Connect with us

Ειδήσεις

Ελλείψεις σε παρακεταμόλη και αντιβιοτικά βάζουν σε συναγερμό την Ευρώπη

Published

on

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βελγική προεδρία συστήνουν μια νέα συμμαχία για τον έλεγχο των φαρμάκων, ώστε να προβλεφθούν οι νέες πιθανές ελλείψεις.

Η ΕΕ αντιμετώπισε πρόσφατα ελλείψεις διαφόρων κρίσιμων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης και ορισμένων αντιβιοτικών, λόγω μιας σειράς προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, από τη χαμηλή παραγωγική ικανότητα έως τις ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης σε όλο το μπλοκ.

Κατά την έναρξη της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (24 Απριλίου), η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε ότι, αν και οι ελλείψεις δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19 και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πιθανές διαταραχές για το μέλλον, να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και να εξασφαλίσουμε επίσης διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού», πρόσθεσε.

Η Συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων που δημοσιεύθηκε σε ανακοίνωση τον Οκτώβριο του 2023, η οποία επίσης προωθεί την επέκταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και τη μεταρρύθμιση της ισχύουσας φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Η θητεία της Συμμαχίας, θα είναι πέντε έτη και θα επικεντρωθεί μόνο στη βιομηχανική πολιτική, αφήνοντας άλλα ρυθμιστικά θέματα για τους νέους φαρμακευτικούς κανόνες.

Θα εργαστεί για την ενίσχυση των παραγωγικών ικανοτήτων με την αξιοποίηση της χρηματοδότησης της ΕΕ και των κρατών μελών και τη χρήση κινήτρων της αγοράς, όπως οι επαφές κράτησης ικανοτήτων ή οι κοινές προμήθειες, και πρόκειται να εκδώσει τις πρώτες συστάσεις της σε ένα στρατηγικό σχέδιο που προβλέπεται για το τέλος του έτους.

Το όργανο διαβούλευσης αποτελείται από 250 μέλη και περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών, της φαρμακοβιομηχανίας, των ασθενών και άλλων επαγγελματιών του τομέα της υγείας.

Ο Βέλγος υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, η παραγωγή έχει μετατοπιστεί από την Ευρώπη σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σε περίπτωση προβλημάτων εφοδιασμού.

Η ομάδα θα εργαστεί επίσης για τη διαφοροποίηση της διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού των φαρμάκων που έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο κρίσιμα και θα αναπτύξει κοινά έργα και στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες.

Η Συμμαχία θα εργαστεί επίσης για τη λίστα της ένωσης των κρίσιμων φαρμάκων που θα δημοσιευθεί από την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Δεκέμβριο του 2023.

Η πρώτη έκδοση του εν λόγω καταλόγου περιείχε περισσότερα από 200 φάρμακα για ανθρώπινη χρήση που θεωρούνται κρίσιμα και των οποίων η έλλειψη θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή δρομολόγησε μια πιλοτική άσκηση για την ανάλυση των τρωτών σημείων στις αλυσίδες εφοδιασμού ενός αρχικού συνόλου 11 ουσιών από τον εν λόγω κατάλογο που θα αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες της Συμμαχίας.

«Ανοίγοντας» το δρόμο για το Νόμο περί κρίσιμων φαρμάκων

Η Συμμαχία θα βασιστεί στο μοντέλο παρόμοιων βιομηχανικών πρωτοβουλιών, όπως οι υφιστάμενες ευρωπαϊκές συμμαχίες για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τους ημιαγωγούς, οι οποίες οδήγησαν αντίστοιχα στην ευρωπαϊκή πράξη για τις πρώτες ύλες και την ευρωπαϊκή πράξη για τα τσιπ, και αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

«Χρειαζόμαστε μια μπαταρία μέσων που θα είναι επίσης μια μπαταρία νομικών μέσων. Χρειαζόμαστε έναν νόμο για τα κρίσιμα φάρμακα», δήλωσε ο Vandenbroucke.

Πέρυσι, 23 κράτη μέλη δημοσίευσαν ένα non-paper ζητώντας μια πράξη ως πρώτο βήμα προς μια πιο διαρθρωτική, μακροπρόθεσμη προσέγγιση.

Η νέα Συμμαχία θεωρεί ότι οι εργασίες της θα μπορούσαν να «ανοίξουν το δρόμο για μια πιθανή πράξη για τα κρίσιμα φάρμακα στο μέλλον» και δήλωσε ότι αυτό θα απαιτούσε ενδελεχή προετοιμασία, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των οικονομικών πτυχών.

Η Επιτροπή δρομολόγησε τον Οκτώβριο του 2023 μια μελέτη για την αξιολόγηση της δυνατότητας μιας τέτοιας πράξης, αλλά δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε μελλοντική δράση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ