Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Συνάντηση εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Συζήτηση για τα προβλήματα των σχολείων

Μέσα στο Φλεβάρη, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», έγινε πλατιά συνάντηση και συζήτηση με τις Ενώσεις Γονέων Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής αλλά και άλλων Συλλόγων Γονέων των σχολείων της περιοχής μας, για όλα τα θέματα που αφορούν στα σχολεία και τους μαθητές.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου των φορέων αποφασίστηκε:

1. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε συγχώνευση – κατάργηση οποιουδήποτε σχολείου.
Στις περιοχές που ζούμε όχι μόνο δεν «περισσεύουν» σχολεία, αλλά χρειάζονται κι άλλα, ειδικά νηπιαγωγεία ( αφού πολλά προνήπια μένουν εκτός νηπιαγωγείων ), αλλά και δημοτικά σχολεία.  Η λογική των συγχωνεύσεων στοχεύει στο στοίβαγμα των μαθητών σε μεγάλες τάξεις. Στοχεύουν σε «σχολεία τέρατα» – μεγάλη πελατεία για το χορηγό. Με γονείς που καλούνται να βάλουν το χέρι στην  τσέπη για τη λειτουργία των σχολείων. Με περιπλανώμενους κι απολυμένους δασκάλους. Με ανώνυμους μαθητές – «πελάτες». Δε θέλουμε το «Νέο Σχολείο» τους. Θέλουμε Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο με Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
2. Δεν ανεχόμαστε άλλο την υποχρηματοδότηση των σχολείων.
Τα σχολεία σήμερα, εξ΄ αιτίας της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, που θέλει τα έξοδα της λειτουργίας της όποιας κοινωνικής παροχής να φορτωθούν στον ίδιο τον εργαζόμενο λαό, υποχρηματοδοτούνται. Το πέρασμα της ευθύνης στους δήμους, πάλι στον ίδιο παρονομαστή οδηγεί : αύξηση δημοτικών τελών, ή άμεση αίτηση χρημάτων από τους γονείς, ή και ανάθεση διάφορων πλευρών του σχολείου σε «χορηγούς», Μ.Κ.Ο. και εταιρείες. Την ευθύνη της χρηματοδότησης του σχολείου και της λειτουργίας του πρέπει να την έχει αποκλειστικά το κράτος. Ζητάμε έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση των σχολείων τώρα, για τις άμεσες ανάγκες τους (πετρέλαιο, αναλώσιμα, υλικά καθαρισμού κλπ). Ζητάμε τα σχολεία να μην πληρώνουν Ρεύμα, Νερό, Τηλέφωνο, Φυσικό Αέριο. Να οριστούν μόνιμοι υπάλληλοι στα σχολεία για τη φύλαξη και την καθαριότητάς τους. Μόνιμες τραπεζοκόμους στα ολοήμερα σχολεία.  Έξω οι εταιρείες απ΄ τα σχολεία.
3. Η οικονομική κρίση χτυπάει πρώτα απ΄ όλους τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.
Ήδη έχουμε παρατηρήσει φαινόμενα παιδιών που δεν έχουν κολατσιό, που πάνε στο ολοήμερο χωρίς «τάπερ», που δεν έχουν να πάρουν μια τυρόπιτα. Καλούμε τους δήμους της περιοχής μας να πάρουν αποφάσεις χορήγησης ενός γεύματος σ΄ όλα τα παιδιά όλων των σχολείων της περιοχής μας. Καλούμε τους δήμους και τον ΕΟΠΥΥ μέσω των υπηρεσιών τους να εξετάσουν και να εμβολιάσουν δωρεάν όλα τα παιδιά όλων των σχολείων, ανεξάρτητα αν οι γονείς τους έχουν βιβλιάριο υγείας ή όχι.
4. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια τους.
Δε χρωστάμε. Δεν έχουμε. Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε την κρίση που δε δημιουργήσαμε.  Συμμετέχουμε με κάθε τρόπο, στο κίνημα ανυπακοής κι άρνησης πληρωμής των χαρατσιών που μας έχουν επιβάλλει. Κίνημα που αναπτύσσεται σε κάθε Δήμο και γειτονιά κι έχει πάρει μεγάλη έκταση και στην περιοχή μας.
5. Τέλος, η σύσκεψη στάθηκε και στο επίκαιρο θέμα του νομοχεδίου «Κώδικας ναρκωτικών», μέσα απ΄ το οποίο επιχειρείται η νομιμοποίηση και η ηθική απενοχοποίηση της χρήσης, καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών. Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο αυτό. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δωρεάν, συστηματική και “στεγνή” – χωρίς υποκατάστατα – υποστήριξη των χρηστών. Να στηριχτεί η πρόληψη και η υποστήριξη «στεγνών προγραμμάτων». Μέτρα που να οδηγούν στη θεραπεία και όχι στον εγκλεισμό και στα υποκατάστατα, που κι αυτά ναρκωτικά είναι.
6. Στη συνάντηση αυτή αποφασίσαμε να έχουμε μια διαρκή επαφή και επαγρύπνηση, καθώς και να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες για όλα αυτά τα θέματα και για κάθε άλλο θέμα που αφορά τα σχολεία και τα παιδιά. Δηλαδή όλους τους εργαζόμενους.
7. Επόμενη συνάντηση των φορέων μας για οργάνωση της παραπέρα αντίδρασής – διεκδίκησης όλων αυτών των αιτημάτων, θα ανακοινωθεί σύντομα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ