Ειδήσεις
Τραγωδία στην Τουρκία: 28 νεκροί και 28 τραυματίες από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
Άλλοι 11 εργάτες νοσηλεύονται τραυματισμένοι, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στις στοές του ορυχείου.
Εκτιμάται ότι περίπου 110 εργάτες βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας διασώστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος 300 μέτρων από την είσοδο του ορυχείου στην πόλη Αμάσρα, γύρω στις 18:15 το απόγευμα της Παρασκευής.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια θλιβερή κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις του για να μεταβεί σήμερα στην περιοχή.
Σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την ελπίδα να μην αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των νεκρών και να απεγκλωβιστούν σώοι και ασφαλείς οι ανθρακωρύχοι που παραμένουν παγιδευμένοι στις στοές.
Το πολύνεκρο δυστύχημα ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο.
«Αυτό που επιθυμούμε είναι να μην είναι μεγαλύτερες οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και να σωθούν οι ανθρακωρύχοι μας», αναφέρει σε μήνυμα που ανήρτησε χθες το βράδυ στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες στις 18:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανήρτησε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο οποίος διευκρίνισε ότι 11 άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν από τις στοές του ορυχείου έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο.
Οι ομάδες διάσωσης αγωνίζονται να σώσουν δεκάδες ανθρακωρύχους που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε στοές του ορυχείου που βρίσκονται σε βάθος 300 και 350 μέτρων.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, πιστεύεται ότι 49 ανθρακωρύχοι από τους 110, που βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη, εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στις στοές του.
«Βρισκόμαστε πραγματικά αντιμέτωποι με μια θλιβερή κατάσταση», δήλωσε ο Σοϊλού, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
«Σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις, πρόκειται για έκρηξη που προκλήθηκε από ένα αέριο», διευκρίνισε ο Ντονμέζ.
Ο Afad, ο τουρκικός δημόσιος οργανισμός διαχείρισης καταστροφών, είχε γνωστοποιήσει αρχικά στο Twitter ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μετασχηματιστή που είχε υποστεί βλάβη, προτού ανακαλέσει και ανακοινώσει ότι αυτή οφείλεται στην ανάφλεξη για “άγνωστους λόγους” μεθανίου.
Συχνά εργατικά δυστυχήματα
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν μέλη των οικογενειών των παγιδευμένων ανθρακωρύχων να περιμένουν με αγωνία στην είσοδο του ανθρακωρυχείου, πολλοί με δάκρυα στα μάτια, την ώρα που μέλη των σωστικών συνεργείων παρέχουν οξυγόνο στους εργάτες που διασώθηκαν προτού αυτοί μεταφερθούν στα πιο κοντινά νοσοκομεία.
«Δεν ξέρω τι συνέβη», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ένας ανθρακωρύχος που κατάφερε να βγει μόνος του, σώος και αβλαβής, από τις στοές. «Αισθάνθηκα ξαφνικά μια πίεση και δεν μπόρεσα να δω τίποτα», συνέχισε.
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη δύση του ηλίου και οι επιχειρήσεις διάσωσης επιβραδύνθηκαν από το σκοτάδι.
«Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρακωρύχους κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλά, αλλά υπάρχουν επίσης σοβαρά τραυματισμένοι», γνωστοποίησε επίσης ο δήμαρχος της Αμάσρα Ρετσάι Τσακίρ στο ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, ομάδα περισσότερων από 70 ατόμων κατάφερε να φτάσει σε σημείο των στοών που βρίσκεται σε βάθος περίπου 250 μέτρων. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν οι διασώστες μπορούν να προσεγγίσουν κι άλλο τους παγιδευμένους εργάτες.
Η τοπική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το δυστύχημα.
Τα εργατικά δυστυχήματα είναι συχνά στην Τουρκία, στην οποία η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας αυτής συντελέστηκε συχνά σε βάρος των κανόνων ασφάλειας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και αυτόν των εξορύξεων.
Το πολύνεκρο δυστύχημα στην Αμάσρα ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά που προκάλεσαν την κατάρρευση στοάς.
Η τουρκική δικαιοσύνη επέβαλε ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών σε τρεις υπευθύνους του ορυχείου, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για αμέλεια.