Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Δελτίο τύπου από το Σύλλογο Εργαζομένων του Φορέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πραγματικότητα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Με μεγάλη έκπληξη είδαμε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 151 φορέων που υποχρεώνονται να θέσουν το 10% του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία.
Το ΙΥΠ ιδρύθηκε το 1965, στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’ και είναι ΝΠΙΔ που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας.  Υπήρξε πάντα πρωτοπόρο στην Ελλάδα σε όλο το φάσμα της σωματικής και ψυχικής υγείας και της κοινωνικής προστασίας του παιδιού. Σήμερα παρέχει εξαιρετικά εξειδικευμένο έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας για το σύνολο του παιδικού πληθυσμού της χώρας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει έντονη εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα.

Από το 1973 το ΙΥΠ εφαρμόζει το Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.500.000 παιδιά. Το 2010 εξετάστηκαν περισσότερα από 100.000 νεογέννητα για 4 νοσήματα (φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία, συγγενής υποθυρεοειδισμός και έλλειψη του ενζύμου G6PD) και   όσα εντοπίστηκαν να πάσχουν άρχισαν έγκαιρα θεραπεία ώστε να προληφθούν βαριές βλάβες στο παιδί (π.χ. νοητική υστέρηση, ίκτερο–αιμολύσεις), και μεγάλη οικονομική  επιβάρυνση οικογένειας και κράτους.
Εξίσου σημαντικές δραστηριότητες αποτελούν η διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, αναπτυξιακών διαταραχών (αυτισμός- κώφωση), διαταραχών του μεταβολισμού των οστών και ενδοκρινικών νοσημάτων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μοναδικές στη χώρα μας (μοναδικό κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης της φαινυλκετονουρίας, κέντρο διάγνωσης για τις νόσους Gaucher, Fabry, Pompeκα).
Παράλληλα στα πεδία της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής εφαρμόζονται πλήθος καινοτόμων δράσεων και πιλοτικών παρεμβάσεων μέσω της λειτουργίας πρότυπου Κέντρου Υγείας Παιδιού.  Τομείς όπως η προαγωγή και αγωγή της υγείας στα σχολεία, η προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, η αντιμετώπιση των μορφών βίας κατά των ανηλίκων αναπτύσσονται πρωτοποριακά μέσω του Κέντρου για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης-Παραμέλησης των Παιδιών.
Το ΙΥΠ, ένα ίδρυμα που με στοιχειώδη υποστήριξη και μικρό κόστος για το Ελληνικό δημόσιο, εξακολουθεί να αποτελεί το μοναδικό φορέα στη χώρα που προσφέρει δημόσια, δωρεάν και ολοκληρωμένη ενασχόληση με την υγεία του παιδιού, σήμερα καλείται  να μειώσει το προσωπικό του όταν:
 
•απασχολεί μόνο 56, υψηλής εξειδίκευσης στο μεγαλύτερο ποσοστό τους  και χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν επωμιστεί ένα γιγαντιαίο σε διαστάσεις και ωφελιμότητα έργο
•τον τελευταίο χρόνο το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς τη δυνατότητα νέων προσλήψεων. H προβλεπόμενη στα δύο επόμενα χρόνια μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων όλων των βαθμίδων κατά 30% λόγω συνταξιοδότησης, προοιωνίζει τον κίνδυνο διακοπής εν όλω ή εν μέρει του έργου που επιτελείται
•ειδικά οι βαθμίδες στις οποίες στοχεύει κατά προτεραιότητα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε ποσοστά 100% στη βαθμίδα ΥΕ και 32% στη βαθμίδα ΔΕ
•ποτέ στην ιστορία του το ΙΥΠ δεν χρησιμοποιήθηκε ως δεξαμενή μαζικών προσλήψεων, ούτως ώστε αυτή τη στιγμή να διαθέτει την πολυτέλεια του πλεονάζοντος προσωπικού.
 
Η Πολιτεία θα πρέπει να υπολογίσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα η συρρίκνωση ή η κατάργηση του έργου του ΙΥΠ και να αποφασίσει προς όφελός της.
 
Από το Σύλλογο Εργαζομένων και το Επιστημονικό Συμβούλιο του
Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ