Βουλή
Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
«Η Δημοκρατία είναι ένα δύσκολο πολίτευμα, γιατί θέλει διαρκώς αγώνα να το προστατεύεις». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Ο κ. Τασούλας επικαλέστηκε, μάλιστα, δύο ρητά για να τονίσει τη σημασία προστασίας της Δημοκρατίας: «Στην πολιτική συνήθως όσα δεν μας ενθουσιάζουν είναι τα σωστά και όσα είναι σωστά δεν μας ενθουσιάζουν. Επίσης αυτό που πολεμούν κάποιοι στην πολιτική το πολεμούν γιατί το βλέπουν όπως είναι, ενώ αυτό που υπερασπίζονται το υπερασπίζονται γιατί το βλέπουν όπως θα ήθελαν να είναι». Και ο λόγος αναφοράς σε αυτά είναι, όπως είπε, «γιατί δείχνουν πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η Δημοκρατία έναντι της δημαγωγίας του λαϊκισμού, έναντι του βολονταρισμού. Η Δημοκρατία θέλει και φιλοδοξία και όραμα, αλλά θέλει και να είσαι ρεαλιστής και προσγειωμένος».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε με έμφαση στην τραγωδία της Κύπρου, σημειώνοντας πως «μεσολάβησαν επτά χρόνια, επτά χρόνια καταπίεσης, επτά χρόνια δικτατορίας, επτά χρόνια τα οποία οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα τα οποία έφεραν την Κύπρο σήμερα να τελεί, έπειτα από την τουρκική θηριωδία της εισβολής, σε κατοχή. Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που τελεί ακόμη σε κατοχή παραπάνω από το ένα τρίτο του εδάφους της».
Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον αγώνα αποκατάστασης της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τον «πρωτεργάτη της Μεταπολίτευσης». Όπως επεσήμανε, «ορκίστηκε εδώ μέσα στη Βουλή, στο Εντευκτήριο, τέσσερις και τέταρτο τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου. Ορκίστηκε μόνος του την ώρα που ήταν τεράστιες οι υπαρκτές απειλές γενικευμένης σύρραξης με την Τουρκία και επικρατούσε εσωτερικό χάος. Και ενώ το καθεστώς αυτοκαταλύεται υπό το βάρος της εθνικής καταστροφής που το ίδιο προκάλεσε στην μαρτυρική Κύπρο, την ίδια στιγμή ο πολιτικός κόσμος αναλάμβανε τις ευθύνες διακυβερνήσεως της χώρας μέσα σε ένα κενό εξουσίας». Και πρόσθεσε: «Για σκεφθείτε τι ευθύνες, με κίνδυνο να κατηγορηθούν για εθνική προδοσία, αναλάμβαναν στο άγνωστο. Στο σκοτάδι ήρθε τότε ο Καραμανλής, στο σκοτάδι ορκίστηκαν οι πρώτοι 10 υπουργοί του και σιγά σιγά αυτό το σκοτάδι το έκαναν φως, γιατί λάτρευαν την ευθύνη και την άρπαξαν και την μετέτρεψαν σε προοπτική και πρόοδο για την χώρα».
“Οι δυνατότητές μας είναι ανεξάντλητες”
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την πολύτιμη παρακαταθήκη της σημερινής επετείου τονίζοντας πως σήμερα «οι δυνατότητές μας είναι ανεξάντλητες, όπως ανεξάντλητες δυνατότητες είχαν και οι τότε πρωτομάστορες της Δημοκρατίας, αρκεί με τις διαφωνίες μας, με τις ενστάσεις μας να συμβαδίζει και η υπευθυνότητα». Έκανε, μάλιστα, σχετική μνεία στο άρθρο του Π. Παλαιολόγου στο Βήμα της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 1974, με τίτλο «Ψηφίζω άρα υπάρχω».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ανέφερε: «Αυτή τη ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθώ στο Κοινοβούλιο, στον χώρο που η δικτατορία βεβήλωσε και αιχμαλώτισε για 7 χρόνια, για να αποτελεί σήμερα σύμβολο της πιο μακράς δημοκρατικής περιόδου στη σύγχρονη ιστορία μας, δηλώνοντας με την δράση του ότι το πολίτευμά μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πώς είναι ευκαιρία αναστοχασμού, επισημαίνοντας πως «πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχε. Η Ελλάδα ασφυκτιούσε κάτω από την μπότα της χούντας».
“Ανθεκτικότητα του λαού”
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «την ανθεκτικότητα του λαού ο οποίος κράτησε ζωντανή την πίστη του στα δημοκρατικά ιδανικά και για «την τόλμη και τη σοφία όσων υλοποίησαν τη μετάβαση» κάνοντας εκτενή αναφορά στην προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή «του ηγέτη που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να ανατάξει τη χώρα και να διαχειριστεί την τραγωδία της Κύπρου», όπως είπε.
Τόνισε πως «στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών» και συνέχισε λέγοντας πως «Η Ελλάδα προχώρησε αναμφισβήτητα. Όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες. Σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι οι οποίοι προοριζόντουσαν για παραγωγικές επενδύσεις. Αναγκαίες αλλαγές συχνά έμειναν μισές. Ένα κράτος που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος».
Επεσήμανε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. «Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από το χθες. Και όπως το 2023 η χώρα ήταν καλύτερη από το 2019 έτσι και το 2027 θα είναι καλύτερο από σήμερα. Σε αυτή την τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις καθόλου εύκολες και αυτονόητες».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ήταν λάθος τη σημερινή ημέρα οι επιμέρους σκιές να κρύψουν τη συνολική εικόνα μιας συγκεκριμένης διαδρομής», υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1974.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως «σήμερα τιμούμε όσες και όσους πάλεψαν ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Πρόσθεσε όμως πως «η σημερινή επέτειος είναι και μια διαρκής υπενθύμιση των κινδύνων του φασισμού, της αξίας της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων» και πως «οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε και να υπενθυμίσουμε προς όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία δεν σταματά ποτέ».
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «η σημερινή ημέρα είναι και μία γιορτή της αντίστασης, μία υπενθύμιση της αξίας της αντίστασης. Γιατί η αντίσταση του ελληνικού λαού δοξάστηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Γιατί η αντίσταση αποτέλεσε την προϋπόθεση προόδου».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε πως «έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από τις σύγχρονες αντιδημοκρατικές, ακροδεξιές δυνάμεις, που συνεχώς αυξάνουν την επιρροή τους και αμφισβητούν ανοιχτά τους θεσμούς μας». Σημείωσε πως «είναι ιστορικό μας καθήκον να αντικρίσουμε με θάρρος και σοβαρότητα τις προκλήσεις του σήμερα και την ποιότητα της Δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ έκανε ειδική μνεία στην κυπριακή τραγωδία, τονίζοντας πως αυτή «χαράχτηκε βαθιά στην εθνική και δημοκρατική συνείδηση του τόπου, έγινε μέρος της ταυτότητας μας. Το προδοτικό πραξικόπημα, η παράνομη τουρκική εισβολή, η κατοχή της Μεγαλονήσου είναι γενετικά στοιχεία της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, της ιστορικής μας συνείδησης».
Κατέληξε δε λέγοντας: «Οφείλουμε να μη δεχθούμε καμιά πολιτική διχοτόμησης του νησιού από μια χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και βέβαια παραβιάζει και κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών».
Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το κόμμα του «τιμά όλους και όλες που έδωσαν τη ζωή τους στα δύσκολα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας, τους ανθρώπους που βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν ή και με άλλους τρόπους διώχθηκαν από τη χούντα και γενικά από την κρατική καταστολή». Όπως υπογράμμισε, «είμαστε υπερήφανοι που το κόμμα μας, το ΚΚΕ, ήταν το κόμμα που έδωσε στον αντιδικτατορικό αγώνα τις περισσότερες θυσίες».
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, κ. Κυριάκος Βελόπουλος ,στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως «όταν μιλάμε για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας, δεν αρκεί μια ιστορική αναδρομή, γιατί κάθε χρόνο το κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των αγώνων των ανθρώπων εκείνης της γενιάς εάν ευοδώθηκαν και αν οι αξίες που ήθελαν να μεταλαμπαδεύσουν, υλοποιήθηκαν».
Έκανε λόγο για αριθμητικό έλλειμμα της Δημοκρατίας στη σημερινή εποχή, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δώσουμε μάχες για πλέρια Δημοκρατία του λαού».
Εκπροσωπώντας τη ΝΙΚΗ, η κ. Ασπασία Κουρουπάκη εξέφρασε την άποψη πως «σε πολλές χώρες υπάρχουν επέτειοι και εθνικές αργίες που συνδέονται με την ανατροπή απολυταρχικών ή δικτατορικών καθεστώτων. Υπάρχουν εορτασμοί για τη Δημοκρατία, που διεξάγονται με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια. Στην Ελλάδα όμως, η ημέρα, κατά την οποία συντελέστηκε η Μεταπολίτευση δεν προσφέρεται για εορτασμό». Υπογράμμισε πως «το έγκλημα της Κύπρου δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Και η ατιμωρησία αυτή αποτελεί το μεγάλο στίγμα της Μεταπολίτευσης».
Τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εκπροσώπησε η κα Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία στην τοποθέτησή της ανέφερε «Η Μεταπολίτευση και η αποκατάσταση της δημοκρατίας είναι βαθιά τομή στην ελληνική ιστορία του εικοστού αιώνα. Χωρίζει ένα πριν και ένα μετά Άρα, ως τέτοια πρέπει να την κρατήσουμε.».
Η Πρόεδρος της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι «Η φετινή επέτειος των πενήντα ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας υπενθυμίζει ότι στο πολύ κοντινό παρελθόν στη χώρα μας αφαιρέθηκαν διά της βίας και των όπλων η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων, ότι στο πολύ κοντινό παρελθόν κάποιοι θέλησαν να βάλουν στο γύψο την ελεύθερη έκφραση, την πολιτική και κοινωνική ζωή και δημιουργία και ότι ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι, πρωτίστως νέοι, δεν συμβιβάστηκαν και δεν υπέκυψαν, αλλά αγωνίστηκαν, εξεγέρθηκαν, αντιστάθηκαν και πλήρωσαν τους αγώνες τους με τη ζωή τους, με την υγεία τους, με τη σωματική τους ακεραιότητα, με την προσωπική ελευθερία τους».
Τέλος, ο κ. Ιωάννης Κόντης, ο οποίος εκπροσώπησε τους Σπαρτιάτες, υπογράμμισε την ανάγκη για προστασία της δημοκρατίας και «να πιστεύουμε όσα λέμε».