Connect with us

Ειδήσεις

Κατάργηση λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου: Προβλήματα και προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας

Published

on

Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην κατάργηση των λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλα τα κτίρια, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2040, ωστόσο, η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται το κόστος των ακινήτων και των ενοικίων.

Ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), υπογραμμίζει ότι η κατάργηση των παραδοσιακών συστημάτων θέρμανσης θα επηρεάσει αρνητικά τις αγοραπωλησίες και τις ενοικιάσεις ακινήτων. Για να προσαρμοστούν οι ιδιοκτήτες στην αλλαγή, θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης, κάτι που θα εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων, και ειδικά για τα ήδη αυξημένα ενοίκια, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση κατοικίας.

Η νέα αυτή απόφαση ενέχει επίσης αβεβαιότητες σχετικά με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένες. Παρά τις δεσμεύσεις της ΕΕ για τη μετάβαση σε πράσινη ενέργεια, ο κ. Παραδιάς σημειώνει ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να επανενεργοποιήσει λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποδεικνύοντας τις δυσκολίες της μετάβασης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι από το 2025 θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις για αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων, ωστόσο, θα συνεχίσουν να δίνονται κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης, που συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακή θερμική ενέργεια και αντλίες θερμότητας. Η απαγόρευση των λέβητων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα ισχύσει πλήρως μέχρι το 2040, εξαιρεί ορισμένα κτίρια, όπως αγροτικά ή κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το 2030, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναβαθμίσουν σημαντικά τα παλαιά κτίρια, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 16% έως το 2030 και 20-22% έως το 2035. Το 2030, επίσης, όλες οι νέες κατοικίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας.

Η μετάβαση αυτή προοιωνίζει σημαντικές προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τον τομέα των ακινήτων γενικότερα, ενώ οι επιπτώσεις στον τομέα της κατοικίας και των τιμών αναμένονται να είναι σοβαρές, καθώς οι πολίτες και οι επιχειρηματίες θα κληθούν να επενδύσουν σε ανακαινίσεις και ανανεώσιμες λύσεις θέρμανσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ