Connect with us

Κεντρικό Θέμα

«Ανάπτυξη για όλους»: το βασικό σύνθημα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Published

on

Κομβικής σημασίας θεωρείται το διάστημα έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει απόψε την αρχή, δίνοντας από το βήμα της ΔΕΘ το στίγμα της οικονομικής του πολιτικής.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «πόλεμο 23 ημερών», με το επιχείρημα ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να γυρίσει σελίδα η χώρα.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα παρουσιάσει απόψε στους παραγωγικούς φορείς τον οδικό χάρτη του κυβερνητικού προγράμματος.
Συνεργάτες του επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, ότι προτεραιότητά του είναι ένα κοστολογημένο πακέτο, που θα στηρίζει τις νέες επενδύσεις και θα έχει μεταρρυθμιστικό πρόσημο.
Όπως εξηγούν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ακολουθήσει την…  πεπατημένη, με παροχές ευκαιριακού χαρακτήρα, αλλά θα ανακοινώσει παρεμβάσεις, που θα βάζουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της οικονομίας.
«Μας ενδιαφέρει η αξιοπιστία και όχι η παροχολογία», λένε κυβερνητικές πηγές, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο ανακοινώσεις- έκπληξη από τον πρωθυπουργό.

Επενδύσεις- δουλειές
Βασικό σύνθημα του πρωθυπουργού στην αποψινή του ομιλία θα είναι το «ανάπτυξη για όλους», ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για επενδύσεις και τη «συμφωνία αλήθειας» με επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Θα τονίσει επίσης, ότι μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα έρθει ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας,
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά:

  • Στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%.
  • Στη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%.

4ετία
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα αποφύγει τις πολύ συγκεκριμένες και χρονικά προσδιορισμένες δεσμεύσεις όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν αυξημένο δημοσιονομικό κόστος.
Θα επιχειρήσει πάντως, να ενσωματώνει όλο το φορολογικό πρόγραμμα της τετραετίας, καθώς στην περίοδο μέχρι και το 2023 μπορούν να χωρέσουν όλες οι εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση προεκλογικά.

Ισορροπία
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει στην κοινωνία για καλύτερες ημέρες και στην απαίτηση των εταίρων για σφικτό πρόγραμμα.
Με αυτό ως δεδομένο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πει για το αφορολόγητο ο πρωθυπουργός, με τους συνεργάτες του πάντως να τονίζουν ότι ισχύουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει τους πολίτες ότι η σημερινή κυβέρνηση θα  ενισχύσει όσους σήκωσαν το μεγάλο βάρος των μνημονίων και να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία.
Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για μια πολύ δύσκολη ισορροπία, αφού τόσο η ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς όσο και η συνέντευξη Τύπου αύριο, θα αξιολογηθούν τη Δευτέρα από τις αγορές.

Ημερομηνίες-σταθμοί
Αμέσως μετά τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μέτωπα που απαιτούν μεγάλη προσοχή, καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες.
Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός με τον πρωθυπουργό να ρίχνει το βάρος του σε 6+1 ημερομηνίες- στοιχήματα, που θα σφραγίσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Ειδικότερα:

  • Στις 12 Σεπτεμβρίου, αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το mini QE, που ίσως με ειδική συμφωνία, να εντάξουν και τη χώρα μας.
  • Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο άτυπο Eurogroup και θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολικής της κυβέρνησης.
  • Στις 16 Σεπτεμβρίου, θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.
  • Στις 23 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής των Θεσμών, θα έρθουν στην Αθήνα στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
  • Την ίδια εποχή αναμένονται ανακοινώσεις για τις 4 συστημικές τράπεζες οι οποίες δεν αποκλείεται να αναβαθμιστούν, δίνοντας νέα μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία.
  • Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το βάρος θα πέσει στις λεπτομέρειες για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Φορολογικά έσοδα
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την είσπραξη φορολογικών εσόδων, καθώς έως το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στις δύο βασικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς.
Ειδικότερα, θα πρέπει να καταβάλουν, την πρώτη δόση του μειωμένου έως και 30% ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που θα δώσουν ανάσα στα κρατικά ταμεία.
Στοίχημα για την κυβέρνηση είναι και το κατά πόσο θα ανταποκριθούν όσοι χρωστούν στο προσκλητήριο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις.
Πρόκειται άλλωστε για την τελευταία ευκαιρία που δίνει τη δυνατότητα για έκδοση φορολογικής ενημερότητας, «πάγωμα» αναγκαστικών μέτρων, αλλά και διαγραφή μέρους ή και του συνόλου των προσαυξήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ