Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ο εφιάλτης επανέρχεται – Ολλανδός ερευνητής: Το χθεσινό σεισμικό γεγονός στην Εύβοια αποτελεί ένδειξη ενός μεγάλου σεισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες στην Εύβοια.

Με νέα ανάρτησή του στα social media, εκτίμησε ότι ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ στην περιοχή μπορεί να είναι τα προεόρτια μιας μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής ανέφερε: “Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ που έγινε αισθητός σε ευρεία κλίμακα στην Ελλάδα ακολουθεί μια διακύμανση που παρατηρήθηκε στις 23 του μήνα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας πρόδρομος για ένα ισχυρότερο κούνημα.”

 

Τι δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας

Ο χθεσινός σεισμός, που προκάλεσε αναστάτωση και στην Αττική, σημειώθηκε ακριβώς στην ακτογραμμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η ανησυχία που προκλήθηκε ήταν μεγαλύτερη από ό,τι θα έπρεπε, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή με συχνές σεισμικές δραστηριότητες. «Δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία», τόνισε.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και δεν έχουμε αναφορές για σοβαρές ζημιές, παρά μόνο κάποιες μικρές βλάβες σε ένα κτήριο όπου διεξάγονταν εργασίες», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του σχετικά με τους μετασεισμούς που εκδηλώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και η δήλωσή του ότι «είναι αναμενόμενο να συμβεί ένας σεισμός 3,5-4, κάτι που το επιθυμούμε».

Τέλος ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι δεν θεωρεί πως θα γίνει κάτι μεγαλύτερο.

Τα Ρήγματα που προκαλούν ανησυχία

Σε προηγούμενη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ρήγματα που βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τους επιστήμονες.

Ποια είναι αυτά;

 Κορινθιακός Κόλπος 

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει προκύψει πρόσφατα για τις Αλκυονίδες και τον Κορινθιακό Κόλπο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «ο Ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος λειτουργεί ως φυσικό εργαστήριο, με υψηλή σεισμικότητα. Μετά από 40 χρόνια χωρίς σεισμό στην περιοχή, είναι πιθανό να είναι έτοιμη για έναν σημαντικό σεισμό».

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για το πότε θα συμβεί αυτό, αν δηλαδή σε πέντε ή τρία χρόνια. «Πάντως, είναι βέβαιο ότι ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. Δυστυχώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το χρόνο και τον τόπο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού».

Σχολιάζοντας την ετοιμότητά μας για ένα τέτοιο φαινόμενο και την αντοχή των κατασκευών, ανέφερε: «Θα τολμούσα να πω ότι οι δομές θα αντέξουν. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το 1981. Να σημειώσω ότι το 1984-86 θεσπίστηκε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι από τους καλύτερους παγκοσμίως, χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έχουμε έναν εξαιρετικό αντισεισμικό κανονισμό και ένα μεγάλο ποσοστό των κατασκευών είναι ανθεκτικές σε σεισμούς 6 βαθμών. Ωστόσο, υπάρχουν και παλιές κατασκευές που είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας».

 Το ρήγμα της Θήβας 

Η περιοχή της Θήβας παραμένει ενεργή, με μικρούς σεισμούς να συνεχίζουν να εκδηλώνονται μετά την έξαρση του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, μια προσεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει έως και ενάμιση χρόνο, όπως συνέβη το 1893, που είναι ελάχιστος χρόνος σε σχέση με την ιστορία των σεισμικών φαινομένων. Το ρήγμα της Θήβας είναι ενεργό και έχει προκαλέσει σεισμούς 6 με 6,2 ρίχτερ. «Το 1914 είχαμε σεισμό χωρίς προσεισμικές ενδείξεις, κάτι που δείχνει την πολυπλοκότητα των φαινομένων και ότι δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

 Το ΒΑ Αιγαίο απαιτεί προσοχή 

Μια άλλη περιοχή που χρήζει προσοχής είναι το Βορειοανατολικό Αιγαίο. «Αυτή η περιοχή σίγουρα απαιτεί προσοχή. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, και συγκεκριμένα το 1982 και το 1983, είχαμε επανειλημμένους ισχυρούς σεισμούς, ενώ το 2014 καταγράφηκαν σεισμοί με μέγεθος έως 6,9 ρίχτερ. Έτσι, πρόκειται για μια σεισμοτεκτονική δομή με πολύ υψηλό σεισμικό δυναμικό, καθώς αποτελεί συνέχεια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που προέρχεται από το βόρειο τμήμα της Τουρκίας, εισέρχεται στη θάλασσα του Μαρμαρά και κινείται μέσα στη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ