Εκλογές 2012
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει το δίλημμα των εκλογών
“Η μονομερής καταγγελία του μνημονίου
είναι ένας τυφλός και καταστρφικός δρόμος”
Το ερώτημα της μονομερούς καταγγελίας ή της αναθέωρησης του μνημονίου έθεσε ως κεντρικό δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διακαναλική συνέντευξη του. Wιδικότερα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:
“Βαδίζουμε προς τις δεύτερες εκλογές, τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, και άρα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας οι Έλληνες, σε σχέση με το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι το δίλημμα ανάμεσα στο ευρώ και τη δραχμή.
Ο ελληνικός λαός μας έχει πει, σε σειρά ερευνών, πώς κατά την συντριπτική του πλειοψηφία, που ξεπερνά το 85%, τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αλλά με μια εξίσου συντριπτική πλειοψηφία, μας δηλώνει ότι δεν αντέχει περαιτέρω θυσίες, δεν θέλει άλλες περικοπές στα εισοδήματα, δεν θέλει μεγαλύτερη ύφεση, δεν αντέχει υψηλότερη ανεργία.
Ποιο είναι, λοιπόν, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών; Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι εάν η χώρα βαδίζει στη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης ή αν βαδίζει στη γραμμή της οργανωμένης αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όλα τα θετικά, όλες τις κατακτήσεις, με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού και αλλάζοντας όλα τα αρνητικά, όλα αυτά που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία.
Πολύ συνοπτικά ας δούμε τι σημαίνει η γραμμή της μονομερούς καταγγελίας. Πρόκειται για έναν τυφλό και καταστροφικό δρόμο. Η Ελλάδα θα καταστεί, με τη βούλησή της δυστυχώς, αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης και της Διεθνούς Οικονομίας. Θα διευκολύνουμε με τη συμπεριφορά μας τις πιο ακραίες δεξιές και συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη και διεθνώς οι οποίες έτσι θα επιβεβαιώσουν την σκληρή γραμμή που ακολουθούν. Θα διευκολύνουμε το λεγόμενο οριζόντιο κόμμα της δραχμής, το «κόμμα» που επενδύει στην έξοδο από το ευρώ, κερδοσκοπώντας, γιατί κάποιοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό και περιμένουν να αγοράσουν φτηνά τη χώρα σε δραχμές -και όταν λέω φτηνά τη χώρα δεν εννοώ μόνο τη δημόσια περιουσία, εννοώ και τις ιδιωτικές περιουσίες-. Θα θέσουμε σε κίνδυνο οι καταθέσεις, το τραπεζικό σύστημα, θα ανοίξουμε την όρεξη σε όσους φαντάζονται ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μεγάλη πρόσθετη φορολογία στα μεσαία εισοδήματα ή με αναγκαστικό δάνειο, το οποίο θα συνάψουν οι καταθέτες, ακόμη και αν έχουν λίγες καταθέσεις τις τράπεζες.
Ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας οδηγεί, πρώτα στη μαζική φτώχεια, την ανεργία, την επαναδιόγκωση του χρέους, γιατί το χρέος εάν εκφραστεί σε άλλο νόμισμα θα ξαναμεγαλώσει, παρά την τεράστια προσπάθεια που κάναμε να το μικρύνουμε σε ευρώ. Και βέβαια σε απαξίωση και των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας. Και το θέμα δεν είναι αν η Ευρώπη θέλει ή δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ. Έχω πει πολλές φορές ότι θα βρεθούμε στη θέση να παρακαλάμε να βγούμε εμείς για να σώσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους.
Η Γραμμή της αναθεώρησης της σύμβασης, που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη θετική, συγκροτημένη και υπεύθυνη πρόταση. Θεμελιώνεται στην ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ήδη, ο πρώτος χρόνος που διεκδικήσαμε φαίνεται να γίνεται δεκτός στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της παράτασης για ένα χρόνο για τον οποίο έχουμε βρει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από την προετοιμασία που έχουμε κάνει σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα και το PSI.
Αλλά μπορούμε να πετύχουμε παράταση και για άλλα δύο χρόνια μέχρι το 2017, ώστε όλα να γίνουν πιο ήπια, πιο φιλικά, πιο φιλικά για τον πολίτη, για τα εισοδήματά του, πιο φιλικά για την ανάπτυξη, χωρίς περαιτέρω θυσίες. Και έχουμε πει τα έξι συγκεκριμένα σημεία πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομηθεί αυτή η αναθεώρηση…”