Connect with us

Ειδήσεις

Επιστήμονες ανακάλυψαν υλικό που απορροφά τη ρύπανση γρηγορότερα από τα δέντρα

Published

on

Μια ομάδα επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι ανακάλυψε ένα πορώδες υλικό που έχει την ικανότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας το ένα πιθανό νέο όπλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το Futurism.com, οι επιστήμονες περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να αναπτύξουν αυτό το υλικό σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Synthesis. Και υποστηρίζουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του υλικού θα μπορούσαν να το καταστήσουν εξαιρετικό αποθηκευτικό μέσο για το διοξείδιο του άνθρακα και το εξαφθοριούχο θείο, ένα άλλο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη επειδή χρειαζόμαστε νέα πορώδη υλικά για να βοηθήσουμε στην επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων της κοινωνίας», δήλωσε ο καθηγητής μηχανικής Μαρκ Λιτλς από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt του Εδιμβούργου.

Ένα οργανικό υπερμόριο

Το νέο υλικό, το οποίο λειτουργεί σαν ένα κλουβί που αποτελείται από μικρότερα μόρια, είναι ένα οργανικό υπερμόριο που αποτελείται από οξυγόνο, άζωτο και φθόριο.

«Η φύτευση δέντρων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την απορρόφηση του άνθρακα, αλλά είναι πολύ αργός», δήλωσε ο Λιτλ. «Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ανθρώπινη παρέμβαση – όπως τα μόρια που κατασκευάζουμε εμείς – για να δεσμεύσουμε αποτελεσματικά και πιο γρήγορα τα αέρια του θερμοκηπίου από το περιβάλλον».

Άλλα υλικά που θα μπορούσαν δυνητικά να απορροφήσουν τον άνθρακα αναπτύσσονται.

Ένα τέτοιο υλικό είναι μια δισδιάστατη δομή από βόριο, που έχει μεγάλη επιφάνεια και θα μπορούσε δυνητικά να απορροφήσει πολλά αέρια του θερμοκηπίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

«Πειραγμένο» τσιμέντο

Ένα άλλο υλικό που διερευνούν οι επιστήμονες είναι το σκυρόδεμα, το οποίο αποτελεί τη βάση της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά η χρήση του οποίου – ιδίως με το τσιμέντο – εκπέμπει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που υπολογίζονται στο 8% των ανθρωπογενών εκπομπών ετησίως.

Οι ερευνητές διερευνούν πώς η προσθήκη υλικών όπως η μαγειρική σόδα στο σκυρόδεμα θα μπορούσε να βοηθήσει το υλικό να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αλλά το μεγάλο εμπόδιο είναι ότι πολλά από αυτά τα νέα υλικά είναι ουσιαστικά εργαστηριακά πειράματα. Αυτή είναι μια πρόκληση για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει την επιστήμη των υλικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: πώς γίνεται το άλμα από το εργαστήριο στην αγορά;

 

Πηγή: cnn.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ