Connect with us

Ειδήσεις

Γιατί η Γερμανία εξετάζει απαγόρευση του σκύλου-«λουκάνικο»; Οι αντιδράσεις

Published

on

Η Γερμανία εξετάζει την απαγόρευση της αναπαραγωγής των σκυλιών ράτσας Ντάτσχουντ, αφού ένα σχέδιο νόμου επεδίωκε να απαγορεύσει την εξάπλωση διαφόρων χαρακτηριστικών του σκύλου.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Το τελευταίο σχέδιο του νόμου για την προστασία των ζώων αποσκοπεί στην πάταξη της βασανιστικής αναπαραγωγής – δηλαδή της αναπαραγωγής σκύλων με χαρακτηριστικά που προκαλούν «πόνο, ταλαιπωρία ή βλάβη», αναφέρει το Sky News.

Στο πλαίσιο της πρότασης, απαριθμούνται ορισμένα χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να αναπαράγονται, όπως η τριχοφυΐα, το μειωμένο προσδόκιμο ζωής, οι ανωμαλίες του σκελετικού συστήματος και οι δυσμορφίες των δοντιών.

Σύλλογος προστασίας σκύλων της Γερμανίας (VDH) προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα Ντάτσχουντ – και πολλές άλλες ράτσες – λόγω του ότι τα κοντά πόδια τους χαρακτηρίζονται ως «ανωμαλία».

Αντιδράσεις

Ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του ζητά την προσαρμογή του νόμου ώστε να αποφευχθούν «λανθασμένες ή υπερβολικές ερμηνείες» και να σωθούν τα αγαπημένα «λουκανόσκυλα».

Το VDH αναφέρει ότι ο προτεινόμενος νόμος θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στις αρχές επιβολής του νόμου, στους κτηνιάτρους, στους εκτροφείς και στους ιδιοκτήτες σκύλων, καθώς φαίνεται να υποδηλώνει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η αναπαραγωγή οποιασδήποτε φυλής που οπτικά «διαφέρει από τον αρχικό τύπο λύκου».

Και δεν είναι μόνο τα Ντάτσχουντ που μπορεί να απειληθούν. Η VDH δήλωσε ότι – αν το σχέδιο γίνει νόμος – τα αγγλικά και γαλλικά μπουλντόγκ, τα παγκ, τα μπόξερ, τα κανίς και τα κόκερ σπάνιελ θα μπορούσαν επίσης να απειληθούν εάν ισχύσει η απαγόρευση αναπαραγωγής τους.

Αυτό αφορά, σύμφωνα με την οργάνωση και τα μεγαλύτερα σκυλιά, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών ποιμενικών, καθώς έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τα μικρότερα σκυλιά.

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι ένας κατάλογος απαγορευμένων χαρακτηριστικών πρέπει να δημιουργηθεί μετά από συζήτηση με εμπειρογνώμονες και «με βάση επιστημονικά στοιχεία».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ