Κεντρικό Θέμα
«Εμφύλιος» σε μετ-εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε περίοδο αμηχανίας εισήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απώλεια της εξουσίας και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν ακόμη και για εμφύλιο, με αφορμή τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα για μετεξέλιξη του κόμματος.
O διάλογος μπορεί να μην έχει αρχίσει επισήμως ακόμη, είναι όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα πυροδοτήσει εσωτερικές συγκρούσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.
Οι προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγιναν σαφείς από το βράδυ της εκλογικής ήττας στις 7 Ιουλίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα.
Μια πρώτη γεύση των αντιδράσεων έδωσε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέρριψε τα σενάρια περί μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη της Κεντροαριστεράς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση», είπε ο κ. Σκουρλέτης, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι αποφάσεις του κ. Τσίπρα θα αμφισβητηθούν σε μεγάλο βαθμό.
Οι υπόγειες διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις τονίζουν ότι ανάλογες απόψεις εκφράζουν και άλλα κορυφαία στελέχη.
Οι ενστάσεις που προβάλουν έχουν σχέση με το γεγονός ότι:
- Σε όλη την Ευρώπη σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε βαθιά κρίση προσανατολισμού και στρατηγικής.
- Ελλοχεύει ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να απωλέσει την αριστερή του ιδεολογική φυσιογνωμία και ταυτότητα.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν στελέχη όπως ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αυτόνομος ρόλος
Ο τελευταίος μάλιστα συνεχίζει να είναι ο επικεφαλής των 53+, οι οποίοι αντιδρούν στη διεύρυνση και την εκλογή αρχηγού από τη βάση, αλλά είναι αποδυναμωμένοι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Το παράδοξο πάντως είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι η αιχμή του δόρατος, καθώς ο κ. Τσίπρας του έχει αναθέσει τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο παρασκήνιο πάντως λέγεται ότι οι κινήσεις θα πρέπει να ερμηνευτούν στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός πιο αυτόνομου ρόλου, λόγω του ότι ήταν έως πρόσφατα ο «τσάρος» της οικονομίας.
Κάπως έτσι ίσως να εξηγείται ο εκνευρισμός του κ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. που φέρεται να χρησιμοποίησε την παροιμιώδη φράση «μην τα πάρω στο… κρανίο».
Προεδρική φρουρά
Τα στελέχη αυτά έχουν απέναντι τους τη λεγόμενη προεδρική φρουρά, που χαρακτηρίζει αναγκαία τη διεύρυνση, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρούς όρους.
Εκτίμησή τους είναι ότι η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση θα του δώσει υψηλή λαϊκή νομιμοποίηση και θα φέρει ακόμη πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι το 31,5% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, προέρχεται κατά κύριο λόγο από το ευρύτερο Κέντρο και όχι από το χώρο της Αριστεράς.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συνόδευσε τον κ. Τσίπρα στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ο Ν. Παππάς και η Ρ. Δούρου.
Κοντά στον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονται στελέχη όπως ο Α. Χαρίτσης, ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Β. Ηλιόπουλος, ο Μ. Καλογήρου, η Ε.Αχτσιόγλου, που σύντομα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Κεντρική Επιτροπή
Στο παρασκήνιο πάντως λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο.
«Τότε θα φανεί με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω του», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εξηγούσε ότι η απόφαση για μετεξέλιξη δεν θα πάρει αναβολή.
Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκαθαρίσει όμως σε όλους τους τόνους ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος.
Συνομιλητές του μάλιστα επισημαίνουν, ότι έφτασε η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τους πολίτες που τον στήριξαν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά και να ταυτιστούν μαζί του.
Πρόσωπο κλειδί
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα, είναι εάν θα καταφέρει να δημιουργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, βάζοντας τέλος στην απαξίωση των κομματικών οργανώσεων.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς μικρομεσαία στελέχη που θεωρούν ότι έχουν τα «κλειδιά» αρνούνται να ανοίξουν τις οργανώσεις, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν τα κεκτημένα τους.
Υπ’ αυτή την έννοια, ο νέος γραμματέας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Π. Σκουρλέτη, θα έχει ρόλο «κλειδί», καθώς επωμίζεται τεράστια ευθύνη ως προς την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα.