Ειδήσεις
Προϋπολογισμός 2023: Έξτρα χρήματα αλλά με μέτρο για επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
Παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο πολλές φορές έχει μεγάλες διάφορες σε σχέση με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους, τα όσα αποτυπώνονται μέσα δίνουν μια σαφή εικόνα σχετικά με τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το κείμενο θα προβλέπει επιπλέον 600 εκατ ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το πρόγραμμα επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και αυτό του φυσικού αερίου. Με αυτά τα χρήματα σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί τα τιμολόγια προκειμένου να περιορίσει το βάρος από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.
Το εξαιρετικά περιορισμένο μέγεθος του αποθεματικού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρχει καμία αναφορά για πρόσθετα μέτρα στήριξης η ελάφρυνσης καθώς ο δημοσιονομικό χώρος έχει εξαντληθεί. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη και βασική δέσμευση απέναντι στους θεσμούς.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα, Πάολο Φιορέτι. Ο κ. Φιορέτι επισήμανε στην Ελληνική πλευρά ότι , θα πρέπει να διασφαλιστεί ακόμη μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρο εφέτος, ώστε να είναι σε θέση να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023.
Ανάσα θα μπορούσαν να πάρουν τα δημόσια οικονομικά εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για υψηλές ταχύτητες στο ρυθμό ανάπτυξης, παρά την ενεργειακή κρίση. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 5% έναντι 3,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη δημιουργώντας χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Ωστόσο για το 2023 ο πήχης για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ τοποθετείται χαμηλά στο 2,1%.
Μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν. Ήδη, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022. Στο προσχέδιο θα υπάρχει όμως και το εφιαλτικό σενάριο για πληθωρισμό ο οποίος θα ξεπερνά το 8% εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ενώ για το 2023 θα η πρόβλεψη θα είναι πάνω από 4%.