Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Αντιπλημμυρικός Κίνδυνος στον Κηφισό: Ανησυχίες και Προτάσεις Δημάρχων

Published

on

Οι δήμαρχοι των παρακηφισίων περιοχών εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα του Κηφισού να αντέξει μια μεγάλη βροχόπτωση, μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) να υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία. Στην πιο ευάλωτη ζώνη του Κηφισού κατοικούν περίπου 250.000 άνθρωποι, με εκατοντάδες σημαντικές υποδομές, γεγονός που καθιστά την κατάσταση κρίσιμη.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη απαγορεύσει τη σύνδεση νέων δικτύων ομβρίων με τον Κηφισό και τον Ιλισό, θεωρώντας ότι τα υφιστάμενα δίκτυα έχουν υπερβεί τα όριά τους. Στη συζήτηση με τίτλο «Κηφισός ώρα μηδέν», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, επισημάνθηκαν οι παλιές υποδομές που δεν επαρκούν για τις σύγχρονες ανάγκες.

Ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, τόνισε ότι οι αστικές υποδομές σχεδιάστηκαν σε εποχές με ήπιο κλίμα και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες. Έθιξε επίσης προβλήματα όπως η ρύπανση και η ανεξέλεγκτη δόμηση, προτείνοντας τη μετατροπή των παρακηφισίων περιοχών σε ζώνες αναψυχής.

Ανάλυση Αντιπλημμυρικού Κινδύνου

Η έκθεση του ΕΜΠ ανέλυσε τη συμπεριφορά του Κηφισού σε ενδεχόμενες πλημμύρες, με σημαντικές υποδομές στην ευάλωτη ζώνη, όπως 146 σχολεία, 45 αθλητικές εγκαταστάσεις, και 7 μονάδες υγείας. Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, αναφέρθηκε στην ιστορία των σχετικών αντιπλημμυρικών έργων που έχουν καθυστερήσει λόγω διαφόρων παραγόντων.

Συνεργασία και Στρατηγικές Λύσεις

Η συζήτηση περιλάμβανε τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων των εμπλεκομένων δήμων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για τα τρέχοντα προβλήματα. Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση, προτού φτάσουν οι περιοχές σε κρίσιμες καταστάσεις.

Οι δήμαρχοι ζητούν από την κεντρική διοίκηση να αναλάβει ευθύνες και να προχωρήσει σε συνολικές μελέτες για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων. Υπογραμμίζουν ότι η πλημμύρα δεν οφείλεται μόνο σε βουλωμένα φρεάτια, αλλά σε παρωχημένες υποδομές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες καιρικές συνθήκες.

Συμπέρασμα

Η κατάσταση του Κηφισού απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις για την αποφυγή καταστροφικών πλημμυρών. Οι τοπικοί δήμοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για λύσεις, με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ