Κεντρικό Θέμα
Αδήλωτα τετραγωνικά: 8 «μυστικά» σώζουν σπίτια
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν μια τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν τα ξεχασμένα τετραγωνικά και να αποφύγουν μεγάλες περιπέτειες.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, με πρόσχημα την πανδημία, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα.
Με αυτό ως δεδομένο, όσοι έχουν εκκρεμότητες, θα πρέπει να σπεύσουν και να δηλώσουν στους δήμους τους τα επιπλέον τετραγωνικά του σπιτιού τους, ώστε να γλιτώσουν εξοντωτικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αυτό που πρέπει να κάνουν με απλά λόγια είναι να δηλώσουν τα ξεχασμένα τετραγωνικά στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών, ΤΑΠ και πρόστιμα.
Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/, ενώ από το γκισέ του δήμου για να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες θα όσοι έχουν.
- Αλλαγές στη χρήση των ακινήτων τους: Όσοι για παράδειγμα έχουν κάνει αλλαγές από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να δηλώσουν την αλλαγή αυτή, θα πρέπει να επισκεφθούν τους δήμους. Ειδικά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει χρήση, από επαγγελματική στέγη σε κατοικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν αυτή την αλλαγή στους δήμους.
- Αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου: Όσοι για παράδειγμα έχουν κάνει αλλαγή από ψιλή κυριότητα σε πλήρη ή σε επικαρπία, δεν μπορούν να τη δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και απαιτείται να επισκεφτούν το δήμο τους. Μόνον εκεί θα βγάλουν άκρη όσοι έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης
Οι ιδιοκτήτες που ήδη δήλωσαν στους δήμους τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, αδήλωτα τετραγωνικά έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης του Ν. 4647/2019.
Η διάταξη αυτή προβλέπει, ότι όποιος έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλλει -σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ.
Στην ουσία δηλαδή, ο ιδιοκτήτης καταθέτει διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.
Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων γίνεται χωρίς επιβάρυνση με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, ακόμη και αυθαίρετα -τακτοποιημένα ή μη – κτίσματα μπορεί επίσης να:
- υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων του,
- απαλλαγεί από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.
Ύψος χρέωσης
Με βάση αυτό ως δεδομένο, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις χρεώνονται μόνο με εκείνα τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ..
Τα ποσά αυτά αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά, κάτι που σημαίνει ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία για ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν μια νέα αρχή και να γλιτώσουν παλαιά πρόστιμα.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για αυτή την κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων προβλέπονται τα εξής:
- Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
- Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Όσοι ουδέποτε δήλωναν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα συνεχίζουν ακόμη να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, που θα καταβάλουν από την 1η-1-2020 και μετά.
Τα… βήματα
Όσον αφορά στη διαδικασία δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχετικά απλή, καθώς το μόνο που απαιτεί είναι στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου είναι να γνωρίζει τους κωδικούς του για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- και να εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Το επόμενο βήμα είναι να δηλώνει με υπεύθυνο τρόπο στον οικείο δήμο του όλα τα συμπληρωματικά ή και αρχικά στοιχεία, προκειμένου να μην έχει στο εξής άλλα προβλήματα.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δηλώσει το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη.
Κρίσιμο στοιχείο στην όλη διαδικασία, είναι να συμπίπτει το εμβαδόν που δηλώνεται με αυτό που είναι δηλωμένο στο Ε9 για να μην τεθεί πρόβλημα κυριότητας της ιδιοκτησίας.
Διασύνδεση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου σε καμία υπηρεσία, ούτε επίσης και η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού.
Αυτό οφείλεται στην διασύνδεση της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων αλλά και της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων.
Η επεξεργασία
Άλλωστε, η κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία.
Η επεξεργασία αφορά σε υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ των οφειλόμενων από 1-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, ενώ για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται άμεσα ο ιδιοκτήτης.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα
Στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται οι επιπλέον διαφορές τετραγωνικών μέτρων ώστε οι επιφάνειες των ακινήτων στους δήμους να είναι σε συμφωνία με τις επιφάνειες που έχουν δηλωθεί στο Ε9 της εφορίας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δηλώνονται:
- διαφορές επιφανειών που δεν εμφανίζονταν δηλωμένες στους δήμους λόγω υποβολής λανθασμένων ή ανακριβών δηλώσεων,
- επιπλέον επιφάνειες που προκύπτουν από τακτοποιήσεις αυθαιρέτων,
- επιφάνειες ολόκληρων μη δηλωθέντων ποτέ στο παρελθόν ακινήτων.
Επίσης στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες πάσης φύσεως κτισμάτων, νόμιμων ή αυθαιρέτων ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα πρέπει να δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση, και να μην υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία, προκειμένου ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου να είναι εντάξει και στην εφορία και στο δήμο.
Όσοι έχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, μπορούν πλέον να τους δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.
Οι… παγίδες
Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφύγουν τις παγίδες.
Ειδικότερα
- Συνιδιοκτησία: Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Ένας ιδιοκτήτες αρκεί να τη δηλώσει.
- Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού: Αρκεί η δήλωσή τους στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο, καθώς επιβαρύνονται μόνον με ΤΑΠ.
- Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Για τα κτίσματα των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν όχι λόγω οφειλών αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μόνο έτσι γλιτώνει κανείς από αναδρομικά δημοτικά τέλη. Επίσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκαν, αν τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους.
- Κτίσματα εκτός σχεδίου: Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.
- Πάρκινγκ σε πιλοτές: Δηλώνονται ως ανοιχτά, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου, αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
- «Αέρας»: Ο αέρας που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.
- Λιγότερα τετραγωνικά: Εάν τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από το Περιουσιολόγιο (Ε9), η δήλωση δεν μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δήμο του.
- Μεταβολή επιφάνειας: Δήλωση διόρθωσης δε σημαίνει και αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Οι… καμπάνες
Ιδιοκτήτες ακινήτων που πιστεύουν ότι δεν είναι αναγκαία η διαδικασία και ότι δεν πρόκειται να τους εντοπίσει κανείς, καλό είναι να αναθεωρήσουν και μάλιστα άμεσα τη στρατηγική που ακολουθούν.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάνε επίσης ότι η τεχνολογία έχει πλέον μπει για τα καλά και στις δημόσιες υπηρεσίες και αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.
Το κυριότερο όμως είναι να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι στην περίπτωση κατά την οποία «συλληφθούν» να είναι παράνομοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες.
Τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στους δήμους είναι υπέρογκα, καθώς:
- στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ,
- στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.
Κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων.
Πρέπει δηλαδή να πληρώσουν μόνον τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά και όχι αναδρομικά την πενταετία 2015-2019.