Κεντρικό Θέμα
Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό τουρισμό» και τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη από την 1η Ιανουαρίου 2020 επιχειρεί η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Υδάτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) για τον νέο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τους κακοπληρωτές τόσο στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στους παρόχους φυσικού αερίου. Αφορά φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις).
Οι πάροχοι ενέργειας φέρεται να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις προτεινόμενες αλλαγές, τονίζοντας πως δεν επιλέγεται ο «βραχνάς» της συσσώρευσης αλλά και της παραγωγής νέων χρεών.
Μάλιστα, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων ύστερα από ληξιπρόθεσμες οφειλές (έως τρεις πάροχοι) δεν είναι αρκετός και ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία «ενεργειακών τουριστών-κακοπληρωτών».
Με βάση το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση για να υποβληθούν οι παρατηρήσεις του κλάδου των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπονται μία σειρά από ρυθμίσεις για τον ορισμό του «στρατηγικού κακοπληρωτή», τη διακοπή ρεύματος στους υπερήμερους οφειλέτες αλλά και τη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:
- Αλλαγή προμηθευτή επιτρέπεται, εκτός εάν ο πάροχος έχει στείλει στον Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) εντολή απενεργοποίησης μετρητή και έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα Debt Flagging, «κοκκίνισμα» που αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
- Στρατηγικός κακοπληρωτής είναι αυτός που έχει αλλάξει τουλάχιστον δύο παρόχους, αφήνοντας χρέη, μέσα σε μία πενταετία, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και στον υφιστάμενο (τρίτο) προμηθευτή του.
- Σύστημα ενημέρωσης του συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ) Debt Flagging για ύπαρξη κακοπληρωτή, ώστε να μην επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλον πάροχο.
- Διακοπή παροχής και αδυναμία μετακίνησης σε δεύτερο πάροχο, όταν από τον πρώτο πάροχο ο καταναλωτής έχει αγνοήσει όλες τις ειδοποιήσεις για οφειλές και τις προτάσεις για ρύθμιση χρεών, σε διάστημα δύο μηνών.
- Για παλιά χρέη από παλαιότερους προμηθευτές, τότε το σύστημα Debt Flagging ενεργοποιείται από τον τρίτο προμηθευτή, αφού πρώτα έχει επικοινωνήσει με τον καταναλωτή να ρυθμίσει τα χρέη του.
- Για τις επιχειρήσεις που αφήνουν χρέη, το Debt Flagging δεν ενεργοποιείται από τον τρίτο πάροχο αλλά από τον δεύτερο.
[banner id=”260948″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις3 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ