Διασκέδαση
Πεντανόστιμες μακαρονάδες σε 9 σημεία στην Αθήνα
Μια καλή μακαρονάδα είναι πάντα βάλσαμο όχι μόνο για τον ουρανίσκο και το στομάχι αλλά και για την ψυχή. Το πιο διάσημο ιταλικό φαγητό του πλανήτη είναι απολαυστικό, χορταστικό και πληθωρικό αλλά και ανάλαφρο, φίνο και ντελικάτο.
Ανάλογα με το σχήμα και το είδος των ζυμαρικών που μπαίνουν στην κατσαρόλα, τον συνδυασμό των υλικών που κάνουν λαχταριστή την κάθε σάλτσα, την προέλευση, τη συνταγή, την όρεξη και την περίσταση, μια πιρουνιά μπορεί να κλείσει μέσα της τη νοστιμιά όλου του κόσμου. Άλλωστε, όπως είχε πει εύστοχα κάποτε και ο Φεντερίκο Φελίνι: «Η ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών». Οι Έλληνες τα αγαπάμε πολύ, τα μαγειρεύουμε σχεδόν καθημερινά συνδυάζοντάς τα με τα πάντα και παράλληλα τα αναζητούμε στα εστιατόρια με κάθε ευκαιρία. Ευτυχώς στην Αθήνα οι επιλογές πιάτων είναι άπειρες και η φαντασία των σεφ αστείρευτη γι αυτό και έχουμε συχνά την ευκαιρία να δοκιμάζουμε νέες προτάσεις ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα αλλά και να απολαμβάνουμε ξανά και ξανά όσα έχουν καθιερωθεί ως κλασικά.
Κόκορας κοκκινιστός με σκιουφιχτά και ξερό ανθότυρο
«Κρήσσα γη» είναι η γη του Κρητικού και αν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα το ομώνυμο εστιατόριο στο Μαρούσι, αξίζει να το προσθέσετε στο πρόγραμμά σας. Εκεί θα βρείτε όλα τα στοιχεία που συμπληρώνουν την κρητική κουζίνα. Από το καλωσόρισμα με την τσικουδιά, έως τα εκλεκτά τυριά και τις συνταγές μέχρι να ολοκληρώσετε το γεύμα σας θα έχετε πάρει μια γενναία γεύση Κρήτης. Όσον αφορά στις επιλογές του μενού, ξεχώρισα τον κοκκινιστό κόκορα που είναι συνδυασμένος με χειροποίητα σκιουφιχτά και από πάνω έχει αρκετή ποσότητα από ξερό ανθότυρο. Είναι ένα από τα εμβληματικά πιάτα του καταλόγου και σίγουρα θα σας συγκινήσει για την αυθεντικότητά του και την εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης. Συνδυάστε το γεύμα σας με κόκκινο κρασί από Κρητική ποικιλία και θα αισθανθείτε σαν βασιλιάδες χωρίς να το πληρώσετε ακριβά.
Gorlomi: Reginette με μπροκολίνι και πανσέτα
Σε αυτό το αστικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας με την όμορφη σάλα και την ατμοσφαιρική μπροστινή αυλή ο βραβευμένος, Ιταλός σεφ του Pelagos, Luca Piscazzi, επιμελείται ένα πιο comfort menu. Από αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα φρέσκα ζυμαρικά, που φτιάχνονται σχεδόν καθημερινά στην κουζίνα. Από τις πολλές επιλογές, θα σταθώ στα χειροποίητα reginette που μοιάζουν στο σχήμα με τα mafalda μιας και έχουν το χαρακτηριστικό κυματιστό σχήμα στα άκρα. Αυτές τις «μικρές βασίλισσες», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομα τους, τις σερβίρουν με μπροκολίνι, κομματάκια πανσέτας που έχουν περαστεί λίγο στο τηγάνι για να βγάλουν το λάδι τους και πουρέ από μπρόκολο στη βάση τους. Ένα λαχταριστό πιάτο, με πλούσια γεύση που πρέπει να δοκιμάσετε.
Dal Professore: Ταλιατέλες με ραγού μπολονέζ
Αν υπάρχει μία μακαρονάδα που αρέσει κυριολεκτικά σε όλους αυτή είναι τα μακαρόνια με κιμά. Σχεδόν οι πάντες την έχουν συνδέσει με την εκάστοτε μαμαδίστικη εκδοχή της και ναι μεν την αναζητούν έξω αλλά δύσκολα την απολαμβάνουν το ίδιο. Στο γνωστό ιταλικό εστιατόριο του Νίκου Δημητροκάλλη η ραγού μπολονέζ είναι φουλ ορίτζιναλ γι αυτό μένει αξέχαστη. Σιγομαγειρεμένη και μελωμένη, όπως ακριβώς επιβάλει η πατροπαράδοτη συνταγή, σερβίρεται με άψογα βρασμένες ταλιατέλες σε ένα πιάτο βαθιά νόστιμο. Επίσης μπαίνει και σε λεπτή τραγανή πίτσα μαζί με μοτσαρέλα και κρέμα παρμεζάνας.
Ex Machina: Η «ορφανή» μακαρονάδα
Το ότι ο Άνταμ Κοντοβάς μαγειρεύει νόστιμα, είναι μια πραγματικότητα. Μια επίσκεψη στο νέο του εστιατόριο, Ex Machina, στο Παγκράτι φτάνει για να το επαληθεύσετε. Στα πολλά και ωραία που υπάρχουν στο κατάλογο του, θα βρείτε και μια μακαρονάδα. Ο Άνταμ την ονομάζει «ορφανή» γιατί δεν περιέχει ούτε ψάρι, ούτε κρέας. Στην ουσία είναι χοντρά undon noodles που από κάτω τους κρύβουν έναν βαθιά νόστιμο ζωμό. Ένας ζωμός που φτιάχνεται από κόκαλα που μένουν από τα ψάρια που φιλετάρονται, πολλά λαχανικά και ντομάτα και περιέχει επίσης χειροποίητη σάλτσα ΧΟ (κινέζικη σάλτσα της οποία η βάση είναι αποξηραμένα χτένια και γαρίδες). Πριν τα δοκιμάσετε καλό θα ήταν να τα ανακατέψετε καλά ώστε ο κρυμμένος ζωμός να έρθει στην επιφάνεια να μπερδευτεί με τη σκόνη αποξηραμένων λαχανικών που έχουν πασπαλιστεί τα ζυμαρικά ώστε να δημιουργήσετε την απόλυτη μπουκιά. Κι αν τελειώσουν τα ζυμαρικά και μείνει λίγο από την σάλτσα στο πιάτο, αφήστε τις ντροπές στην άκρη και κάντε μερικές «βούτες» με ψωμί.
Ρετρό καρμπονάρα με άρωμα Νορμανδίας
Απόβαση στη Νορμανδία…μέσω Ιλισίων. Αυτή τη φορά όχι για πίτσα (που είναι βεβαίως βεβαίως και το ατού της), αλλά για μοσχοβολιστές και κολασμένες μακαρονάδες που παρασύρουν ακόμα και εμάς, τους -κατά τ’ άλλα- ακλόνητους, pizza lovers. Τι μου αρέσει πιο πολύ, στο περιεκτικό πλην τίμιο, pasta menu της Normandia; Μα φυσικά η καρμπονάρα της. Η μακαρονάδα έπος που σερβίρεται σε ρετρό ταψάκι, φέρνει κάτι από την ατμόσφαιρα 80’s (που ούτως ή άλλως φαίνεται να έχει ποτίσει το μαγαζί, καθώς λειτουργεί στην ίδια πάντα γειτονιά, από τα τέλη του ’70) και διεγείρει όσο λίγες, τις νευρικές απολήξεις γλώσσας και ουρανίσκου, μία μία και όλες μαζί ταυτόχρονα. Με την πλούσια κρέμα γάλακτος, το ζαμπονάκι της και απαραίτητη προσθήκη το μπέικον, με κάνει κάθε φορά που βγαίνει από το φούρνο, να λιώνω και εγώ από ευχαρίστηση, μαζί με τα τυριά της.
Πέννες Primavera από στο School Bar Pizza
Αν βρίσκεστε στο Κέντρο και έχετε πεινάσει και έξω έχει έναν κλασικά ηλιόλουστο ή και λίγο συννεφιασμένο καιρό -δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα άλλωστε- τότε μπορείτε να κάνετε ένα lunch break στην Αγίας Ειρήνης και να κάτσετε έξω. Σίγουρα εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Ωστόσο, εμείς θα σας προτείναμε να επιλέξετε μια από τις μακαρονάδες του School Bar Pizza. Στον κατάλογο θα βρείτε μια σειρά από ζυμαρικά, για όλα τα γούστα ενώ υπάρχουν και αρκετές vegan προτάσεις. Μια τέτοια δοκιμάσα κι εγώ προσφάτως: Penne Primavera. Μπορεί τα λαχανικά που πρωταγωνιστούν στο συγκεκριμένο πιάτο να μην είναι εποχής, αλλά φέρνει το… καλοκαίρι στο πιάτο σας. Χορταστική και μυρωδάτη, με τα ζυμαρικά μαγειρεμένα όπως πρέπει και τα λαχανικά να δένουν υπέροχα γευστικά μεταξύ τους.
Il Postino: Αυθεντική καρμπονάρα
Σε αυτή την παραδοσιακή τρατορία πηγαίνω πάνω από δεκαετία για δυο λόγους εξίσου σημαντικούς: πρώτον γιατί βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του κέντρου, στα σύνορα Εξαρχείων και Κολωνακίου, και δεύτερον επειδή φτιάχνει μια από τις νοστιμότερες κλασικές καρμπονάρες που έχω φάει στη ζωή μου. Σε αυτό το πιάτο όλα είναι απλά και αυθεντικά: al dente χειροποίητα ζυμαρικά, καπνιστή πανσέτα, κρόκος αβγού και παρμεζάνα. Όσο για τη μερίδα, είναι χορταστικότατη! Αν είστε των πιο ανάλαφρων γεύσεων και βρεθείτε στο Il Postino ανοιξιάτικη εποχή δοκιμάστε cacio e pepe με σπαράγγια, ένα φίνο πιάτο, γεμάτο αρώματα.
Τα spicy ζυμαρικά με nduja στο Casserole bistrot
Ένα πιάτο για όσους αγαπούν πολύ τις spicy γεύσεις: Φρέσκα strozzapreti (Σιουφιχτά) με πικάντικη κόκκινη σάλτσα με nduja (a la Calabria) από το Casserole bistrot με συνταγή του Δημήτρη Παπαζυμούρη. Πολύ νόστιμα τα φρέσκα ζυμαρικά -τα προμηθεύονται από έναν παραγωγό- και τη σάλτσα δεν θα την έλεγα πικάντικη αλλά καυτερή… Αν δεν σας αρέσουν οι spicy προτάσεις, αυτό είναι ένα πιάτο που δεν απευθύνεται σε σας. Αν πάλι τα αγαπάτε, είναι η τέλεια επιλογή για μακαρονάδα!
Ovio: Cacio e Pepe όπως πρέπει
Μπορεί στο εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη, Ovio, τα ριζότο και η πίτσα να έχουν την τιμητική τους, όμως και οι μακαρονάδες του είναι αξίες αναφοράς. Όπως η Cacio e pepe η οποία ευτυχώς είναι τόσο pepe όσο θα έπρεπε. Κοινώς, είχε το πιπέρι που αναλογεί σε μια τέτοια συνταγή χωρίς να χρειάζεται να προσθέσει κανείς παραπάνω πιπέρι για να δικαιολογεί το όνομα της. Τα ζυμαρικά είναι επίσης σωστά βρασμένα και η τρούφα που τα συνοδεύει, έχει μια διακριτική παρουσία, που δεν επισκιάζει με την γεύση της το πιάτο.
Πηγή: olivemagazine.gr