Η κατάρρευση του μαζικού τουρισμού λόγω του κορωνοϊού και το σπιράλ θανάτου σε διασκέδαση-ψυχαγωγία, λιανικό εμπόριο, αλλά και στις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες που στήριζαν τον τριτογενή τομέα, θα οδηγήσουν από το φθινόπωρο στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Από την άλλη, η κρίση στις αερομεταφορές θα οδηγήσει σε απολύσεις πιλότων, φροντιστών, μηχανικών και εργαζομένων εδάφους, ενώ στον τουρισμό θα μείνουν στα… αζήτητα χιλιάδες στελέχη του κλάδου, καμαριέρες, σεφ, σερβιτόροι, κηπουροί και τεχνίτες. Επιπλέον, θα σημειωθούν απολύσεις στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, στα ταξιδιωτικά γραφεία, στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και αλλού.
Μένουμε σπίτι, μένουν… άνεργοι
Τραγικές αναμένεται να είναι οι συνέπειες στη μαζική εστίαση και την ψυχαγωγία-διασκέδαση, κάτι που θα επεκταθεί ως τσουνάμι σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω των ειδικών περιοριστικών μέτρων που πρέπει να εφαρμόσουν οι επαγγελματίες.
Η νέα καθημερινότητα αναμένεται να φέρει λουκέτα σε ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετερίες και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, ενώ όσες παραμείνουν ζωντανές θα υπολειτουργούν και μάλιστα με πολύ λιγότερο προσωπικό. Έτσι, το επόμενο κύμα απολυμένων θα είναι σερβιτόροι, μάγειρες, ψήστες, καθαριστές, ντελιβεράδες, ενώ θα γονατίσουν και χιλιάδες βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προμηθεύουν την εστίαση. Το γονάτισμα στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία (μπαρ, κλαμπ, καφετερίες, νυχτερινά κέντρα, παιδότοποι), ειδικά από τον χειμώνα, θα οδηγήσει στην ανεργία –εκτός των προαναφερόμενων– και μουσικούς, ηθοποιούς καθώς και τεχνικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων.
Σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υπάρξει και στις αθλητικές δραστηριότητες, καταργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας (αθλητές, βοηθητικό προσωπικό, επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης αθλητικών ειδών, τζόγος, καντίνες, μαγαζιά εστίασης, καφέ κ.ά). Γυμναστήρια και σχολές χορού και δραστηριοτήτων αναμένεται να βρεθούν στο κανναβάτσο, ενώ δεν θα αποφύγει το χτύπημα ούτε ο κλάδος των ΜΜΕ, στέλνοντας στην ανεργία δημοσιογράφους, τεχνικούς και άλλους υπαλλήλους.
Στη λίστα των ανέργων θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες αλλά και υπάλληλοι (πωλητές) μαγαζιών ένδυσης-υπόδησης, αξεσουάρ και ομοειδών προϊόντων του εμπορίου. Μεγάλο θα είναι και το πρόβλημα στα εμπορικά κέντρα, τα οποία είναι περίκλειστοι χώροι και η προσέλευση καταναλωτών αναμένεται να περιοριστεί δραστικά όσο υπάρχει ο φόβος του κορονοϊού.
Ποιοι άλλοι βρίσκονται στη «μαύρη λίστα»
Η πτώση του τουρισμού και ο περιορισμός των μετακινήσεων θα μειώσουν την κίνηση των ταξί, καθιστώντας ασύμφορη τη χρήση του από ιδιοκτήτες και οδηγούς, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τα λουκέτα που θα βάλουν πολλά πρατήρια απολύοντας σημαντικό αριθμό υπαλλήλων τους.
Η οικονομική πίεση θα επηρεάσει και τη ζήτηση για αυτοκίνητα, οδηγώντας σε αδιέξοδο δεκάδες αντιπροσωπείες, μάντρες αυτοκινήτων και επιχειρήσεις ανταλλακτικών ή αξεσουάρ, ενώ θα μειωθεί η κίνηση και στα συνεργεία. Την ίδια στιγμή, βιοτεχνίες και βιομηχανίες που εφοδιάζουν τον τουρισμό και το λιανεμπόριο θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο ή να μειώσουν την παραγωγή τους, περικόπτοντας θέσεις εργατοτεχνιτών, συντηρητών, πωλητών, οδηγών ή υπαλλήλων γραφείου. Στην ίδια… μοίρα θα βρεθούν και αρκετές βιομηχανίες που είτε έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα είτε απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Με βάση όλα τα παραπάνω, το επόμενο ντόμινο θα πλήξει τις τράπεζες, οι οποίες λόγω περιορισμένων εσόδων θα επεκτείνουν την τηλεργασία, θα κλείσουν καταστήματα και θα απολύσουν υπαλλήλους.
Οι ευκαιρίες και οι κερδισμένοι
Σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε επιλεγμένους κλάδους του λιανικού εμπορίου διαμορφώνει η νέα πραγματικότητα του κορονοϊού. Έτσι, η ζήτηση για ηλεκτρονικά μέσα και συστήματα τηλεδιασκέψεων θα οδηγήσει σε αύξηση των προσλήψεων μηχανικών υπολογιστικών συστημάτων, τεχνικών και συντηρητών δικτύων, καθώς και υπαλλήλων, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι της… καραντίνας είναι τα e-shops, η τηλεργασία, τα σούπερ-μάρκετ, τα μικρομάγαζα τροφίμων στις γειτονιές και τα κούριερ. Τέλος, ο πρωτογενής τομέας θα βρεθεί σε καλύτερη θέση ισχύος, ενώ θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας για όσους… πρόθυμους, συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές. Πηγή: Εφημερίδα Παρασκήνιο