Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο: Τριπλό στοίχημα μετά το τέλος του κορωνοϊού

Published

on

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που ακόμη και τα πιο σκληρά μνημόνια θα ωχριούν μπροστά της, βρίσκονται οι Έλληνες, λόγω της μεγάλης κρίσης του κορωνοϊού.

Στην παρούσα φάση βέβαια, προτεραιότητα αποτελεί να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα, κάτι που έγινε σαφές από την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας. Το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από βαρύ και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο σε μια οικονομία όπως η ελληνική που επί 8 χρόνια ήταν στην κατάψυξη.
Μόλις την  περασμένη Τρίτη, ο Χρ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι η οικονομία μπαίνει σε αρνητική τροχιά και ουδείς είναι πλέον σε θέση να πει με βεβαιότητα πως θα είναι η επόμενη ημέρα. Τα μέτρα που ανακοινωθήκαν ναι μεν αποτελούν μια μικρή ανάσα, αλλά είναι προφανές ότι δεν αρκούν, προκειμένου να γίνουν το ανάχωμα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Ζητούμενο πλέον είναι τι θα γίνει μετά από δύο μήνες, όταν ο αριθμός σε θύματα και κρούσματα θα είναι πολύ μεγαλύτερος και η οικονομία θα έχει περιέλθει σε κώμα.
Ασφαλής εκτίμηση για τις εξελίξεις που δρομολογούνται δεν υπάρχει και η μόνη σανίδα σωτηρίας φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ανοίξει τις κάνουλες και «κόβει» χρήμα.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, και η φράση «η κρίση βαθαίνει», έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευσης και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου  κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πατάει «γκάζι» στην κατηφόρα, καθώς δεν προστατεύει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων.

Αχαρτογράφητα ύδατα
Ανεξάρτητα πάντως από τις αψιμαχίες, το βέβαιο είναι ότι η άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα μπήκε σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς νεκρώνει η βαριά της βιομηχανία που δεν είναι άλλη από αυτή του τουρισμού.
Η κατάσταση δείχνει να είναι σε οριακό σημείο και στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνει η χώρα, είναι βέβαιο ότι απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Οι Έλληνες πολίτες που θα εξαναγκαστούν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους έχουν ανάγκη από ένα νέο όραμα που θα δείχνει το πώς θα πορευτεί η χώρα μετά τη νέα περιπέτεια που βιώνει.
Άπαντες άλλωστε αναγνωρίζουν ότι ο μεγάλος εχθρός που έχει το όνομα covid 19, δεν κάνει ταξικές διακρίσεις, ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, όταν πρόκειται να «χτυπήσει».

Σχέδιο ανόρθωσης
Με αυτά ως δεδομένα, όταν ο εχθρός αρχίσει να υποχωρεί, κάτι που αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα πρέπει να καταθέσουν σχέδιο ανόρθωσης της χώρας. Η εμπειρία της «καραντίνας» πρέπει να μάς κάνει όλους σοφότερους σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων μας, απέναντι στη δημοκρατία και στο δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή.

«Μένουμε σπίτι»
Τα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα είναι σίγουρα πολλά, αλλά επί του παρόντος εθνικό χρέος όλων μας είναι να εφαρμόσουμε πιστά την τήρηση των πιο σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί.
Το «μένουμε στο σπίτι», όσο σκληρό και εάν ακούγεται είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε από τον φονικό ιό, που σκοτώνει θυσίες και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο.
Η πατρίδα όπως και ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται απέναντι σε έναν εχθρό που είναι αόρατος και κατά συνέπεια πολύ πιο ύπουλος και επικίνδυνος, γιατί δεν ξέρεις πότε θα «χτυπήσει».
Η παραγωγή εμβολίου καθυστερεί, η οικονομία βιώνει συνθήκες κραχ και το μόνο που απομένουμε σε όλους μας είναι υπομονή και παραμονή στο σπίτι, που είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο.

Στη νέα εποχή που θα έρθει μετά τα χρόνια του κορωνοϊού, οι μεγάλες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι:

  • Νέο ΕΣΥ: Η θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας αποτελεί το νέο μεγάλο εθνικό στοίχημα. Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία απέδειξαν μετά το μαζικό χειροκρότημα στα μπαλκόνια ότι αποτελούν το αποκούμπι της κοινωνίας. Έβγαλαν από πάνω τους τη ρετσινιά με τα «φακελάκια» και έγιναν με το σπαθί τους οι σύγχρονοι ήρωες της κοινωνίας.
  • Ανάπτυξη για όλους: Η κρίση του κορωνοϊού έδωσε τη χαριστική βολή σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και είναι άγνωστο πλέον πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Το μεγάλο στοίχημα την επόμενη ημέρα θα είναι ανάπτυξη και ευημερία με ίσες ευκαιρίες για όλους.
  • Παιδεία υψηλών ταχυτήτων: Η κρίση του κορωνοϊού, κατέστησε σαφές ότι ψηφιακή εκπαίδευση είναι αναγκαιότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών να χτίσουν τη δική τους ψηφιακή τάξη πέφτουν στο κενό, καθώς οι έως τώρα πλατφόρμες δεν είναι ικανές να βοηθήσουν το εγχείρημα. Η κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει στην επιμόρφωση νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία οποιαδήποτε νέα κρίση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ