Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Άρθρο του εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου στη ΔΕΠ, Ηλία Ηλιόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν στην  «Ένωση»

γίνεται «Διαίρεση»

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την δημοσίευση του προηγούμενου άρθρου μου σχετικά με το γονεϊκό κίνημα.

Ενθουσιασμένος από την αυθόρμητη παρουσία των γονέων στις εκλογές της Ένωσης Γονέων, από την ομολογία των κοινών προβλημάτων και της επιτακτικής ανάγκης για ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή, από την καθολική καταδίκη των πρακτικών που κρατούσαν την ένωση αλλά και κάποιους συλλόγους γονέων δέσμιους των κομματικών επιλογών και κατευθύνσεων, είχα πιστέψει πως τα πράγματα άλλαξαν, πως ήρθε η ώρα τα συλλογικά όργανα να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους ανήκει, τον ρόλο που τους αρμόζει. Είχα μιλήσει για υγιές κίνημα (το γονεϊκό), για ισχυρή συμμαχία μεταξύ των μελών των συλλόγων γονέων και της Ένωσης. Δεν ήθελα τότε να αναφέρω για τους «επαγγελματίες» – μέλη της Ένωσης αλλά και των συλλόγων. Δεν ήθελα να αναφέρω γι’ αυτούς που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα με μοναδικό σκοπό να μεταφέρουν κομματικές επιταγές και να βραχυκυκλώνουν κάθε δράση που δεν είναι σύμφωνη με τις επιδιώξεις τους.
Ήθελα να ξεχάσω την εμπειρία που έζησα ως αντιπρόεδρος της Ένωσης γονέων μαθητών του Ηρακλείου κατά την πρώτη θητεία μου 2007-09. Τότε μια προσεκτικά μελετημένη ομάδα τριών τακτικών μελών, γνωστής κομματικής κατεύθυνσης, «φρόντισαν» να μείνει η Ένωση ανενεργή. Χωρίς να συγκεντρώσουν την  καθολική αναγνώριση των εκπροσώπων των συλλόγων αλλά με άριστη στρατηγική, με τόσους ψήφους δηλαδή όσους χρειάζονταν, εκλέχθηκαν ως τακτικά μέλη του Δ.Σ και εκτέλεσαν την αποστολή τους. Δεν συμμετείχαν, δεν αναλάμβαναν έργο, δεν είχαν προτάσεις, παρά μονάχα κρίσεις και μεταφορά κομματικών γραμμών και επιλογών.
Στην επόμενη διετία (2009-2011) το έργο ξαναπαίχτηκε. Η συγκεκριμένη ομάδα αφού απαξίωσε την καθολική αναγνώριση συγκεκριμένων μελών που είχαν πλειοψηφήσει, «έστησε» μια «ανίερη» συμμαχία και ανέλαβε το προεδρείο του Δ.Σ. Αποτέλεσμα άλλη μια διετία χαμένη. Τι κι αν δέχτηκαν την κριτική πολλών μελών, μεταξύ των οποίων και τη δική μου, για την ανυπαρξία του έργου του Δ.Σ της απερχόμενης διοίκησης της Ένωσης κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνεδρίασης  την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011; Τι κι αν ομολόγησαν την έλλειψη δράσεων και ουσιαστικού έργου; Τι κι αν δεν εμφανίστηκαν δυο τακτικά μέλη του Δ.Σ ούτε στην  εκλογοαπολογιστική συνεδρίαση; Όπως φάνηκε ήδη είχαν σχεδιάσει τις κινήσεις τους για την επόμενη ημέρα.
Με ελλιπή στοιχεία και με απόκρυψη επιλεγμένων πληροφοριών κατάφεραν να εκλέξουν ένα ακόμη εκλεκτό μέλος της «συγκεκριμένης ομάδας» ως τακτικό μέλος του νέου Δ.Σ της Ένωσης. Χρησιμοποιώντας την προσφιλή τακτική (υποσχόμενοι θέσεις και αξιώματα) «έστησαν» την «ανίερη» συμμαχία της «πλειοψηφίας» των τακτικών μελών του Δ.Σ και αγνόησαν επιδεικτικά την απόφαση των 39 εκλεγμένων αντιπροσώπων των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων. Έτσι το 30% με το εκβιασμό της πλειοψηφίας των τακτικών μελών, αγνόησε το 70 % και τελικά επέβαλε τη δική του λογική.
Στις δύο συνεδριάσεις των μελών του νέου Δ.Σ της Ένωσης Γονέων, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Από την μια πλευρά η «ανίερη» συμμαχία του 30% που όμως «πατούσε» γερά στην «πλειοψηφία» των τακτικών μελών του Δ.Σ (4 τακτικά μέλη) κι από την άλλη 3 τακτικά και 4 αναπληρωματικά μέλη (70% των εκλογικών προτιμήσεων) αποφασισμένα να μην αφήσουν να χαθεί κι άλλη διετία. Τι κι αν καταγγέλθηκε ο τρόπος εκλογής του προαναφερθέντος τακτικού μέλους; Τι κι αν ζητήθηκε η παραίτηση του από 7 μέλη του νέου Δ.Σ, προκειμένου να εξομαλυνθούν τα πράγματα και να μην δοθεί η συνέχεια με ενστάσεις και δικαστήρια; Τι κι αν προτάθηκε ένα συναινετικό σχήμα προκειμένου να λειτουργήσει και να μην διασπαστεί η Ένωση; Η οχύρωση της μειοψηφίας πίσω από τη συμμαχία των 4 τακτικών μελών ήταν επαρκής για την εξέλιξη της τυπικής διαδικασίας. Για άλλη μια φορά το νόμιμο δεν χρειάζεται να είναι και ηθικό!
Η απόφαση των υπολοίπων μελών (τακτικών κι αναπληρωματικών) ξεκάθαρη. Δεν συναινούμε σε πρακτικές που θα φέρουν το Δ.Σ της Ένωσης αιχμάλωτο των επιλογών του. Δεν θα αναλάβουμε το βάρος μιας άλλης χαμένης διετίας και μετά να πρέπει να απολογηθούμε. Οδηγήσατε την Ένωση σε διάλυση αγνοώντας την πραγματική πλειοψηφία και την επιλογή των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων. Αποφασίσατε να συγκροτήσετε Δ.Σ με 5 μέλη μετά τη παραίτηση 3 τακτικών και 4 αναπληρωματικών μελών και χωρίς την αναγκαία συναίνεση. Συνεχίστε λοιπόν τον δρόμο που χαράξατε αφού το αντέχει η αξιοπρέπεια σας και ελπίζουμε να μας διαψεύσετε.
Η Ένωση, έγινε Διαίρεση με τις πρακτικές σας. Το γονεϊκό όμως κίνημα δεν πρόκειται να λυγίσει, δεν πρόκειται να διασπαστεί. Υγιείς δυνάμεις το τροφοδοτούν συνεχώς και αηδιασμένοι από τις δολοπλοκίες είναι πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ να απαντήσουν όταν θα’ ρθει η ώρα. Μια μάχη χάθηκε, όχι ο αγώνας. Μακριά από κομματικές γραμμές και αναξιοπρεπείς επιλογές θα συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα με σκοπό να ενώσουμε τα πρωτοβάθμια όργανα των γονέων (Συλλόγους), να καταγράψουμε τα προβλήματα των μαθητών και των Σχολείων, να συνθέσουμε απόψεις των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, να ισχυροποιήσουμε αιτήματα και να διεκδικήσουμε λύσεις και ουσιαστικά αποτελέσματα. Κάθε άλλη πρακτική,κάθε άλλη ηθική θα μας βρίσκει πάντοτε απέναντι της.

Ηλίας Κ. Ηλιόπουλος
Εκπρόσωπος της Ένωσης 
στη ΔΕΠ Ηρακλείου Αττικής

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ