Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ανακοίνωση του Προέδρου του Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Απαντήσεις για το δημοτικό ωδείο

Στην ανακοίνωση του μέλος της παράταξης “Ιωνία 21ος Αιώνας”, κ. Γιώργου Κουφάκου, σχετικά με τη δημιουργία δημοτικού ωδείου απαντάει ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας, κ. Ξένος Κυριακόπουλος (φωτό). Το κείμενο του κ. Κυριακόπουλου είναι το εξής:  

“Θα μπορούσε κάποιος να δεχτεί ότι η παράταξη του κ. Κουκουλάρη δεν διακατέχεται από το σύνδρομο της συνεχούς αρνήσεως όπως αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσής της για την ίδρυση του δημοτικού ωδείου αν όλη η επιχειρηματολογία της δεν στηριζόταν σε εικασίες ή σε παραποίηση των γεγονότων τα οποία η ίδια σκόπιμα παραποιεί προκειμένου να παρουσιάσει τις απόψεις της. Πιο συγκεκριμένα:

1. Σε όσους δήμους ξεκίνησαν παλαιότερα δημοτικά ωδεία, οι διοικήσεις των πνευματικών κέντρων ή των κοινωφελών επιχειρήσεων με αποφάσεις τους έκαναν ανάθεση σε επιτροπές ή σε άτομα προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να παρουσιάσουν τα πορίσματά τους για την ίδρυση δημοτικών ωδείων. Οι επιτροπές αυτές ήταν πάντοτε αμειβόμενες. Η δημοτική αρχή γνωρίζοντας ότι συμπολίτης μας είχε την αναγκαία τεχνογνωσία, του ζήτησε να παρουσιάσει πρόταση για την ίδρυση ωδείου χωρίς αμοιβή.

2. Λόγω της καθυστέρησης της δημιουργίας το Ο.Π.Α.Ν., ελπίζουμε και εδώ ο κ. Κουφάκος να μην μας κατηγορήσει και γι’ αυτό, τα χρονικά περιθώρια για την ίδρυση του ωδείου ήταν περιορισμένα. Μια σειρά από γραφειοκρατικές ενέργειες έπρεπε να γίνουν πριν την 30η Ιουλίου που προβλέπεται από το ΥΠ.ΠΟ.Τ., για την ίδρυση του “ωδείου Δήμου Νέας Ιωνίας”, όπως είναι η επίσημη ονομασία του που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ/31.8.2011. 3. Αποτελεί παράδοξο φαινόμενο να κατηγορείται το Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Ν. και να υποστηρίζει ο κ. Κουφάκος ότι εκείνος αντέδρασε για το έκτακτο του θέματος, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν εισηγήθηκα τέτοιο θέμα ως πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. και πολύ περισσότερο τα μέλη της πλειοψηφίας εισηγήθηκαν να περάσει το θέμα σε τακτική συνεδρίαση, πράγμα που έγινε. Για ποιο σκοπό λοιπόν παρά μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις τοποθετείτε ως καχυποψία;

4. Σε σχέση με την τοποθέτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ωδείου πρέπει να γνωρίσουμε στον κ. Κουφάκο ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου το ωδείο να πάρει την πιστοποίηση από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. για τη λειτουργία του. Είναι αυτό που γράφουν τα ιδιωτικά ωδεία “αναγνωρισμένο από το κράτος”. Η απάντηση στην ερώτηση πως θα τοποθετηθεί ο διευθυντής που πήρε στο Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Ν. ήταν ότι συνηθίζεται να τοποθετείται διότι είναι αυτός που εισηγείται και το πλαίσιο της λειτουργίας του. Σε αυτή την απάντηση δεν υπάρχει διγλωσσία αλλά ενημέρωση για το τι γίνεται μέχρι σήμερα σε όλα τα δημοτικά ωδεία. Προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή συνηθίζεται μετά την παραίτηση του πρώτου.

5. Σε σχέση με το χώρο της λειτουργίας του ωδείου. Το 19ο Δημοτικό σχολείο είναι ένα από τα λίγα σχολεία από τα οποία  παρέλαβε ο Δήμος  σχέδια από τον Ο.Σ.Κ., ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση γιατί μέσα στα σχολεία ζουν παιδιά, απαραίτητα για την ίδρυση ωδείου, είχε τις απαραίτητες κτιριακές προδιαγραφές και βρίσκεται σε μία περιοχή που γεωγραφικά και συγκοινωνιακά διευκολύνει στην πρόσβαση από τις περισσότερες περιοχές της Νέας Ιωνίας. Από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι η εθελοντική προσφορά πολιτών είναι καχύποπτη; Ναι υπήρξαν πολίτες και εργαζόμενοι του Δήμου που βοήθησαν για να καλυφθεί αυτός ο περιορισμένος χρόνος για την ίδρυση του ωδείου. Δεν θα το θεωρούσαμε καθόλου καχύποπτο αν ο κ. Κουφάκος ερχόταν μαζί μας στις παραστάσεις της δημοτικής αρχής για την έγκριση της πρόσληψης προσωπικού προκειμένου να ξεκινήσει το ωδείο τη λειτουργία του ή μήπως είναι αυτό που δεν επιθυμεί εκπροσωπώντας άλλα συμφέροντα.

6. Σχετικά με το προϋπολογισμό του ωδείου, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός ήταν ενδεικτικός και ότι βασιζόταν στην ίδια τη λειτουργία άλλων δημοτικών ωδείων με αριθμό μαθητών αντίστοιχο εκείνων που προβλέψαμε για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του. Επίσης οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο πληρωμής των καθηγητών τονίστηκε πολλές φορές ότι θα γινόταν σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις της ΠΕΜ-ΟΤΑ και ότι το ποσό της πληρωμής των καθηγητών θα ήταν ανάλογο των μαθητών τους. Σχετικά με την καταβολή διδάκτρων στα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα τονίστηκε πολλές φορές  ότι δεν θα υπάρξουν. 

7.Σχετικά με την τοποθέτηση ή όχι της κας Τσομπανίδου να συμμετέχει στην πενταμελή επιτροπή του ωδείου γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Κουφάκος ότι η ίδια αρνήθηκε παρά την πρόταση που της έγινε. Ο κ. Κυπριώτης δέχτηκε και έτσι αποφασίστηκε η τοποθέτησή του. Επίσης, σε ότι αφορά την Ένωση Γονέων θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην πενταμελή επιτροπή του ωδείου τοποθετήθηκε ο πρόεδρός της και όχι κάποιο μέλος του Δ.Σ. Η δημοτική αρχή κινήθηκε θεσμικά. Για να αποδοθεί η αλήθεια όμως κατά την διαδικασία της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Π.Α.Ν. και ενώ είχαν ήδη συζητηθεί οι προτάσεις για τα πρόσωπα που θα αποτελούσαν την 5μελή επιτροπή ο κ. Κουφάκος επανήλθε λέγοντας ότι παρότι καταψήφισε την ίδρυση του ωδείου, θέλουν να συμμετέχουν στην επιτροπή από την παράταξή του η κ. Τσομπανίδου ή ο ίδιος. Ο κ. Κυπριώτης προσφέρθηκε να παραιτηθεί, όμως στην σχετική ψηφοφορία  το Σώμα δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του. Άρα και εκεί έγινε προσπάθεια να συμμετέχει η παράταξή σας κ. Κουφάκο, αλλά δεν αποφασίζω μόνος μου. Ίσως να έχετε δίκιο όσον αφορά στην επικοινωνία μου απ’ ευθείας με την κ. Τσομπανίδου, όμως πήρα τηλέφωνο τον κ. Κουκουλάρη και του ζήτησα συγνώμη και ότι δεν είχα πρόθεση να τον παρακάμψω και την δέχθηκε. 

8.Τέλος, ο κ. Κουφάκος και η παράταξή του θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί άρχισαν την πολεμική απέναντι στο ωδείο πριν να αρχίσει τη λειτουργία του και πριν καν επιβεβαιωθούν οι φόβοι του και μάλιστα όταν γίνονται ήδη στο δήμο καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα για πληροφορίες. Μήπως τελικά η έναρξη της λειτουργίας του ή η συρρίκνωση της λειτουργίας του είναι αυτό που δεν επιθυμεί; Η δημοτική αρχή αν και είχε την επιθυμία να ξεκινήσει τη λειτουργία του ωδείου στις 10 Οκτωβρίου, βρίσκεται απέναντι σε έναν νόμο (Καλλικράτης) που εμποδίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και σε ένα μνημόνιο που ζητά περικοπές από παντού. Η πρόταση ίδρυσης του ωδείου ήταν και είναι μια πρόταση που θα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και το κυριότερο δεν θα κοστίζει υπέρογκα ποσά στους δημότες χωρίς να υστερεί σε ποιότητα.  Σε μία εποχή που όλα διαλύονται, καλό είναι όλοι μαζί να δημιουργούμε.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν.
Ξενοφών Κυριακόπουλος”

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ