Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Η οικονομική κρίση “χτυπάει” και τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρκετά προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών  δημιουργούν τα νέα δεδομένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τη μια πλευρά υπάρχει η υποχρηματοδότηση των δήμων κάτι που έχει επιπτώσεις και στην κρατική επιχορήγηση για τους Παιδικούς Σταθμούς (που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεταβιβάστηκαν από το κράτος στους δήμους το 2001) η οποία διαρκώς μειώνεται.
Επίσης, η αδυναμία πρόσληψης προσωπικού (μόνιμου αλλά και συμβασιούχων) στους Παιδικούς Σταθμούς πονοκεφαλιάζει τις διοικήσεις των δήμων που βλέπουν ότι ενώ έχουν χώρους δεν έχουν πλέον τα άτομα για να υποδεχτούν παραπάνω παιδιά, ή ακόμα και να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό τμημάτων. Και είναι γνωστό πως ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τμήμα εξαρτάται από τον αριθμό των παιδαγωγών. Επίσης, τριγμούς προκαλεί και η καθιέρωση 40ωρου στο δημόσιο που αναμένεται να εφαρμοστεί και στους Παιδικούς Σταθμούς, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων.  
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον οι δημοτικές αρχές προσπαθούν από τη μια πλευρά να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών και από την άλλη όχι μόνο να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες, ιδιαίτερα αυτήν την περιόδο, αλλά και να τους ανακουφίσουν όπου αυτό είναι εφικτό. 
Στις ακόλουθες γραμμές παρουσιάζουμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση, εν όψει και της νέας σχολικής χρονιάς, με τα τροφεία και την εν γένει λειτουργία των Παιδικώ Σταθμών των Δήμων Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. 

•Δήμος Νέας Ιωνίας: “Το προσωπικό είναι σε οριακό επίπεδο” 
Η διοίκηση του Νομικού Προσώπου που έχει την ευθύνη λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών της Νέας Ιωνίας (ΚΕΒΡΕΦΟ) προχωράει στην αναδιάρθρωση των τροφείων έπειτα από απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού του Συμβουλίου. Μέχρι σήμερα ίσχυε το ενιαίο ποσό των 90 ευρώ μηνιαίως για όλους ανεξαιρέτως εισοδήματος και ενώ υπήρχαν βέβαια εξαιρέσεις για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Βάσει της απόφασης όμως του Δ.Σ. θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά μια κλιμακωτή επιβάρυνση ανάλογα με το εισόδημα ξεκινώντας από τα 12.000 ευρώ και άνω (μέχρι 12000 ευρώ εισόδημα  οι γονείς δεν θα πληρώνουν τροφεία).  “Εμείς είδαμε το θέμα των τροφείων μέσα από μια λογική που επιτάσσει η συνεισφορά του κάθε γονιού να έχει μια αναλογία με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα” δήλωσε στο www.xtypos.gr ο νέος Πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ, κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου που μας τόνισε πως η νέα διοίκηση αποφάσισε το ποσοστό της ετήσιας επιβάρυνσης να μην ξεπερνάει το 3,3% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική το ποσό των 90 ευρώ ουσιαστικά επιβάρυνε δυσανάλογα τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα σε σύγκριση με αυτούς που έχουν υψηλότερα. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με παραδείγματα που μας έδωσε ο κ. Χατζηϊωάννου, η ετήσια επιβάρυνση (990 ευρώ δηλαδή) από τα τροφεία σε ένα εισόδημα των 12000 ευρώ έφτανε το 7%, σε ένα εισόδημα 20.000 ευρώ ήταν 4,95%, ενώ στα 60.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό έπεφτε στα 1,65%!   “Θελήσαμε να φέρουμε τα τροφεία σε ένα πιο λογικό πλαίσιο και να αντιστρέψουμε την επιβάρυνση σε βάρος των υψηλότερων εισοδημάτων χωρίς όμως να περνάμε την κόκκινη γραμμή που έχουμε βάλει και διατηρώντας τις εξαιρέσεις για τις ευπαθείς ομάδες” μας εξήγησε ο κ. Χατζηϊωάννου. Βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής τα οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ θα πληρώνουν λιγότερο (από 30 ευρώ μέχρι και 75), τα εισοδήματα από  30.001 μέχρι 35.000 θα πληρώνουν το ίδιο (δηλαδή 90 ευρώ) και από 35.001 και άνωθεν θα πληρώνουν περισσότερο κλιμακωτά όμως με την επιβάρυνση να αγγίζει πιο πολύ τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ που θα κληθούν να πληρώνουν διπλάσιο ποσό (180 ευρώ). Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση σε όλες τις κατηγορίες δεν ξεπερνάει το 3,3% του ετήσιου συνολικού εισοδήματος “Είναι προφανές ότι αντιστρέφεται η επιβάρυνση αλλά σε λογικά πλαίσια” παρατήρησε ο κ. Χατζηϊώαννου. Ο Χ-τύπος τον ρώτησε αν αυτή η νέα τιμολογιακή πολιτική θα επηρεάσει την πορεία των εσόδων των σταθμών. Η απάντησή του ήταν πως θα υπάρξει μείωση η οποία έχει ήδη υπολογιστεί και για αυτό το λόγο ο Δήμος αυξάνει για το τρέχον οικονομικό έτος την οικονομική του επιχορήγηση προς τους σταθμούς (100.000 ευρώ παραπάνω).

Η διοίκηση του ΚΕΒΡΕΦΟ θα προσπαθήσει, επίσης, να ενταχθούν οι σταθμοί σε πρόγραμμα επιδότησης του ΕΣΠΑ το οποίο απευθύνεται σε εργαζόμενες μητέρες του ιδιωτικού τομέα, κάτι που αν επιτευχθεί θα ενισχύσει τα έσοδα.  Το επόμενο ερώτημα μας ήταν αν θα καταφέρει ο Δήμος να καλύψει όλες τις ανάγκες με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΡΕΦΟ να μας απαντάει ως εξής: “Επιθυμία και θέση μας είναι ότι θα πρέπει όλα τα παιδιά του Δήμου να πηγαίνουν σε Παιδικούς Σταθμούς γιατί οι Παιδικοί Σταθμοί δεν είναι ένα χώρος όπου απλά φυλάσσεις το παιδί αλλά ένας χώρος όπου αρχίζει η κοινωνικοποίησή του… Δυστυχώς σαν Δήμος  δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν στην πόλη πρώτον γιατί δεν έχουμε κτιριακές υποδομές και δεύτερον γιατί δεν έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό λόγω και των επιλογών της κυβέρνησης. Κινδυνεύουμε σε λίγο να έχουμε τα κτίρια και να μην έχουμε προσωπικό. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει η κυβέρνηση να το δει με τη δέουσα ευαισθησία”. Σχετικά με το προσωπικό, ο κ. Χατζηϊωάννου μας  ενημέρωσε πως μέσα στο επόμενο σχολικό έτος αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν κάποιοι υπάλληλοι, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αναλογία του 1 προς 5 και ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των συμβασιούχων που μπορεί να προσλάβει ο Δήμος μειώνεται. Όπως μας αποκάλυψε, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες πάγωσε στο ΑΣΕΠ η διαδικασία για την πρόσληψη συνολικά έξι ατόμων στους Παιδικούς Σταθμούς. 

• Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Επαναπροσδιορισμός των τροφείων στους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς
Στον επαναπροσδιορισμό της κλίμακας των τροφείων προχώρησε και η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου Αττικής, κάτι που τέθηκε επί τάπητος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από ερώτημα του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Βασίλη Λυκούρα. “Εμείς είμαστε κατά των τροφείων που ήδη είναι πολύ υψηλά στο Δήμο μας” είπε ο κ. Λυκούρας που κατήγγειλε πως ο αριθμός των παιδιών μειώνεται λόγω έλλειψης προσωπικού παρά το γεγονός πως υπάρχουν αίθουσες. Να επιδειχτεί μεγάλη προσοχή στο ζήτημα των τροφείων ζήτησε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του Δήμου να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες στους δημότες. Η βασική αλλαγή που έχει γίνει είναι ότι δεν θα πληρώνουν τροφεία όσοι είναι κάτω από το αφορολόγητο (δηλαδή τα 12.000 ευρώ), ενώ μέχρι πρότινος το όριο αυτό στο Δήμο Ηρακλείου ήταν στα 15.000 ευρώ. Μετά οι τιμές των τροφείων διατηρούνται στα περσινά επίπεδα μέχρι και τις 26.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω αρχίζει η σταδιακή επιβάρυνση που γίνεται πιο αισθητή για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.  

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Μέριμνας, κ. Γιώργος Οικονομίδης, απάντησε στην αντιπολίτευση πως η διοίκηση εναρμόνισε τα τροφεία βάσει του ετήσιου εισοδήματος χρησιμοποιώντας την επίσημη φορολογική κλίμακα του ελληνικού κράτους. “Εμείς θεωρούμε ότι η κατανομή των τροφείων είναι δίκαιη και ισόνομη προς όλους τους δημότες, σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, έναντι των πόρων που παίρνουμε από την κεντρική εξουσία, με την ευχή τα τροφεία να ήταν μηδενικά για όλες τις κατηγορίες” τόνισε ο κ. Οικονομίδης που πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν οι ειδικές περιπτώσεις απαλλαγών και μειωμένων τροφείων σε ευπαθείς ομάδες και βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Ο Πρόεδρος εξάλλου τόνισε πως η διοίκηση κατάρτισε μια σειρά δικαιολογητικών που διασφαλίζουν την ομαλή διαδικασία των εγγραφών και την αξιοκρατική επιλογή των βρεφών. Σε ερώτημα του www.xtypos.gr, λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση, σχετικά με τα τροφεία των παιδικών σταθμών της πρώην ΚΕΚΟΙΠΗΑ ο κ. Οικονομίδης απάντησε πως θα συνεχίσουν να είναι υψηλότερα από  αυτά των υπόλοιπων καθώς στόχος της διοίκησης είναι να παραμείνει το υψηλό επίπεδο των σταθμών (δημιουργώντας βέβαια έτσι τροφεία δύο ταχυτήτων). Σχετικά με το προσωπικό, ο κ. Οικονομίδης μας είπε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα καθώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού που έρχεται στο Δήμο από την πρώην Κοινωφελή Επιχείρηση και ενώ αναμένεται η έγκριση των θέσεων συμβασιούχων που έχει ζητήσει ο Οργανισμός από την Περιφέρεια. 

 

•Δήμος Μεταμόρφωσης: Προσπάθειες για πρόσληψη προσωπικού 
Την ελπίδα του ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσει κάποιος από τους έξι παιδικούς σταθμούς που έχει ο Δήμος Μεταμόρφωσης εξέφρασε με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Ηλιόπουλος.    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ηλιόπουλος στάθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος (γενικότερα) από την έλλειψη μόνιμου προσωπ
ικού και εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί η Διοίκηση για να τα αντιμετωπίσει και να μην “μπει λουκέτο” σε κάποιον από τους σταθμούς. “Αναμφισβήτητα, η επιθυμία μας είναι να μην κλείσει κανένας από τους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς. Γνωρίζουν όλοι, όμως, για την τραγική κατάσταση που υπάρχει από την έλλειψη του προσωπικού. Εμείς προσπαθούμε μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης να προσλάβουμε, μέσω ΑΣΕΠ, εργαζόμενους-βρεφονηπιοκόμους, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να καταφέρουμε να τους λειτουργήσουμε χωρίς προβλήματα.” μας είπε χαρακτηριστικά Σχετικά με τα τροφεία ο Αντιδήμαρχος μας εξήγησε ότι είναι όλα ανοικτά με τη Δημοτική Αρχή να περιμένει πρώτα να ολοκληρωθούν όλες οι αιτήσεις, ενώ μετά θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο τόσο για τον Δήμο όσο και για τους κατοίκους. 

 

• Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Εν αναμονή των αιτήσεων
Δεν έχουν υπάρξει, μέχρι στιγμής, κάποιες θεαματικές αλλαγές από το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας γύρω από τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου. Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα, κ. Νίκος Παπανικολάου, που έχει υπό την ευθύνη του το Νομικό Πρόσωπο του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής του Δήμου, απάντησε στην εφημερίδα μας πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους γονείς για να μπορέσει η διοίκηση να προχωρήσει στη λήψη σχετικών αποφάσεων. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ