Connect with us

Ειδήσεις

Πορτογαλία: «Ναι» του κοινοβουλίου στην ευθανασία

Published

on

Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας υπερψήφισε σήμερα τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, με τη χώρα να γίνεται η τέταρτη στην Ευρώπη και η έβδομη παγκοσμίως που επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας θανατηφόρας ασθένειας να αναζητήσουν βοήθεια από έναν γιατρό για να τερματίσουν τη ζωή τους.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 4 αποχές.

Οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για να πεθάνουν, εάν βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας και υποφέρουν από «διαρκείς» και «αφόρητους» πόνους, εκτός κι αν δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Η διαδικασία θα είναι δυνατή για τους υπηκόους της χώρας και τους νόμιμους κατοίκους της, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολίτες από άλλες χώρες να ταξιδεύουν στην Πορτογαλία για να λάβουν ιατρική βοήθεια ώστε να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί τώρα από τον πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, έναν συντηρητικό. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου.

Ορισμένοι επέκριναν τη χρονική στιγμή που διεξήχθη η ψηφοφορία, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSD να υποστηρίζει ότι λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Πορτογαλία επικρατεί «μεγάλο άγχος, μεγάλος φόβος μεταξύ των πολιτών αναφορικά με θέματα που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο».

Σε μια επιστολή προς το πορτογαλικό κοινοβούλιο, δύο ενώσεις που διαχειρίζονται την πλειονότητα των κέντρων φροντίδας της Πορτογαλίας, τα οποία έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, υποστήριξαν πως «η έγκριση της ευθανασίας αποτελεί ασέβεια προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Ωστόσο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Pessoas-Animais-Natureza (PAN) Ινές Ρεάλ δήλωσε: «Είναι ανέντιμο να επικαλείται κανείς μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη χώρα… για να συγχέει τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 με τη νομοθετική διαδικασία που στοχεύει να επιτρέψει την ευθανασία σε όσους υποφέρουν».

Η Πορτογαλία, παρ’οτι είναι καθολική χώρα, νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 2007 και επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2010.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ