Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Ρεπορτάζ: Προ των πυλών ο νέος εκλογικός νόμος για ΟΤΑ – Τι δήλωσαν οι Δήμαρχοι του Βορείου Τομέα [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να “κλειδώσει” ο νέος εκλογικός νόμος για ΟΤΑ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο στην αυτοδιοίκηση – Τι δήλωσαν στον Χ-Τύπο Δήμαρχοι και επικεφαλής παρατάξεων του Βόρειου Τομέα.

«Με τον νέο εκλογικό νόμο καταργούμε την απλή αναλογική, ξαναδίνουμε στην Αυτοδιοίκηση τη διακυβέρνηση των Δήμων και των Περιφερειών τους», τόνισαν μεταξύ άλλων στη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο (28/1) από τον  υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Στέλιο Πέτσα. Ένας νέο εκλογικός νόμος που περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές αλλαγές.

Κατάργηση της απλής αναλογικής, όριο εκλογής δημάρχου και περιφερειάρχη στο 43%, καθιέρωση πλαφόν 3% για είσοδο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και επαναφορά της 5ετούς θητείας είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2023 και εγγυάται αυξημένη νομιμοποίηση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη, καθώς και εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο όσον αφορά τις διατάξεις του, ωστόσο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα συγκεκριμένα ποσοστά που αφορούν την εκλογή από την πρώτη Κυριακή του Δημάρχου καθώς και το ελάχιστο ποσοστό το οποίο θα εξασφαλίζει την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Τι δήλωσαν στον Χ-Τύπο Δήμαρχοι και επικεφαλής παρατάξεων του Β. Τομέα 

Ο Χ-Τύπος, εν αναμονή των τελικών ρυθμίσεων, μίλησε με Δημάρχους και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Βόρειου Τομέα, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της αυτοδιοίκησης ενόψει του νέου εκλογικού νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως επί το πλείστον οι Δήμαρχοι αντιμετωπίζουν θετικά τις επερχόμενες αλλαγές, αναγνωρίζοντας ότι το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δημιούργησε πολλά προβλήματα στις διοικήσεις των δήμων και δυσκόλεψε κατά πολύ το έργο τους.

Μπάμπαλος: “Χαιρετίζω την αλλαγή που θα δώσει την δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους”

Η δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Νίκου Μπάμπαλου για το νέο εκλογικό νόμο: “Δεν πάει καιρός που συζητήσουμε ακριβώς το ίδιο θέμα, με την αντίστροφη, όμως, τότε προοπτική. Στην προετοιμασία του νόμου για την απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είχα δηλώσει πως, ενώ ως ιδέα φαινόταν σωστή, στην πράξη θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα καθώς, θεωρούσα, ότι δεν υπάρχει ακόμα η πολιτική κουλτούρα στην ελληνική πραγματικότητα για να εφαρμοστεί μια «αγνή» μορφή διαπαραταξιακής διακυβέρνησης στους δήμους. Λίγα χρόνια μετά και νομίζω τα ρεπορτάζ σας δικαιώνουν αυτή την άποψη, καθώς παρατηρείται σε πληθώρα περιπτώσεων δήμων, αντί να υπάρχουν αγαστές συνεργασίες υπέρ των πολιτών και της προόδου, επικρατούν οι «ανίερες» συμμαχίες που ως μόνο στόχο έχουν το μπλοκάρισμα του έργου της εκάστοτε δημοτικής αρχής προκειμένου να εξοφληθεί αυτή η τακτική σε οφέλη για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δεν έχει μείνει εκτός από αυτή την κατάσταση, ευτυχώς αποσπασματικά και όχι από όλες τις πλευρές του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχουν όμως δήμοι που έχουν μείνει στάσιμοι και βαλτωμένοι στα νερά της ακυβερνησίας. Δείτε το πλέον τρανταχτό παράδειγμα: μήνα Φεβρουάριο και υπάρχουν δημοτικές αρχές που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να περάσουν προϋπολογισμό για το 2021… Δεν ξέρω εάν ο νέος εκλογικός νόμος είναι ο ιδανικός για να αλλάξει αυτή την κατάσταση, γνωρίζω όμως και πιστεύω, ότι κάτι επιτέλους πρέπει να αλλάξει. Είναι σίγουρο ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, οι δήμαρχοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν ούτε το ελάχιστο του έργου που πρέπει να γίνει σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς. Ως κάτι, λοιπόν, που θα βελτιώσει την κατάσταση και θα δώσει την δυνατότητα στις δημοτικές αρχές, στο κάτω κάτω, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα το οποίο έχουν υποσχεθεί να υλοποιήσουν προς τους δημότες, χαιρετίζω την αλλαγή”.

Γιώργος Θωμάκος

Γ. Θωμάκος: “Ικανοποίηση για την επιστροφή σε ενισχυμένο σύστημα”

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος ανέφερε σχετικά: “Η εφαρμογή της απλής αναλογικής  δυσκόλεψε τη Διοίκηση πολλών Δήμων και αυτό είναι εις βάρος των έργων και των πολιτών.  Σε αρκετές περιπτώσεις Δήμων η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου επιδιώκει να ματαιώνει τις προθέσεις των Δημάρχων. Συνεπώς με ικανοποιεί, για την ομαλή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, η επιστροφή σε ενισχυμένο σύστημα. Πιστεύω όμως στη διατήρηση της ριζωμένης Δημοκρατικής Παράδοσης εκλογής του Δημάρχου από το 50+ % των πολιτών. Είναι αλληλένδετο με το σεβασμό των πολιτών προς τον θεσμό.”

Π. Μανούρης:  «Ο νόμος Θεοδωρικάκου μπορεί να πέτυχε τη διοικησιμότητα αλλά αυτό συνέβη σε βάρος της συμμετοχικής δημοκρατίας»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης σχολίασε σχετικά:«Ο ισχύων εκλογικός νόμος επέφερε στην πράξη στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, που χρειάστηκε ειδική ρύθμιση για να ξεπεραστούν, συμβάλλοντας όμως στη δημιουργία μικρών αυταρχικών μειοψηφιών  όπως  στη Νέα Ιωνία. Εμείς, ως Δημοτική Παράταξη, δεν ήμασταν υπέρ της απλής αναλογικής, η οποία όμως ούτως ή άλλως δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί στην πράξη. Φάνηκε πως δεν υπήρχε υποδομή και κουλτούρα για ευρύτερες συγκλίσεις. Ο νόμος Θεοδωρικάκου μπορεί να πέτυχε τη διοικησιμότητα αλλά αυτό συνέβη σε βάρος της συμμετοχικής δημοκρατίας και έδειξε πως όσοι μιλούσαν για συγκλίσεις «έστριψαν»  άμεσα επειδή τους έδωσε τη δυνατότητα αυτός ο νόμος. Η Αυτοδιοίκηση όμως, χρειάζεται συνέργειες δυνάμεων και προγραμματικές συγκλίσεις Παρατάξεων  και της Αντιπολίτευσης, που να μπορούν να λαμβάνουν μέρος ακόμα και σε θέσεις ευθύνης, μετά το πέρας των εκλογών. Πρόσφατα ο νέος Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως προωθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή για όσους συνδυασμούς εξασφαλίσουν ποσοστό 43% και άνω. Στην περίπτωση αυτή ο συνδυασμός της πλειοψηφίας καταλαμβάνει τα 3/5 των μελών του Συμβουλίου. Αυτή η λογική μοιάζει δικαιότερη, αφού με μικρότερα ποσοστά δημιουργούνται αυτοδύναμες κυβερνήσεις σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Είναι κρίσιμο όμως, πέραν του εκλογικού συστήματος, να προβλεφθεί μία ουσιώδης καταστατική μεταρρύθμιση για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, δεδομένου ότι η πανδημία κατέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα των πολιτών. Χρειαζόμαστε ισχυρούς Δήμους και Περιφέρειες, που θα εδραιώσουν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Πόροι, αρμοδιότητες και σαφής διαχωρισμός τους ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση, τον Α’ και Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι τα ζητούμενα δεκαετιών, για όλους εμάς τους Αυτοδιοικητικούς αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης ενός παραγωγικού και ευέλικτου Κράτους.»

rbt

Θ. Αμπατζόγλου:  “Απόλυτα θετική εξέλιξη ο υπό συζήτηση νέος εκλογικός νόμος”

Η δήλωση του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου για το νέο εκλογικό νόμο: «Ο υπό συζήτηση νέος εκλογικός νόμος είναι μία απόλυτα θετική εξέλιξη. Οι εκλογές του 2019 διεξήχθησαν υπό συνθήκες πρωτόγνωρες. Η απλή αναλογική είχε ως σκοπό να διαρρήξει τη σταθερότητα του θεσμού της αυτοδιοίκησης και χωρίς τις κατάλληλες εκ των υστέρων νομοθετικές παρεμβάσεις, σήμερα πολλοί Δήμοι θα τελούσαν υπό καθεστώς πλήρους παραλυσίας. Οι πολίτες αναμένουν κατά κύριο λόγο από τους Δημάρχους την αποτελεσματικότητα και τη βούληση να εκτελούνται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων χωρίς αστερίσκους. Το επόμενο βήμα που θα απελευθερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η απαλλαγή από τα δεσμά της γραφειοκρατίας που είναι υπεύθυνη για πολλές καθυστερήσεις ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Η κυβέρνηση δείχνει πως αντιλαμβάνεται πλήρως αυτή την ανάγκη και πιστεύουμε πως με δημιουργικό διάλογο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε εκείνες τις τομές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών μας. Ο νέος εκλογικός νόμος είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Π. Βλασσόπουλος: «Η αυτοδιοίκηση αποτελεί πειραματόζωο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης»

Ο Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ηρακλείου «ΑΚΕΠ-Συνεργασία» και πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Παντελής Βλασσόπουλος ανέφερε: «Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και ειδικά στα 20 τελευταία, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έχουμε διαφορετικό νόμο από τον προηγούμενο, κάθε φορά γίνονται αλλαγές στον αριθμό μελών του ψηφοδελτίου, στην ποσόστωση και στον τελικό αριθμό μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλ’ αυτά βέβαια δεν γίνονται εν αγνοία της αυτοδιοίκησης, αλλά την κύρια ευθύνη έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί αυτή εισηγείται και ψηφίζει τον εκλογικό νόμο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο τρόπος εκλογής των εκπροσώπων των Δημοτικών Συμβουλίων για την εκλογή των Συλλογικών οργάνων της Τ.Α. καθορίζεται μετά την εκλογική αναμέτρηση. Είναι εύκολο να αντιληφθεί ο καθένας ότι αυτό έχει στόχο τον έλεγχο της αυτοδιοίκησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες: 1)Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει το ρόλο που της αρμόζει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσφέρει τα αναμενόμενα στην τοπική κοινωνία. 2)Η Οικονομική και Διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων θα παραμείνει αίτημα για πολλά χρόνια. 3)Η συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας είναι προβληματική και κατά συνέπεια αυτό επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότητα της Τ.Α. 4)Δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας Δημοτικών Παρατάξεων σε ένα πλαίσιο Προγράμματος και ευνοεί μεμονωμένες περιπτώσεις σε ένα αλισβερίσι θέσεων και μισθών.»

Γ. Μαρκόπουλος: “Ο νέος εκλογικός νόμος θα συμβάλλει στο να εκφράζεται η γνήσια βούληση των τοπικών κοινωνιών”

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γ. Μαρκόπουλος επισημαίνει από την πλευρά του: “Όποιος ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση, αντιλαμβάνεται πόσο αναγκαίο ήταν να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Ακόμα και Δήμαρχοι που έχουμε εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, το διαπιστώνουμε στην πράξη. Προσωπικά, ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι Δήμαρχοι, που δυσκολεύονται στην πράξη να διοικήσουν τους Δήμους τους. Πιστεύω ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα συμβάλλει καθοριστικά στο να διοικούνται αποτελεσματικά οι Δήμοι, να λαμβάνονται αποφάσεις σύμφωνα με τα προεκλογικά προγράμματα που έχουν υπερψηφίσει οι πολίτες και όχι μικροπολιτικά συμφέροντα και συμβιβασμούς. Και τελικά να εκφράζεται η γνήσια βούληση των τοπικών κοινωνιών και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης να έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.”

Στ. Σαραούδας: «Σημασία έχει πέραν της σωστής λογικής του νόμου να υπάρξει και μια σταθερότητα»

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας υπογραμμίζει σχετικά: «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί ένα αίτημα όλων των Δημάρχων, αν όχι αναγκαιότητα, καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι το υπάρχον σύστημα απέτυχε ως πεδίο συνεργασιών. Τα δημοτικά συμβούλια, όπως όλοι διαπιστώνουμε, όχι μόνο δεν έγιναν χώροι γόνιμης συνδιαλλαγής, αλλά συχνά προκαλούν προσκόμματα ή καθυστερήσεις ακόμη και σε αυτονόητα επωφελείς δράσεις. Ακόμη και σε περιπτώσεις καλόπιστης αντιπολίτευσης. Ο νέος εκλογικός νόμος αντιμετωπίζει πολλά από τα τρωτά σημεία του ισχύοντα νόμου και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη περιθωρίου περαιτέρω βελτίωσής του. Σημασία όμως έχει πέραν της σωστής λογικής του να υπάρξει και μια σταθερότητα. Να διαμορφωθεί ένα σταθερό και σεβαστό πλαίσιο το οποίο θα ελκύει πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο τους να συμμετέχουν στα κοινά είτε ως εκλέκτορες είτε και ως -γιατί όχι- υποψήφιοι. Ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες να κάνεις έργο με όσο το δυνατόν λιγότερα προσκόμματα. Ένα πλαίσιο που θα ενισχύσει και άλλο την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία άλλωστε -κατά την πανδημία – απέδειξε την βαρύτητα του ρόλου της ως πρώτη γραμμής επαφής με τους πολίτες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».

Γ. Βούρος: “Βιώνουμε καθημερινά τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει στους ΟΤΑ από την εφαρμογή του “Κλεισθένη”.”

Ο Γ. Βούρος, Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας διατυπώνει επίσης τη δική του άποψη για το νέο εκλογικό νόμο των ΟΤΑ: “Το νομοσχέδιο που έχουμε πλέον στα χέρια μας και το οποίο θα εισαχθεί το προσεχές διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, θεωρώ πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Οι συγκεκριμένες αλλαγές ήταν αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Δημάρχων που εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο βιώνουν – βιώνουμε καθημερινά τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει στους ΟΤΑ από την εφαρμογή του “Κλεισθένη”. Οι συναινέσεις και η διάθεση συνεργασίας σαφέστατα είναι στοιχεία απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες και η Δημοτική μας Αρχή έχει αποδείξει στην πράξη πως κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι εξίσου σημαντικό οι Δήμοι να λειτουργούν απρόσκοπτα, να λύνουν προβλήματα και να βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Οι στόχοι αυτοί έχω την πεποίθηση πως θα επιτευχθούν μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου”.

Ξ. Μανιατογιάννης: “«Κονταίνουν» τους Δημάρχους για να αυξήσουν την κομματική επιρροή”

Για το νέο νόμο μίλησε και ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης:“Η πρόθεση της κατάργησης του 50+ με πρόσχημα την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας, μετά τη διαπίστωση των αδυναμιών του ισχύοντος συστήματος, οδηγεί σε έλλειμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών, που δεν το χρειάζεται και δεν το αντέχει. Δείχνει πολιτική σκοπιμότητα του κυβερνώντος κόμματος, που κάθε φορά που ισχυροποιείται να επιβάλει δημάρχους μειοψηφίας δυσκολεύοντας ακόμη και το δικό τους έργο, προκειμένου να ελέγξει μερικούς δήμους επιπλέον για να αυξήσει την κομματική εκλογική επιρροή. Αυξάνουν τον κρατικό συγκεντρωτισμό με τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων. Η μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων σε συνδυασμό με την κατάργηση των δημοτικών κοινοτήτων στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, μειώνουν τη δημοκρατική εκπροσώπηση και την εγγύτητα αντιμετώπισης των μικρών, αλλά και σημαντικών θεμάτων της καθημερινότητας του πολίτη.”

Τ. Μαυρίδης: “Ο νέος νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση”

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης, δηλώνει από την πλευρά του τα εξής: “Ο νέος νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς έρχεται να αποκαταστήσει τα ζητήματα κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως και μέσω των συλλογικών μας οργάνων, ότι η απλή αναλογική θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, όπου κατέχω τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε και τη διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου.”

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ