Connect with us

Εκλογές 2012

Η υποψήφια Βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα, θεωρεί απαραίτητη την αυτοδυναμία

Published

on

«O Γιώργος Παπανδρέου έβαζε

συνειδητά εμπόδια στη χώρα”

Την άποψη ότι η αυτοδυναμία δεν είναι απαραίτητη για τη Ν.Δ., αλλά για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα, καθώς η «ιταλοποίηση» της πολιτικής ζωής και ο κατακερματισμός των κομμάτων δεν βοηθούν, αναπτύσσει σε συνέντευξή της στην «ΑΠΟΨΗ» η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων και υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα.

Όπως τονίζει η Κατερίνα Παπακώστα, εμπόδια στη χώρα έβαλε συνειδητά ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ την περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία υπήρξε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Παράλληλα, αναφέρει ότι η προσπάθεια να πριονιστεί εκλογικά η Ν.Δ. δείχνει ότι οι εθνικές επιλογές του κόμματος ενοχλούν.

Πώς μπορεί η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, να ασκήσει πολιτική προστασίας των γυναικών, εφαρμόζοντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών της;
«Γνωρίζοντας τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα, ως γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, σε συνεργασία με τον γραμματέα Προγράμματος, δημιουργήσαμε ομάδα εργασίας και καταλήξαμε στους βασικούς άξονες πολιτικής, με τον τίτλο “Γυναίκες: Ίσα δικαιώματα – Ίσες ευκαιρίες”.
Καταγράψαμε τις επιπτώσεις της αδιαφορίας της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου για τις οικογένειες και τις γυναίκες. Προσδιορίσαμε το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για την ισότητα των φύλων ως ουσιώδη παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Οι προτάσεις μας στοχεύουν στο να εξαλείψουν, στην πράξη, τις ανισότητες στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή των γυναικών. Εστιάζουμε στην αντιμετώπιση της έκρηξης της ανεργίας και στην ανάγκη αξιοποίησης των αντίστοιχων πόρων του ΕΣΠΑ. Πιστεύουμε πως οι γυναίκες συμβάλλουν, αποφασιστικά, στην οικονομική-κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας, στην περίοδο της κρίσης, αλλά και για τη μελλοντική ευημερία, ως πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι».

Με ποιες τεχνικές και στη βάση ποιου οράματος θα μπορούσαν οι γυναίκες να αποτελέσουν μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας;
«Με άλλοθι την κρίση και τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες, ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός διόγκωσε το δημογραφικό ζήτημα, με 8 καίρια χτυπήματα, εκ των οποίων τα σοβαρότερα είναι η επιβάρυνση της μέσης ελληνικής οικογένειας με έκτακτες εισφορές, τις οποίες σχεδίασε για το διάστημα 2009-2014, η επιβολή δυσβάστακτων επιβαρύνσεων σε περίπου 2.000.000 νοικοκυριά, καθώς και η αύξηση της ανεργίας των νέων και των γυναικών. Όξυνε την εργασιακή ανασφάλεια, υπονομεύοντας τη δημιουργία οικογένειας.
Ως γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων στηρίζω δέσμη μέτρων, που ενισχύουν τον θεσμό της Οικογένειας και τη Γυναίκα. Αναγνωρίζω τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Γι’ αυτό, τα περισσότερα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους. Όπως θεσμικές Παρεμβάσεις για τη Στήριξη της Οικογένειας, π.χ.: Την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, με στόχο την προσαρμογή του στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Τη βελτίωση και συστηματικότερη εφαρμογή του Νόμου για την ενδοοικογενειακή βία.
Προτείνω 18 μέτρα για όλες τις οικογένειες, μεταξύ των οποίων:
Μείωση του κόστους διαβίωσης με το μέτρο της συνυπηρέτησης στην ίδια πόλη για συζύγους, όταν πρόκειται για εργαζόμενους του Δημοσίου.
Φορολογικά κίνητρα για την παραμονή και τη μετεγκατάσταση των οικογενειών στην επαρχία και, ειδικότερα, στην παραμεθόριο. Η αναπτυξιακή πολιτική μας για Περιφερειακή Ανάπτυξη μαζί με τα κίνητρα αυτά θα απαλύνουν την οικονομική πίεση, που ασκείται σήμερα σε πολλές οικογένειες που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Έπειτα, προτείνω ειδικές πολιτικές εναρμόνισης οικογενειακής κι επαγγελματικής ζωής. Πολιτική μέριμνα για οικογένειες, που έχουν παιδιά με αναπηρία.
Για την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια, προτείνω 9 μέτρα, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ο εξορθολογισμός των τιμολογίων για παροχή ρεύματος και νερού για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους.
Προτείνω 5 μέτρα για τις Μονογονικές Οικογένειες, όπως η θέσπιση ειδικού επιδόματος για μόνο γονέα, σε συνδυασμό με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, η μείωση του φόρου εισοδήματος και ελαφρύνσεις, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Όραμά μας είναι να συμβάλουμε στο να ενταχθούν οι γυναίκες στην παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία, υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, αφού η περιθωριοποίηση των γυναικών κοστίζει ακριβά. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε διαμορφώσει την κοινωνική ατζέντα μας, που στοχεύει σε κρίσιμα, κοινωνικά ζητήματα (όπως δημογραφικό και διάσταση φύλου, σύστημα κοινωνικής ασφάλισης). Σε συνεργασία με τους πολίτες και σε συνέργειες με επιστημονικούς συλλόγους, επιμελητήρια, ιδίως στις περιφέρειες, διαμορφώσαμε τον προγραμματικό μας λόγο, τον οποίο, με την εντολή του ελληνικού λαού, θα κληθούμε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε».

Πιστεύετε ότι το «ναι» της Ν.Δ. στη νέα δανειακή σύμβαση βάζει εμπόδια στην πορεία της προς την αυτοδυναμία;
«Η αυτοδυναμία δεν είναι απαραίτητη για τη Ν.Δ. Είναι απαραίτητη για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα! Η “ιταλοποίηση” της πολιτικής ζωής και ο κατακερματισμός των κομμάτων δεν βοηθούν. Η ύπαρξη σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας, κατά τη διακυβέρνησή της από τη Ν.Δ., καθώς και η προσπάθεια να πριονιστεί, εκλογικά, η Ν.Δ., δείχνουν ότι οι εθνικές επιλογές της Ν.Δ. ενοχλούν. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι οι πολίτες, παρά τη θολούρα και τη σύγχυση ιδεών που επικρατούν, αντιλαμβάνονται πως μία αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί ν’ αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα, για να βγούμε από την κρίση. Αυτοί που ανακάλυψαν, ξαφνικά, τις δήθεν “αρετές” των κυβερνήσεων συνεργασίας, πρέπει να πουν πώς θα γίνουν οι μεγάλες ανατροπές, αφού δεν έχουμε μόνον ανάγκη από καλή διαχείριση. Εμπόδια, στη χώρα, έβαλε, συνειδητά, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, αφού “τρόμαξε” την Ευρώπη, με την είσοδο της χώρας μας στο ΔΝΤ – και η Ευρώπη, από τη μεριά της, “τιμώρησε” με επαχθείς όρους την Ελλάδα, φοβούμενη τη διάλυση της Ε.Ε. και, ίσως, και την υιοθέτηση άλλου νομίσματος – και δεν εννοώ τη δραχμή. Άρα, οι πολίτες πρέπει ν’ απαντήσουν σ’ αυτούς, τους οποίους βάζουν εμπόδια στην πορεία της Ν.Δ. προς την αυτοδυναμία, στις εκλογές».

Εκτός από την οικονομία, ποια άλλα θέματα θα συμβουλεύατε τον Αντώνη Σαμαρά να βάλει στην προεκλογική ατζέντα;
«Στην προεκλογική μας ατζέντα, είμαι βέβαιη πως θα συζητήσουμε την ταχεία εκκαθάριση των υποθέσεων διαφθοράς στο Δημόσιο, αφού είναι νάρκη στα θεμέλια της Δημοκρατίας. Θα συζητήσουμε, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας ενιαίας και αυτόνομης οικογενειακής πολιτικής στη χώρα –όπου το δημογραφικό ζήτημα “χτυπάει κόκκινο”– και την ανάγκη στήριξης της οικογένειας ως κορμού της κοινωνίας και ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής, καθώς και την αποκατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα υποψήφια βουλευτή να «αλωνίζει» τη Β΄ Αθηνών, μια περιφέρεια που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα τα δύο τελευταία χρόνια;
«“Αλωνίζω” τη Β΄ Αθήνας “με το κεφάλι ψηλά και καθαρή ματιά”, έχοντας να παρουσιάσω μετρήσιμο έργο. Όταν έχεις εισηγηθεί προτάσεις, που είναι νόμοι του κράτους, τότε εκτιμώ πως οι πολίτες θ’ αναγνωρίσουν ότι έχω λόγο να συνεχίσω αυτό το έργο, στο όνομά τους και για λογαριασμό τους»!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ