Ειδήσεις
“Ανάσα ζωής” για τη Βίλα Κεφαλληνού στο Χαλάνδρι [Εικόνες]
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την προσωρινή στήριξη του ιστορικού διατηρητέου της Βίλας Κεφαλληνού, που απειλήθηκε με ολική κατάρρευση.
Στο ιστορικό διατηρητέο της πλατείας Κέννεντυ έγιναν εργασίες για τη στήριξη των φερόμενων στοιχείων, λόγω κατάρρευσης εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας, γεγονός που είχε καταστήσει το κτίριο επικίνδυνο τόσο για τους διερχόμενους πεζούς όσο και για τους περιοίκους.
Για τη στήριξη χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά πλαίσια και κοιλοδοκοί οι οποίοι τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να δημιουργηθεί σχάρα παραλαβής και μεταφοράς των φορτίων. Όπου δεν υπήρχε οροφή από σκυρόδεμα τοποθετήθηκαν επιπλέον ξύλινα μαδέρια, ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια της κάλυψης.
Επίσης περιμετρικά του οικοπέδου κατασκευάστηκε περίφραξη ύψους 1,80 μ., η οποία αποτελείται από γαλβανισμένους κοιλοδοκούς και τραπεζοειδή λαμαρίνα, ενώ κατασκευάστηκε και δίφυλλη ανοιγόμενη πόρτα.
Η υλοποίηση του έργου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, δεδομένης της πλινθοδομής του ακινήτου, αλλά και της πολύχρονης εγκατάλειψής του.
Συνεχίζεται η προσπάθεια για την απόκτηση του οικοπέδου
Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019, και μετά από ενδελεχή έρευνα που έγινε από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, αποκαλύφθηκε ότι το κτίριο είχε απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για λογαριασμό του Δήμου Χαλανδρίου, με σκοπό την διάνοιξη της Δουκίσσης Πλακεντίας.
Από τότε η διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε έναν αγώνα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες άδειες για να γίνουν οι εργασίες στήριξης, ενώ παράλληλα διερευνά τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την απόκτηση όλο του οικοπέδου έκτασης περίπου 3 στρεμμάτων.
Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημειώνοντας: “Το πρώτο βήμα έγινε. Εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες άδειες και ολοκληρώσαμε ήδη τις εργασίες συντήρησης. Συνεχίζουμε τον αγώνα να δώσουμε λύση στα γραφειοκρατικά αδιέξοδα δεκαετιών, έτσι ώστε όλο το οικόπεδο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θα καταφέρουμε να περισώσουμε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και της ιστορίας της.”