Ειδήσεις
Η επέλαση της “Όμικρον”: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη χώρα – Οι προβλέψεις των ειδικών
Από την επέλαση της μετάλλαξης “Όμικρον” χαρακτηρίζονται οι φετινές γιορτές με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, και τους ειδικούς να κάνουν προβλέψεις που μόνο ευοίωνες δεν είναι.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το ΕΟΔΥ, το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγάλο σε περιοχές όπως η Αττική όπου σταθερά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού. Ειδικότερα, στην χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ η Αττική μετρούσε 3.200 νέες μολύνσεις, ενώ σήμερα μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 1.803.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί η αλματώδης αύξησή της στα λύματα της πρωτεύουσας. «Τη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος Όμικρον στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της Όμικρον στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή, αναλύουμε τα λύματα του τριημέρου και το βράδυ της Δευτέρας θα μπορούμε να δούμε ακριβώς τον επιπολασμό μέσα από την αλληλούχιση που κάνουμε», δήλωσε στην τηλεόραση ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα μισά κρούσματα στην Αττική είναι Όμικρον.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Μέσα σε λίγες ημέρες άλλωστε τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάστηκαν σχεδόν καθώς από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου έφτασαν τις 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου. Τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 6.590 κρούσματα, ένας αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι έλεγχοι έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανέρχονται σε 4.036.
Σημειώνεται ότι στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο βαθύ κόκκινο με τελευταία την Εύβοια. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η διασπορά είναι μεγάλη σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.
Ν. Καπραβέλος: “Τα όρια του συστήματος υγείας έχουν ξεπεραστεί”
Την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα άμεσα τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος. «Είχαμε μία δύσκολη εφημερία και πάλι, είχαμε 45 εισαγωγές σε βαριά κατάσταση. Πάνω από 100 προσελεύσεις. Από τους 45 οι τρεις μόνο ήταν εμβολιασμένοι, όλοι οι υπόλοιποι ήταν ανεμβολίαστοι. Δεν έχουμε άλλα λόγια, πλέον μου είναι αδιανόητο να φοβούνται το όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας και όχι την ασθένεια. Αυτό που βιώνουμε κάθε μέρα είναι ανεπανάληπτο. Αυτές τις τραγωδίες τις βλέπουμε κι εμείς στα νοσοκομεία», ανέφερε μιλώντας στο Mega o Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη από τον Νοέμβρη, ενώ οι εικόνες συνωστισμού στα νυχτερινά κέντρα λόγω των εορτών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.
«Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας. Η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί λόγω της Omicron, παρά το ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Δέλτα. Βλέπουμε τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν οι άλλες χώρες. Τα όρια του συστήματος υγείας έχουν ξεπεραστεί. Εδώ και αρκετό διάστημα έχω πει ότι έπρεπε να μπουν ανώδυνα περιοριστικά μέτρα, να ελέγξουμε τους συνωστισμούς. Τουλάχιστον να περιοριστεί η κινητικότητα».
Γ. Μαγιορκίνης: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον είπε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας». «Η Όμικρον, έρχεται, είναι εδώ. Στο Λονδίνο είδαμε 5 φορές αύξηση των κρουσμάτων, το θετικό στοιχείο σε σχέση με το Λονδίνο είναι ότι εμείς έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο δυνατή είναι η προσήλωση σε αυτά τα μέτρα τόσο καλύτερη θα είναι και η αντιμετώπιση», είπε. Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα κέντρα αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό σταδιακά μέσα στο σπίτι του», σημείωσε.
Απαντώντας στην ερώτηση τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες σχετικά με την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι θα δούμε μία αύξηση. «Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά το θεωρώ ότι θα συμβεί και σε εμάς. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί ο ιός έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συμμετέχει αρκετά στην τρίτη δόση και όλα αυτά είναι τα όπλα μας. Το τελευταίο όπλο που θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος είναι το test» είπε και κάλεσε τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.
Τέλος, αύριο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου. Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]