κάλπες, χάρτες και στατιστικοί πίνακες πλαισιώνουν αυτήν τη θεματική ενότητα.
Τέλος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να δουν και να διαβάσουν βιβλία σχετικά με τη Δημοκρατία και την ιστορία του Κοινοβουλευτισμού από την πλούσια εκδοτική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής.
Αίθουσα «Αλέκος Φασιανός», Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού Λεωφόρος Περικλέους 55, Χολαργός 151 61, τηλ. 213200 2903 -2891
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σε εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Μωυσή Ελισάφ, Δημάρχου Ιωαννίνων, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, 18:30, στο Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού.
Διάρκεια έκθεσης: 15.03.2023–19.04.2023
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00 & 17:00-20:00
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους σε επιπλέον υλικό, στο site του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων: https://foundation.parliament.gr/el/ekthesi/boyli-ton-ellinon-oi-stathmoi-mias-diadromis-shedon-diakosion-eton
Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε εικονικά στην κύρια εκδοχή της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Αθήνα (Σέκερη 1Β, ισόγειο Μεγάρου Αρβανίτη), μέσω της ψηφιακής εφαρμογής περιήγησης 360 μοιρών:
Συντελεστές έκθεσης:
Ευάνθης Χατζηβασιλείου – Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιστορική και μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης:
- Γιώργος Σταθακόπουλος – Ιστορικός, προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
- Μυρτώ Καρακωστάνογλου – Μουσειολόγος, Τμήμα Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
- Καλλιόπη Τζωρτζάτου – Μουσειολόγος, Τμήμα Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
Επιμέλεια: Κατερίνα Νταλαγιώργου: Συνεργάτης Δημάρχου σε θέματα πολιτισμού