Κεντρικό Θέμα
132 προτάσεις συνεργασίας ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού

Τη συνεργασία ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard, Yale, Columbia και Imperial, για συνεργασίες σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έχουν κατατεθεί συνολικά 132 σχετικές αιτήσεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις οποίες θα αξιολογήσει η αρμόδια αρχή, ΕΘΑΑΕ.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ως νέος υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει στην αύξηση του κονδυλίου του Ταμείου Ανάκαμψης για την εξωστρέφεια των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, από 62 σε 82 εκατ. ευρώ.
«Όταν ήρθα εδώ το 2023 είχα εκφράσει την πεποίθηση ότι όλα θα κριθούν εδώ για τις επόμενες δεκαετίες. Είκοσι μήνες μετά, είναι μεγαλύτερη αυτή η πεποίθηση», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Είχα πει επίσης ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία μικρή αλλαγή κάθε μέρα. Το πετύχαμε και κάναμε και κάποιες μεγαλύτερες, που έσπασαν ταμπού δεκαετιών».
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε τον καθιερωμένο για την περίσταση απολογισμό, αναφερόμενος στους 10.000 μόνιμους διορισμούς -υποσχέθηκε, δε, ότι από το νέο πόστο του θα συνεχίσει «η καλή παράδοση μόνιμων διορισμών»-, τον νέο κανονισμό λειτουργίας στα σχολεία, τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, το ψηφιακό φροντιστήριο -το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, έχει σημειώσει αύξηση επισκεψιμότητας κατά 500% τις τελευταίες εβδομάδες- τα Ωνάσεια Σχολεία, το Διεθνές Απολυτήριο στα πρότυπα σχολεία, τα αθλητικά σχολεία, την ανακαίνιση σχολικών μονάδων μέσω το προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», την εισαγωγή λογοτεχνικών βιβλίων και τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης», όπως ανέφερε, ανέλαβε καθήκοντα η νέα υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Η κόρη ενός εκπαιδευτικού, θεολόγου, διευθυντή λυκείου στους Αμπελοκήπους, αυτή τη στιγμή στέκεται μπροστά σας με μία δέσμευση: ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, με αφοσίωση και προσοχή στην Παιδεία μας. Και ελπίζω να αφήσω θετικό αποτύπωμα ως η πρώτη εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, είπε εμφανώς συγκινημένη η κ. Ζαχαράκη.
Η κ. Ζαχαράκη δεσμεύτηκε για μία Παιδεία με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, καθώς επίσης και ότι η νέα ηγεσία θα ενσκήψει στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ώστε να καταστεί ποιοτική και στη βελτίωση της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού.
Ο νέος υφυπουργός, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, μέχρι χθες γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης, ανέφερε ότι θα συνεχίσουν οι δρομολογούμενος αλλαγές, ώστε να υλοποιηθούν, καθώς αποτελούν «όραμα όχι μόνο της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νέο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας, ο Κώστας Βλάσσης, ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. «Έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά και οι πόρτες θα είναι ανοικτές για να ακούμε, να μαθαίνουμε και να λύνουμε προβλήματα», είπε.
Οι απερχόμενες υφυπουργοί, κ.κ Ζέττα Μακρή και Ιωάννα Λυτρίβη, ευχαρίστησαν για τη συνεργασία τον απερχόμενο υπουργό, τους εκπαιδευτικούς και συνεργάτες.
«Το υπουργείο είναι στα καλύτερα δυνατά χέρια», ανέφερε η κ. Μακρή.
«Αφήνουμε κάποιο καλό έργο, το οποίο πολύ άξιοι άνθρωποι θα συνεχίσουν», ανέφερε η κ. Λυτρίβη.
Αθηνά Καστρινάκη
* Επισυνάπτεται πίνακας με τις 60 ενδεικτικές προτάσεις για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών μεταξύ ελληνικών δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ