Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Tips για τον καφέ κάδο από το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση για τον καφέ κάδο ανακύκλωσης υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) στη λαϊκή αγορά της Ραφήνας.

 

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων), για την ορθή χρήση του καφέ κάδου και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

 

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης διανεμήθηκε δωρεάν δείγμα εδαφοβελτιωτικού υλικού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε πόρτα – πόρτα ενημέρωση με θυροκόλληση για την έναρξη του προγράμματος στα κτίρια της περιοχής.

 

Στην ενημέρωση παρευρέθηκε η Δήμαρχος, κα. Τσεβά και ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, κος. Δουβίτσας, καθώς και η Προϊσταμένη Καθαριότητας, κα. Λεγάκη.

 

Τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθεί δίκτυο καφέ κάδου στην περιοχή που οριοθετείται μεταξύ των οδών Σάπαρη – Ειρήνης – Αραπάκη- Ηρ. Πολυτεχνείου- Δημ. Καλεμκέρη –Δεληγιάννη – Αγωνιστών – Τρίγλιας – Εθνικής Αντιστάσεως και σταδιακά θα αναπτυχθεί στο σύνολο του Δήμου.

 

Η χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) αποτελεί μια σημαντική περιβαλλοντική δράση η οποία θα ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών της Ραφήνας. Ο Δήμος θα είναι διαρκώς δίπλα στους πολίτες για τους υποστηρίξει και να τους βοηθήσει ώστε το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή υπολειμμάτων τροφών να επεκταθεί στο σύνολο του Δήμου.

 

Οδηγίες για τον καφέ κάδο

Στον καφέ κάδο ρίχνουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, λίγα φύλλα.

Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, αποτσίγαρα, στάχτη, ακαθαρσίες κατοικίδιων.

Πρακτικές συμβουλές

  • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
  • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ