Ειδήσεις
Η απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ οδηγεί γυναίκες στη δικαιοσύνη με βαριές κατηγορίες
Από το 2022, που το Αμερικανικό Συνταγματικό Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε την προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με διώξεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη τους. Και ενώ σχεδόν ποτέ δεν διώκονται για παραβίαση των απαγορεύσεων για τις αμβλώσεις, συχνά κατηγορούνται για ανθρωποκτονία.
Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης για την προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, Pregnancy Justice, τουλάχιστον 210 γυναίκες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τη δικαιοσύνη, ο υψηλότερος αριθμός σε ετήσια βάση από το 1973 μέχρι σήμερα.
Η Γουέντι Μπαχ, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, από τους κύριους ερευνητές της μελέτης, μία περίπτωση αφορούσε μια γυναίκα που γέννησε νεκρό μωρό στο σπίτι της κατά τον έκτο ή έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Οταν πήγε να ρυθμίσει τα σχετικά με την κηδεία, το γραφείο τελετών ειδοποίησε τις αρχές και η γυναίκα κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με τη Γουέντι Μπαχ ήταν μία από τις 22 περιπτώσεις διώξεων εις βάρος γυναικών που αφορούσαν τον θάνατο εμβρύου ή βρέφους.
Η Λούρντες Ριβέρα, πρόεδρος της Pregnancy Justice, έχει δημιουργηθεί «ένα περιβάλλον όπου η απώλεια εγκυμοσύνης είναι δυνητικά ύποπτη ποινικά».
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο απολογισμός των περιστατικών, από τις 24 Ιουνίου 2022 έως τις 23 Ιουνίου 2023 είναι πιθανότατα μικρότερος από τον πραγματικό και πως πιθανότατα και τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε επαρκής καταγραφή ανάλογων περιστατικών.
Από την κατάργηση της προστασίας των αμβλώσεων, οι περισσότερες κατηγορίες εις βάρος των γυναικών αφορούν κακοποίηση παιδιών, παραμέληση ή έκθεση σε κίνδυνο, καταγράφοντας το έμβρυο ως θύμα και συνδέονταν με ισχυρισμούς για χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και σύμφωνα με τη μελέτη, το κατηγορητήριο απαγγέλλεται χωρίς καν να υπάρχει απόδειξη ότι υπήρξε βλάβη για το έμβρυο.
«Η απόφαση να κυοφορήσω αυτό το μωρό ήταν δική μου. Αυτό πρέπει να ισχύει για όλες», γράφει η διαδηλώτρια στο μπλουζάκι της / AP Photo/Stephen Brashear
Μόνο μία κατηγορία έχει καταγραφεί στην έκθεση που μιλά για παραβίαση της απαγόρευσης των αμβλώσεων, η οποία στη συνέχεια κατέπεσε ενώ τέσσερα περιστατικά αφορούσαν την κατοχή από τις γυναίκες χάπια άμβλωσης.
Η καθηγήτρια Γουέντι Μπαχ επισημαίνει επίσης τους θανάτους δύο γυναικών στην Τζόρτζια εξαιτίας της αυστηρής εφαρμογής του νόμου για τις αμβλώσεις. Μία από αυτές απέφυγε να ζητήσει ιατρική βοήθεια γιατί φοβήθηκε να πει ότι είχε πάρει χάπια για άμβλωση.
Οι πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις -συμπεριλαμβανομένων 14 που την απαγορεύουν σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και τεσσάρων, όπως η Γεωργία, όπου είναι παράνομη μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες- έχουν εξαιρέσεις για τις γυναίκες που διαχειρίζονται μόνοι τους τις αμβλώσεις. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την Μπαχ γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση έχουν κατηγορηθεί για άλλα εγκλήματα.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων στη μελέτη προερχόταν από δύο μόνο πολιτείες: την Αλαμπάμα (104) και την Οκλαχόμα (68). Ακολουθεί η Νότια Καρολίνα, με 10.
Κοινό σημείο των τριών αυτών πολιτειών ότι τα ανώτατα δικαστήριά τους με αποφάσεις τους έχουν αναγνωρίσει τα έμβρυα αλλά και τα γονιμοποιημένα ωάρια ανθρώπινα δικαιώματα.
Αρκετές πολιτείες παρέχουν στα έμβρυα τουλάχιστον κάποια ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων. Το ζήτημα αυτό έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, όταν οι κλινικές της Αλαμπάμα ανέστειλαν την παροχή υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας που αναγνώρισε τα έμβρυα ως «εξωμήτρια παιδιά», έπειτα από προσφυγή για πρόκληση άδικου θανάτου από ζευγάρια των οποίων τα κατεψυγμένα έμβρυα καταστράφηκαν σε ατύχημα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν την πολιτειακή κυβέρνηση, υιοθέτησαν νόμο για την προστασία των παρόχων υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης από νομική ευθύνη.
«Πρέπει πραγματικά να διαχωρίσουμε την υγειονομική περίθαλψη από την τιμωρία», είπε η Λούρντες Ριβέρα. “Αυτό έχει τραγικά αποτελέσματα και δεν αντιμετωπίζει σωστά το πρόβλημα. Δημιουργεί περισσότερα”.
Πηγή: kathimerini.gr
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα2 weeks ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο