Connect with us

Ειδήσεις

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: 6 + 6 ανάσες για αύξηση στα εισοδήματα – Τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις

Published

on

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το ερχόμενο Σάββατο που θα δώσουν και το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, καθώς γίνεται σχεδόν δύο μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ. και λίγο πριν από τις κρίσιμες αξιολογήσεις που θα καθορίσουν εάν η χώρα μας πάρει την επενδυτική βαθμίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το “πακέτο” Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι αυστηρά κοστολογημένο, προκειμένου να μην “τρομάξουν” οι αγορές και να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα στην οικονομία.

Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, φρόντισαν να ρίξουν τον πήχη των προσδοκιών, σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων στήριξης έκτακτου χαρακτήρα μέσα στο 2023.

 

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για 6+6 μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης και θα θα αυξήσουν τα ονομαστικά εισοδήματα των πολιτών.

Κάποια από αυτά θα έχουν μόνιμό χαρακτήρα και άλλα έκτακτο, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι κοντά σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

 

Αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα τα οποία βλέπουν το εισόδημά τους να “ροκανίζεται” πριν το τέλος του μήνα.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν έχει τέλος και κάθε επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ είναι μια τραυματική εμπειρία για την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην τόνωση της κατανάλωσης προκειμένου η χώρα να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι οι έξι κρίσιμες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό θα είναι εντός των αντοχών της οικονομίας προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

 

Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να περάσει το μήνυμα πως θα πραγματοποιηθούν όσα είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα ανακοινώσει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα φανούν με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει:

-οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ σε όλους,

-αύξηση του επιδόματος τέκνων και

-αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης.

 

Αύξηση συντάξεων

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την προεκλογική του δέσμευση για την αύξηση στις συντάξεις, με το τελικό πσοστό να καθορίζεται από το άθροισμα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο, ο μέσος ετήσιος “τρέχει” με 6,2%, και εκτιμάται ότι στο τέλος της χρονιάς ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή που θα ληφθεί υπόψη θα κινηθεί στην περιοχή του 4% – 4,5%.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά η χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει στην περιοχή του 2,5%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι το τελικό ποσοστό ως προς την αύξηση των συντάξεων θα είναι της τάξεως του 3% – 3,5% και θα χορηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2024.

 

Αύξηση κατώτατου μισθού

Η συζήτηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, για να ολοκληρωθεί τον Μάιο με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με βάση τα μέχρι τώρα οικονομικά δεδομένα, εκτιμάται ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 810 ευρώ.

Όσον αφορά στο “ξεπάγωμα” των τριετιών δεν αναμένεται ότι θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα αναπροσαρμοστούν και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.

 

Αύξηση αφορολογήτου για γονείς με παιδιά

Οι αυξημένες εκπτώσεις φόρου θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2024 για τους μισθωτούς αλλά και για τους συνταξιούχους, καθώς θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρατήσεων για την εφορία.

Για τους γονείς με ένα παιδί το ετήσιο όφελος θα είναι 90 ευρώ, ενώ για τους γονείς με δύο ή περισσότερα παιδιά 220 ευρώ.

 

Μείωση κρατήσεων σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση καθαρών αποδοχών για περίπου 40.000- 50.000 φορολογούμενους, είναι η μείωση των κρατήσεων τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε συνταξιούχους.

Τον Σεπτέμβριο θα ενσωματωθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο η διάταξη που θα προβλέπει την κατάργηση της περικοπής του 30% που γίνεται σήμερα σε όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

 

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τον τρόπο καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως η πίστωση του επιδόματος σε κάρτα ώστε να περιοριστούν ή να μηδενιστούν οι καταβολές μέσω τραπεζικού λογαριασμού).

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η αύξηση από τις αρχές του 2024 του συνολικού ποσού κατά 8%, δηλαδή κατά ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που έχει ήδη δοθεί στα αναπηρικά επιδόματα.

 

Market Pass, λογαριασμοί ρεύματος, επίδομα θέρμανσης

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για άλλα έξι μέτρα, με πρώτα την επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους και νέο σύστημα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο.

Το δεύτερο μέτρο θα προβλέπει παράταση του μηχανισμού έως το τέλος του έτους, για να υπάρχει σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί σε περισσότερους, καθώς η τιμή του πετρελαίου κίνησης τείνει να είναι στα περσινά επίπεδα.

 

Επιταγή ακρίβειας, προσωπική διαφορά, μειωμένος ΦΠΑ

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει έκτακτη παροχή 200-250 ευρώ σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, άνεργους, η χορήγηση της οποίας θα γίνει τα Χριστούγεννα.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Τέλος θα θα επεκταθούν ως τον Ιούλιο του 2024 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές την εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και τον πολιτισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ