Connect with us

Ειδήσεις

Επιστολική ψήφος: Εθνική, ιστορική αλλαγή πέρα και πάνω από κόμματα – Τι απαντά η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως

Published

on

Πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος ο οποίος καθιερώνει για πρώτη φορά την επιστολική ψήφο  στη χώρα μας για Ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα.

Πρόκειται για το 4ο κατά σειρά νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών στη νέα κυβερνητική θητεία, μετά από νομοσχέδια α) για την άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό, β) για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γ) για το νέο πλαίσιο επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου.

Η επιστολική ψήφος αποτελεί ουσιαστική κίνηση δημιουργίας προϋποθέσεων για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, κάτι που αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο παγκοσμίως, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο ενισχύεται η αντιπροσωπευτικότητα, τόσο διευρύνεται η Δημοκρατία.

Μετά την καθιέρωση των ψηφοδελτίων το 1914 και το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1952, αποτελεί μία νέα μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τρόπο που ψηφίζουμε, καθώς αίρει όλα τα πραγματικά, τα πρακτικά εμπόδια, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται την ημέρα των εκλογών.

Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, που βρίσκεται στο εξωτερικό θα μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει, δαπανώντας χρόνο και χρήματα προκειμένου να ψηφίσει. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

Η δυνατότητα για άσκηση δικαιώματος ψήφου μέσω επιστολικής θα ωφελήσει όμως και συμπολίτες μας εντός Ελλάδας όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς, ηλικιωμένους, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους την Κυριακή, φοιτητές/σπουδαστές, μαθητές Γ Λυκείου εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πλέον για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό αλλά και για όλους εμάς, που ζούμε στην Ελλάδα, αίρεται κάθε πρακτικό εμπόδιο.

Το Κράτος μας εκσυγχρονίζεται, συμπορεύεται με πιο σύγχρονες θεσμικές διαδικασίες, ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις, αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας μας. Σε 22 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται κάποιου είδους επιστολική ψήφος, όπως και στην Αυστραλία και στις Πολιτείες των ΗΠΑ, με διαφοροποιήσεις.

Αναφορικά με την ασφάλεια της διαδικασίας, θα ήθελα να επισημάνω πώς έχουν μελετηθεί καλές πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο. Επιπλέον, υπάρχει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο οποίος έχει εκδώσει οχτώ κατευθυντήριες γραμμές για την εγκυρότητα και αξιοπιστία της διαδικασίας.

Χρέος της Πολιτείας είναι να διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδιαιτέρως δε το  εκλογικό δικαίωμα, ένα δικαίωμα καθοριστικό για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η επιστολική ψήφος ενισχύει την ισότητα όρων συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, συνεπώς διευρύνει και βαθαίνει τη Δημοκρατία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ