Connect with us

Ελλάδα

Επέλαση πανδημίας: Εκρηκτικό κοκτέιλ με «Ο» και «Δ» μέσα στις γιορτές

Published

on

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον», με αποτέλεσμα να υπογραμμίζουν την ανάγκη για λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Το γεγονός ότι η Ολλανδία προχώρησε ήδη σε lockdown και σε χώρες όπως είναι η Βρετανία και η Γερμανία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός καθιστά σαφές ότι τα δύσκολα είναι αυτά που έρχονται.

Ο Π.Ο.Υ., προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι «έρχεται καταιγίδα» και Έλληνες ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι θέμα χρόνου τα κρούσματα της «Ο»  να πολλαπλασιαστούν αστραπιαία, μιλώντας ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό διαγνώσεων.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στην εορταστική περίοδο, το ερώτημα που όλο και περισσότεροι θέτουν είναι το Σύστημα Υγείας που είναι ήδη καταπονημένο, θα καταφέρει να αντέξει σε τόσο μεγάλη πίεση. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμβολιαστική κάλυψη και με τις τρείς δόσεις που αποτελεί και την αναγκαία προϋπόθεση για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ήδη τη διάθεση δύο δωρεάν self test για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τα εξής για τη μετάλλαξη «Ο»:

Α. Θα κυριαρχήσει τους πρώτους μήνες του 2022.

Β. Είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη «ΔΕΛΤΑ» η οποία με τη σειρά της είναι 100 φορές πιο μεταδοτική από την «ΑΛΦΑ».

 

Συνωστισμός

Εάν στον παράγοντα γιορτές, προσθέσουμε και το πολύ υψηλό ιικό φορτίο, γίνεται αντιληπτό ότι ο χρόνος αντίδρασης και οχύρωσης της χώρας –παρά τη μείωση των κρουσμάτων-, είναι ήδη πολύ περιορισμένος.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις συναθροίσεις των γιορτών, που όπως είπε μπορεί να αποτελέσουν εστίες διασποράς.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι μετά τις 10 Γενάρη, όταν ενσωματωθεί και το αποτύπωμα της αυξημένης κινητικότητας που είναι δεδομένη κατά την περίοδο των γιορτών, το επιδημικό κύμα θα καταγράψει νέα έξαρση.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε ο κ. Δημόπουλος προκειμένου οι πάντες να είναι προσεκτικοί κατά την εορταστική περίοδο:

1. Μη ξεχνάμε να παραμείνουμε ασφαλείς. Εμβολιαζόμαστε με την 3η δόση, χρησιμοποιούμε σωστά μάσκα προσώπου σε πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους και προβαίνουμε άμεσα σε διαγνωστικό έλεγχο επί εμφάνισης συμπτωμάτων»

2. «Πριν από τις συναθροίσεις μας η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου ακόμα και επί απουσίας συμπτωμάτων με self test ή rapid test αποτελεί ένα μέτρο περιορισμού της διασποράς του SARS-CoV-2».

Ωστόσο, η ανεμελιά των ημερών, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα μέσα στον Ιανουάριο, όταν θα διασταυρωθούν η «Όμικρον» με τη «ΔΕΛΤΑ», κάτι που σημαίνει ότι ο Φεβρουάριος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

 

Δείτε επίσης: Νέα μέτρα: Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας από σήμερα – Όσα ισχύουν για μάσκες, ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ

 

5ο κύμα

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εκτιμά ότι το πέμπτο κύμα είναι προ των πυλών, τονίζει όμως ότι θα αφορά κυρίως τους μη εμβολιασμένους

«Από τους 450.000 μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών εκτιμάται ότι οι 300.000 θα μολυνθούν από το νέο στέλεχος. Από αυτούς οι 3.000 υπολογίζεται ότι θα χάσουν τη ζωή τους», σημειώνει ο ειδικός.

Ο αριθμός των 3.000 νεκρών προκαλεί σοκ και δέος, εξέλιξη που υποχρεώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς τη λήψη νέων μέτρων.

«Είναι ένα ενδεχόμενο που είναι πάντα στο τραπέζι», είπε ο Θάνος Πλεύρης  και διευκρίνισε πως αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, θα αφορά σε άτομα που πιθανόν με την νόσηση τους θα πίεζαν το σύστημα Υγείας.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνη, απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν με τις πρώτες αλλά και με τις τρίτες δόσεις.

Όπως εξηγεί το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων.

«Αυτό θα οδηγήσει και στη σταθεροποίηση του επιπέδου σε υψηλά προβλέπουμε επίπεδα. Ωστόσο, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί κυρίως από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60», είπε χαρακτηριστικά.

 

Χάθηκε χρόνος

Ειδικοί όπως ο κ. Μανωλόπουλος τονίζουν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος σε ότι αφορά στην επιβολή της υποχρεωτικότητας αλλά και της αυστηροποίησης του lockdown στους μη εμβολιασμένους

«Η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών απέδωσε» τονίζει και εξηγεί ότι με την απειλή της Όμικρον, πρέπει να αυξηθεί η πίεση, με την επέκταση του μέτρου σε μικρότερες ηλικίες ή εντάσσοντας και άλλες κοινωνικές ομάδες.

 

Σφοδρό χτύπημα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα ενισχύουν την εκτίμηση ότι στα τέλη του πρώτου μήνα του νέου έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου θα αποκαλυφθεί η σφοδρότητα με την οποία θα «χτυπήσει» η νέα μετάλλαξη το ΕΣΥ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιο Λουκίδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μετάλλαξη.

«Εάν η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση αυτό θα βοηθήσει το σύστημα. Στην αντίθετη περίπτωση η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι πολύ δύσκολη», είπε με νόημα ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, εκτός από την πίεση που θα δεχτούν τα νοσοκομεία θα είναι αμφίβολη και η αποτελεσματικότητα ιατρικών παρεμβάσεων, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ