Μπορεί αρκετές πληροφορίες να «θέλουν» την κυβέρνηση να έχει πάρει αποφάσεις ως προς το «πότε» και το «πώς» του σχεδιασμού εξόδου από το lockdown, αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε κλείδωσε στις συσκέψεις της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντ’ αυτού, στο κυβερνητικό επιτελείο θα περιμένουν ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουν και αυτοί, αλλά και οι λοιμωξιολόγοι, περισσότερα δεδομένα από την επιδημιολογική εξέλιξη, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τον οδικό χάρτη της προσεκτικής άρσης των περιορισμών.
Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό έγινε μια αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής κατάστασης από τον Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ με τη συμμετοχή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έγινε συζήτηση για την ένταση των ελέγχων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Στην κυβέρνηση, πάντως, περιμένουν αυτή την εβδομάδα να «επιπεδωθεί» η καμπύλη, ενώ θέλουν να δουν και ορισμένα θετικά στοιχεία από τα νούμερα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και, συνακόλουθα, των θανάτων, πριν «κλειδώσουν» τις αποφάσεις για την προοδευτική επιστροφή σε μια υποτυπώση κανονικότητα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Με δεδομένο, πάντως, ότι θα πρέπει να δοθεί μια ορατότητα στους πολίτες τόσο για τη χρονική διάρκεια της παράτασης του lockdown όσο και για τον σχεδιασμό της εξόδου, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις, είτε στο τέλος αυτής είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εκ νέου, ενώ σίγουρα ενδιαφέρουσα θα είναι η τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής. Και, βεβαίως, σημαντική θα είναι και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει δια τηλεδιάσκεψης στις 30 Νοεμβρίου.
Οι δύο ημερομηνίες στο τραπέζι είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στην κυβέρνηση θα ήθελαν να ξεκινήσουν ένα άνοιγμα σε φάσεις ήδη από τις 7 του μήνα. Αυτό, βεβαίως, υπό την αίρεση ότι συναινούν και οι λοιμωξιολόγοι. Το πρώτο στη χρονοσειρά του ανοίγματος θα είναι η επαναλειτουργία των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, ενώ εκτιμάται ότι λίγες μέρες μετά θα ακολουθήσουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Τις επόμενες μέρες, σημειωτέον, θα τρέξει ένα πρόγραμμα στοχευμένου testing στον πληθυσμό, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο οποίο θα συμπεριληφθούν και παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων.
Το λιανικό εμπόριο είναι δεύτερο στη σειρά προτεραιότητας, στο καλό σενάριο στα μέσα Δεκεμβρίου, με προτεραιότητα για τα καταστήματα εποχικών ειδών και τα μικρομεσαία καταστήματα της λιανικής. Τα εμπορικά κέντρα, όπως έγραφε από χθες το Reader.gr, ίσως και να μπορούν να εξυπηρετούν από τότε με την υπηρεσία click away και, στη συνέχεια, να ανοίξουν κανονικά ενόψει και των Χριστουγέννων.
Όσο για την εστίαση, αυτή παραμένει ο μεγάλος γρίφος. Στο τραπέζι υπάρχει εισήγηση να μην ανοίξει και καθόλου, όπως αποκαλύπτουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο διερευνούν όλες τις εναλλακτικές για το αν θα μπορούσε να γίνει ένα ασφαλές, μερικό άνοιγμα. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο έγινε και σχετική σύσκεψη στο Μαξίμου. Βασική ιδέα σε αυτό το σενάριο είναι να μην υπάρχει μουσική, ενώ πιθανή είναι η χρήση μάσκας και στο τραπέζι, με τα μαγαζιά να κλείνουν το αργότερο στις 21:00. Κεντρική ιδέα, δε, είναι ότι λίγη ώρα μετά θα επιβάλλεται εκ νέου απαγορευτικό κυκλοφορίας, με ελάχιστες εξαιρέσεις μέσω SMS, ενώ δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Πηγή: reader.gr