Connect with us

Ειδήσεις

Μέχρι 30 Απριλίου οι καθαρισμοί των οικοπέδων στους οικισμούς – Πρόστιμα στους παραβάτες

Published

on

Μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα και οι λοιποί ακάλυπτοι χώροι από τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Απριλίου του 2023 και υπέγραψε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Παράλληλα, στη διάταξη με τίτλο « Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα» επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εκτάσεων θα πρέπει να τις συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ειδικότερα ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον καθορισμό προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο με σκοπό την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Η υποχρέωση αυτή, σύμφωνα με την νέα διάταξη, επεκτείνεται και σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών, καθώς και των εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα.

 

Ως «καθαρισμός» ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. Επιπλέον στον καθαρισμό περιλαμβάνεται επίσης η απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. Επιπλέον περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων, καθώς και εύφλεκτων απορριμμάτων, αλλά και η συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με την διάταξη, οι δήμοι, θα πρέπει να μεριμνούν σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών, για την διενέργεια καθαρισμού των παραπάνω χώρων, από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου και τη συντήρηση αυτών των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

 

Ειδικότερα, όπως προβλέπει η διάταξη, αποτελεί υποχρέωση των δήμων η ενημέρωση των υπόχρεων για καθαρισμό μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους. Μόνο για φέτος, η ενημέρωση των υπόχρεων από τους δήμους, θα γίνει μέχρι 28 Απριλίου. Επίσης είναι υποχρέωση των δήμων η διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους υπόχρεους.

 

Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ενημερωθεί από τον οικείο δήμο προκειμένου να προβεί σε ενέργειες αρχικού καθαρισμού, μπορεί να ενημερώσει το δήμο για την πραγματοποίηση του αρχικού καθαρισμού καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, με κάθε πρόσφορο μέσο.

 

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό και τη συντήρησή των παραπάνω εκτάσεων ο δήμος επιβάλλει κυρώσεις και συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό 200 ευρώ, και επιπλέον τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

 

Ωστόσο σύμφωνα με τη νέα διάταξη αν οι ιδιοκτήτες πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της επιβολής προστίμου, τότε ο οικείος δήμος εκδίδει απόφαση μείωσης έως και 50% του προστίμου.

 

Εάν πρόκειται για εγκαταλελειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και να διενεργήσει αυτοψία και κατόπιν «υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου».

 

Σημειώνεται ότι για την καύση φυτικής ύλης ως προϊόν καθαρισμού, έως και τις 30 Απριλίου 2023, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.

 

Επιπλέον τονίζεται ότι υφίσταται ήδη απαγόρευση της οποιασδήποτε χρήσης πυρός από 20-04-2023 ύστερα από σχετική απόφαση του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, για τις περιφέρειες:

– Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα),

– Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι) καθώς και

– Βορείου Αιγαίου αλλά μόνο για τη Σάμο, Ικαρία και τους Φούρνους Ικαρίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ