Ειδήσεις
Θρίαμβος του εθνικιστικού VMRO – DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Απόλυτος υπήρξε ο θρίαμβος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία με το VMRO-DPMNE να κερδίζει στις κάλπες της Τετάρτης 59 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου – συγκεντρώνοντας το 43% των ψήφων με την ενσωμάτωση στο 97%.
Κάπως έτσι το εθνικιστικό VMRO-DPMNE επιστρέφει στην εξουσία μετά από επτά χρόνια στην αντιπολίτευση, αφού το 2017 και υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι έχασε την εξουσία μετά από παρατεταμένη πολιτική κρίση.
Η Βόρεια Μακεδονία εξέλεξε όμως την Τετάρτη και την πρώτη της γυναίκα πρόεδρο, καθώς οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν ιστορικές απώλειες στις διπλές εκλογές.
Η υποψήφια του κόμματος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με μεγάλη διαφορά από τον Στέβο Πενταρόφσκι – συγκεντρώνοντας το 65% των ψήφων έναντι 29% του απερχόμενου προέδρου, ενώ συνολικά το σοσιαλδημοκρατικό SDSM κέρδισε μόνο το 15% των ψήφων και 18 έδρες – κι αυτό ενώ το 2020 είχε συγκεντρώσει το 36% των ψήφων και 46 έδρες.
«Υπάρχει μεγαλύτερη αλλαγή από την εκλογή μιας γυναίκας στην προεδρία;» δήλωσε η Σιλιάνοφσκα στους υποστηρικτές του κόμματος. «Θα σταθώ στο πλευρό των γυναικών για να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ένα βήμα προς την αλλαγή».
Σημειώνεται πως ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ηγήθηκε ενός συνασπισμού 22 κομμάτων με την ονομασία «Η Μακεδονία σας» και στήριξε την εκστρατεία του στην σκληρή κριτική στους πολιτικούς του αντιπάλους για «ανικανότητα και ταπεινωτικούς συμβιβασμούς» στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών με τους γείτονες της χώρας.
Η πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε ακόμη στην αργή πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας προς την ένταξη στην ΕΕ των «27», στα ελλείμματα στο κράτος δικαίου, στη διαφθορά, την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Ο 46χρονος νέος πρωθυπουργός δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι η επερχόμενη κυβέρνηση θα θέσει ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Κάθε πρόσωπο που διέπραξε κάποιο έγκλημα ή εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς θα λογοδοτήσει», είπε.
«Ο λαός έδωσε στην κυβέρνηση το πιο σημαντικό μάθημα και έσωσε τη χώρα του… Ανακτήσαμε την ελπίδα και απόψε έχουμε λόγο να γιορτάσουμε».
Σημειώνεται πως την τρίτη θέση με ποσοστό 14% και 18 έδρες καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει». Πέμπτο, με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες, είναι το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και έκτο, με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.
Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2020, πρώτο είχε έρθει το SDSM – με επικεφαλής τότε τον Ζόραν Ζάεφ – καταλαμβάνοντας 46 έδρες, ενώ το δεύτερο VMRO-DPMNE είχε εξασφαλίσει 44 έδρες.
Το βράδυ της Τετάρτης ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.
Γιατί ανησυχεί την Ελλάδα η νίκη των εθνικιστών του VMRO – DPMNE
Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τη μακροχρόνια φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πιθανότατα θα επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη γειτονική Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει, άλλωστε, υποστηρίξει προεκλογικά το τέλος της συναίνεσης στον διάλογο με την ΕΕ, ενώ η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έχει δηλώσει ευθαρσώς πως η ίδια δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό βόρεια – βασικό σημείο της πολυσυζητημένης Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρόσφατα – κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού debate που είχε με τον αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι – ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ερωτηθείς για το πώς θα κατονομάζει τη χώρα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ως εξής:
«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».
Στο επίσημο πρόγραμμα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, πάλι, ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι θέσεις της υποψήφιας του κόμματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα, συνιστά επιπλέον και σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.
Σεβόμενη την ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (σ.σ.στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (σ.σ. στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον επιθετικό προσδιορισμό βόρεια».