Ελλάδα
Πανελλαδική απεργία: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν αύριο τα ΜΜΜ
Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη 10/6 η χώρα με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κατεβάζουν «ρολά».
Την 24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλαν πριν λίγες ημέρες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο. Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Ιδιαίτερα για τα Μέσα Μεταφοράς, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ.
Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.
Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία
Για την Πέμπτη μεταφέρεται και η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.
Σημειώνεται πως τα σωματεία αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.
Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00.
Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην πανελλαδική απεργία
Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».
Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών» .