Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ενεργειακή κρίση: Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη – Έκτακτα μέτρα από την Κομισιόν

Published

on

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης, με την Κομισιόν να αναλαμβάνει άμεσα δράση για αναχαίτιση της κατάστασης.

Ο πανικός που έχει προκληθεί οδηγεί σε παραλογισμό την αγορά ενέργειας, σε εκτίναξη των τιμών ρεύματος-φυσικού αερίου και σε απόγνωση τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι η χονδρική ρεύματος στη Γερμανία και δη το συμβόλαιο εκπλήρωσης για την επόμενη χρονιά, ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αποτελεί σημείο των καιρών και συνάμα ηχηρό καμπανάκι για την Ευρώπη, που έστω και με καθυστέρηση αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δράσει άμεσα.

Το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες της έκτακτης παρέμβασης που σχεδιάζει η Κομισιόν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά πιθανώς θα τα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα. Αποτελούν το αποτέλεσμα επισταμένων πιέσεων και εκκλήσεων από μεγάλο αριθμό κρατών-μελών που έχουν ζητήσει να τεθούν όρια στο ύψος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η παρέμβαση της Τσεχίας

Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ζητήσει να τεθεί όριο στις τιμές του φυσικού αερίου όταν αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Ενέργειας της Τσεχίας, ανάμεσα στις ιδέες που εξετάζονται συγκαταλέγεται και εκείνη μελών της κυβέρνησης της Τσεχίας για αποδέσμευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνες του φυσικού αερίου. Μάλιστα, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια. Στο προσκήνιο έρχεται η πρόταση που είχε καταθέσει εδώ και καιρό ο ευρωπαϊκός νότος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Εως τώρα ο βορράς και δη ο γερμανικός άξονας, απέρριπτε χωρίς δεύτερη σκέψη τη συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο μπροστά στον ενεργειακό «Αρμαγεδώνα» που απειλεί ολάκερη την Ευρώπη, κάθε άρνηση εξαϋλώνεται.

Μέχρι στιγμής, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν δεσμεύσει περίπου 280 δισ. ευρώ σε μέτρα όπως οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επικρατεί, πάντως, ανησυχία ότι ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα εξανεμιστεί εξαιτίας της κλίμακας της κρίσης. Και βέβαια δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις για το πού οδηγεί η ενεργειακή κρίση τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

 

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Σε δυσθεώρητα επίπεδα κινείται εκτός από τη Γερμανία, και το αντίστοιχο συμβόλαιο της Γαλλίας, που την Παρασκευή επίσης «έσπασε» το φράγμα των 1.000 ευρώ. Ιδία «μαύρη» εικόνα επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και προφανώς στη χώρα μας. Σήμερα η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταγράφει νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ. Για αύριο υπάρχει μια ελαφριά πτώση κατά 3,74%, στα 671,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που όμως δεν μπορεί να μεταβάλει την μεγάλη και αρνητική εικόνα.

Το ίδιο ισχύει και για την αγορά του φυσικού αερίου, που σήμερα έδειξε σημεία αποκλιμάκωσης, υποχωρώντας κατά 17%, κάτω από τα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 278 ευρώ. Κανείς, όμως δεν εφησυχάζει, τουναντίον πληθαίνουν όπως προαναφέρθηκε οι φωνές ακόμη και στην Κεντρική Ευρώπη, που ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

 

 

Κόκκινος συναγερμός

Ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Τιν Βαν ντερ Στρέτεν προειδοποίησε χθες πως οι χώρες της Ε.Ε. θα βιώσουν όχι μόνο έναν, αλλά από πέντε έως δέκα τρομερούς χειμώνες και οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Εξίσου ανησυχητική ήταν, άλλωστε, και η προειδοποίηση του Μπεν βαν Μπέρντεν, διευθύνοντος συμβούλου της Shell, ο οποίος δήλωσε χθες πως η Ευρώπη θα περάσει πολλούς πολύ δύσκολους χειμώνες. Κάλεσε τη Γηραιά Ήπειρο να προετοιμαστεί για την επιβολή δελτίου στην ενέργεια για πολλά χρόνια, καθώς η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από έναν χειμώνα. Η δυσοίωνη πρόβλεψη του επικεφαλής ενός ενεργειακού κολοσσού έπεται της νέας εκτόξευσης που σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όταν οι τιμές χονδρικής υπερέβησαν την Παρασκευή τα 343 ευρώ η μεγαβατώρα, μετά και τη νέα μείωση της παροχής του από τη Ρωσία.

 

 

[Με πληροφορίες από eea.gr και kathimerini.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ