Ειδήσεις
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακινήτων – Οι τιμές για καθαρισμό και εκθέσεις πυροπροστασίας
Με τη λογική των προσίμων, της παράτασης και του gov.gr προχωρά φέτος με μεγάλη καθυστέρηση η εφαρμογή των νέων μέτρων πυροπροστασίας. Είναι εμφανές ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη ενημέρωση για το νέο κανονισμό πυροπροστασίας στα ακίνητα, ενώ το πρόβλημα με τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι ότι η πλατφόρμα δήλωσης άνοιξε πριν λίγα 24ωρα.
Σε κ΄άθε περίπτωση το γεγονός είναι ότι η περίοδος της προετοιμασίας για το καλοκαίρι θα έπρεπε να τελειώσει εδώ και ένα μήνα, αλλά αντίθετα αυτή παρατείνεται έως τέλος Ιουνίου.
Οι τιμές και το κόστος για καθαρισμό οικοπέδου και έκθεση πυροπροστασίας
Όπως είναι φυσικό οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στον αστικό ιστό και ακινήτων σε δασικές εκτάσεις και άλση θα κληθούν αναλάβουν το σχετικό κόστος. Αν δεν καθαρίσουν οικόπεδα και δεν κάνουν τις απαραίτητες εκθέσεις πυροπροστασίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, ενώ ειδικά για τα οικόπεδα αν τα καθαρίσει ο Δήμος θα πληρώσουν διπλό λογαριασμό.
Ο καθαρισμός ενός οικοπέδου εμβαδού ενδεικτικά 1 στρέμματος, διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι το πολύ μισή μέρα. Το κόστος αντίστοιχα ποικίλλει και εξαρτάται από την κατάσταση του οικοπέδου και πολλούς άλλους παράγοντες. Οι περισσότερες εκτιμήσεις για το κόστος γίνονται επί τόπου:
Το κόστος μπορεί να είναι στα 100 ευρώ όταν έχει καθαριστεί το προηγούμενο έτος και υπάρχουν απλά ψηλά χόρτα, όπου σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη ενός κηπουρού με τα απαραίτητα μηχανήματα είναι αρκετή.
Στην περίπτωση όμως που το οικόπεδο έχει ξερά κλαδιά, πεσμένα δέντρα και λακκούβες, θα χρειαστεί να φωνάξετε συνεργείο με εκσκαφέα και φορτηγό και τα κόστη να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν τα κλαδιά και τα ξερά χόρτα. Αν πρόκειται απλά για χόρτα είναι πιο εύκολο, αν όμως χρειαστεί συνεργείο για την απομάκρυνση, τότε το κόστος ανεβαίνει.
Αντίστοιχα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πρέπει να συντάξουν έκθεση πυροπροστασίας θα πρέπει να οδηγηθούν σε επαγγελματίες του χώρου, μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους με το κόστος να κυμαίνεται από 200 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και να αυξάνεται σε πάνω από 1.000 ευρώ για πιο σύνθετες περιπτώσεις.
Η διπλή παράταση για ακαθάριστα οικόπεδα και κανονισμό πυροπροστασίας
Η ανακοίνωση της διπλής παράτασης -έως τις 30 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και ως τις 21 Ιουνίου για τα ακίνητα κοντά σε δάση δίνει επιπλέον χρόνο στους ιδιοκτήτες. Έτσι, τώρα θα πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από καύσιμες ύλες και να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr). Και, στην περίπτωση ιδιοκτητών κτισμάτων κοντά ή μέσα σε δάση, θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία.
Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία της πλατφόρμας του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» όπου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, εκκρεμεί και οι δηλώσεις θα κατατίθενται στους οικείους δήμους από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που θα τις συντάξουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών.
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα πλησίον ή εντός δασών, δασικών εκτάσεων και αλσών, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένους τεχνικούς επιστήμονες.
Οι διατάξεις αυτές αφορούν την πρόσβαση στο ακίνητο, τη δημιουργία ζωνών προστασίας, την αποθήκευση υλικών, τον τακτικό καθαρισμό και την εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης και συγκεκριμένα:
– Τον καθαρισμό της πρόσβασης στο ακίνητο από καύσιμες ύλες.
– Τον τακτικό καθαρισμό, που περιλαμβάνει το καθάρισμα δέντρων και θάμνων από ξερά χόρτα, καθώς και το κλάδεμα, την αραίωση της εύφλεκτης δενδρώδους βλάστησης, την κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, τον καθαρισμό εδάφους από πευκοβελόνες κ.ά.
– Τη μεταφορά σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο των υλικών που αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα, απορρίμματα και άλλα υλικά.
– Τον έλεγχο και τη συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, τον καθαρισμό στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.
– Τον σχεδιασμό των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από το κτίριο. Πρόκειται για ζώνες ελάχιστου πλάτους δέκα μέτρων σε τρία επίπεδα, με στόχο να επιβραδύνουν τον ρυθμό της πυρκαγιάς και να επιτρέπουν την πρόσβαση των πυροσβεστών και των οχημάτων τους.
– Και τη σύνταξη από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.
– Για τα υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η διατήρηση νομίμως εγκατεστημένων υφιστάμενων υπέργειων δεξαμενών αερίων καυσίμων μέχρι τις 31.12.2030.
Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.
Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:
α) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά φύλλα, καθώς επίσης και την απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών.
β)Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος.
γ)Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
δ)Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης επισύρει ποινή φυλάκισης ως δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο που φτάνει ως τις 54.000 ευρώ.