Connect with us

Ειδήσεις

H παράταση του lockdown αλλάζει τα δεδομένα για ΕΝΦΙΑ, Επιστρεπτέα, Προκαταβολή φόρου

Published

on

Το Δεκέμβριο η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα χρειαστεί 7,5 δισ ευρώ για μέτρα στήριξης το 2021 και μέσα σε 2 μήνες, στα μέσα Φεβρουαρίου η εκτίμηση είχε ήδη αλλάξει σε 11,6 δισ ευρώ (όπως αποκαλύφθηκε χθες από τα κείμενα της Κομισιόν). Και τούτο έχοντας ως ορίζοντα το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς τον Μάρτιο.

Ήδη ο στόχος αυτός έχει «χαθεί» λόγω των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών και της παράτασης του lockdown ακόμη και με τη σημερινή του  μορφή. Αλλάζοντας και πάλι – επί τα χείρω  – τις προβλέψεις και για τις δημοσιονομικές ανάγκες παροχής μέτρων στήριξης, αλλά για τους τριγμούς στην πραγματική οικονομία από τους περιορισμούς.

Ο σχεδιασμός του ελληνικού οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης το Φεβρουάριο προέβλεπε την ολοκλήρωση της άσκησης για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών. Και κατά συνέπεια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ στα φετινά εκκαθαριστικά.

Πλέον, η εν λόγω άσκηση- που απαιτεί ανοιχτή αγορά – δεν  είναι καθόλου βέβαιο πως θα επιτευχθεί. Όπως παραδέχθηκε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Στο σκέλος των δημοσιονομικών τριγμών που προκαλούνται, επίσης τα πράγματα αλλάζουν. Μόνο η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα για την παράταση του ΣυνΕργασία έως και τον Μάρτιο επιφέρει επιπλέον κόστος 336 εκατ ευρώ. Ανάλογη παράταση θα υπάρξει για όλα τα μέτρα στήριξης που σήμερα εφαρμόζονται, όπως προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο RealFM «όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα θα υπάρχουν Επιστρεπτέες Προκαταβολές». Και τούτο καθώς «είναι ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης. Αυτό είναι δεδομένο γιατί είναι ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο». Εφ εξής είπε πως σταθερά το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Για το μη επιστρεπτέο σκέλος των 3 πρώτων κύκλων οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων και θα αφορά στοχευμένα σε εταιρείες με μεγάλο πλήγμα.

Η παράταση των περιορισμών και των οριζόντιων μέτρων μεταφέρει χρονικά το στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα και εφαρμογής των επόμενων παρεμβάσεων όπως είναι η στήριξη των εταιρειών με πτώση τζίρου 30% τουλάχιστο και ζημίες. Έχει προαναγγελθεί ποσό 500 εκατ ευρώ (σ.σ. σαφώς μικρότερο από τα λεφτά που οδεύουν στις Επιστρεπτέες). Μάλιστα η Κομισιόν στην έκθεσή της ως μέθοδο στήριξης δεν ορίζει την άμεση επιδότηση (σ.σ. την οποία όμως δεν έχει απορρίψει η κυβέρνηση και σαφώς προβλέπεται από το Προσωρινό Πλαίσιο Ενισχύσεων της ΕΕ αλλά τον κάποιου είδους «συμψηφισμό» με ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «οι επηρεαζόμενες εταιρείες θα δικαιούνται αποζημίωση για τις πάγιες δαπάνες τους με τη μορφή πίστωσης εισφοράς φόρου και κοινωνικής ασφάλισης»…

Ανάλογη αβεβαιότητα υπάρχει και για την δυνατότητα της χώρας να βρει  την αναγκαία χρηματοδότηση για την επανάληψη της μείωσης της προκαταβολής φόρου και φέτος. Αλλά  και η πλήρης μετατροπή των προσωρινού χαρακτήρα παρεμβάσεων όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε μόνιμα μέτρα από τον επόμενο χρόνο.

Το θέμα δεν είναι μόνο πόσο θα διαρκέσει η πανδημία αλλά και τι περιθώρια θα δώσουν οι Βρυξέλλες. Στη συζήτηση που συνεχίζεται και τον Μάρτιο για το δημοσιονομικό πλαίσιο των επόμενων ετών ο πρώτος στόχος είναι οι «εντολές» που θα δοθούν για τη χάραξη – μέσα στις επόμενες εβδομάδες – του πολυετούς προϋπολογισμού. Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ